Za výhrůžně znějící repliku to rusofobní politolog schytal přímo ve studiu (video)

2.6. 2016   Eurasia 24
Zájem statisíců Rusů a Ukrajinců v minulých dnech vzbudil průběh debatního pořadu Proces ruské televize Zvězda. Když byla řeč o synovi jednoho z účastníků debaty, tento dosud distingovaně vystupující diskutér, ukrajinský novinář Jurij Kot nezůstal v klidu při výhrůžně znějící poznámce svého nacionalistického spoluobčana, známého politologa Vjačeslava Kovtuna. Vyřídil si to s ním přímo ve studiu.

Tématem pořadu bylo vzdělávání v Rusku a na Ukrajině, přičemž debata se vedla o tom, zda je vhodné zvát do Ruska větší počty ukrajinských studentů.

Moderátor zadal členu Výboru pro záchranu Ukrajiny (založeného svrženým ukrajinským premiérem Nikolajem Azarovem a lidmi z jeho okolí – pozn. překl.), novináři Juriji Kotovi otázku, jak se mění nálady mezi ukrajinskou mládeží.

„Můj syn žije v Kyjevě, proto vím, o čem mluvím. Má už sedmnáct let. Nevěřte, že je veškerá ukrajinská mládež ztracena. Na příkladu mého syna a dalších mladých, se kterými se stýká, můžu přesně říct, že oni mají jiné skvělé hrdiny, včetně těch z Velké vlastenecké války,“ řekl Jurij Kot.

Právě v tomto momentu se jeho diskusní partner, ukrajinský rusofobní politolog Vjačeslav Kovtun ironicky pousmál a demonstrativně chytil za hlavu. Kot se tímto gestem ještě nenechal vyvést z míry a pokračoval:

„Oni se opravdu zajímají o to, co se děje, snaží se to rozebírat. Ve svém okruhu se negativně staví k ostře radikálním prohlášením svých známých, kteří podporují ukrajinský nacionalismus. Všechno není tak zlé.“

Zde ukrajinský nacionalista a podporovatel současného kyjevského režimu ke Kotovi s výmluvným výrazem pronesl: „My se pozajímáme (o kom je řeč – pozn. edit.).“

Při této výhrůžně znějící replice, týkající se Kotova syna, už diskutující neudržel nervy na uzdě. Co se dělo dál, můžete vidět na následujícím videu: