Britský parlament vyzval “k tvrdé odpovědi” Rusku

5. 7. 2016   zdroj
NATO musí obnovit svůj systém obrany, přehodnotit systém zadržování a znovu zahájit dialog s ruskou vládou, ale dialog musí být uskutečňován z “pozice síly”.
Výbor pro obranu britského parlamentu vydal zprávu o vlivu Ruska na bezpečnost země, v němž vyzval k rozšíření sankcí proti Ruské federaci a přehodnocení systému obranného zadržování směrem k jeho vyšší efektivitě. Tento dokument je zveřejněn na internetových stránkách britského parlamentu.



Podle názoru členů výboru, kteří navštívili na jaře roku 2016 Moskvu, je také třeba vyvinout úsilí na obnovení dialogu s Ruskem, aby se zabránilo konfliktu.

Ve zprávě, zveřejněné v předvečer summitu NATO ve Varšavě, je uvedeno, že Rusko svými kroky vůči Ukrajině a Krymu zmařilo myšlenku o stabilní Evropě v období po skončení období “studené války”. Nyní musí NATO obnovit svůj systém obrany, přehodnotit systém zadržování a znovu zahájit dialog s ruskou vládou, ale dialog musí být uskutečňován z “pozice síly”. Výbor také uvedl, že kromě “obsazení území na Ukrajině,” udělalo Rusko totéž v Gruzii a organizovalo i kybernetické útoky “po celé Evropě.” Tím se Moskva snaží “obnovit globální vliv.” Dokument uvádí potřebu “přiznat míru zbrojení Ruska a dát na to tvrdou odpověď.”
Poznamenejme, že summit NATO se bude konat ve Varšavě ve dnech 8.-9. července 2016. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že akce se bude konat na pozadí rozšíření nových výzev pro NATO na Blízkém východě a v Africe, ale i v samotné Evropě, kde “průbojné Rusko zastrašuje své sousedy a mění hranice násilím.”


 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová