Evropa se začíná přiklánět k Rusku

31.7. 2016   Eurasia24
napsal/přeložil mbi
Brexit prokázal, že se Evropa začíná pohybovat k bodu zlomu (obnovy), po kterém již v Evropě nebude místo pro v současné době vládnoucí proamerické elity, domnívá se ředitel Centra geopolitických expertíz a člen Společenské komory Ruské federace Valerij Korovin.
„Evropa směřuje k tomu, aby národy, které ji obývají, samy rozhodovaly o tom, kdo bude hájit jejich zájmy,“ píše tento politolog ve svém článku pro portál TV Cargrad

„A již dnes je příslušnost k proamerickým elitářským skupinám černou kaňkou pro každého evropského politika, což samozřejmě povede k výrazné rotaci ve významných funkcích. Do těch se budou dostávat takoví politici, kteří hájí zájmy Evropy evropské – a nikoli americké, jako to bylo až do těchto chvil.“

Korovin je přesvědčen, že nová – evropská Evropa bude jednat ve svých vlastních a nikoli amerických zájmech, což bude pro Rusko velmi prospěšné.

„Eurokontinentalismus (nikoliv euroatlantismus – pozn. Geo) je tou tendencí, tím směrem, který může usmířit Evropu s Ruskem, přinutit evropské politiky pracovat v zájmu Evropy a vytvářet vzájemně výhodné podmínky pro spolupráci Ruska s Evropou, což bylo až dosud nepřípustné,“ domnívá se tento odborník na euroasijské vztahy.

Spolupráce Evropy s Ruskem se stane významnou geopolitickou výzvou pro celosvětovou dominanci USA a ukončí existenci monopolárního světa. „Bude to znamenat nové ‚rozdání karet’ v politice i v oblasti globální bezpečnosti. Pak již nebude za bezpečnost Evropy odpovídat Washington, ale sami Evropané. Ti si budou sami stanovovat priority dalšího vývoje – a Rusko se v tom okamžiku stane důležitým faktorem rozvoje Evropy, jak se to jasně ukázalo po zavedení protiruských sankcí přijatých Evropou pod tlakem USA. Tehdy přetekl pohár trpělivosti evropského společenství, které se tak vlastně vzepřelo americké dominanci,“ uzavřel Korovin.

(Společenská komora RF, jíž je Valerij Korovin členem, je jakýsi státní kontrolní a iniciativní orgán ve vztahu k ruské zákonodárné i výkonné moci. Byla zřízena v r. 2005 a má 126 členů, z nich třetinu jmenuje prezident RF, třetinu volí první třetina z nominací společenských organizací a poslední třetinu volí první dvě třetiny z kandidátů – pozn. překl.)
Zdroj: evrazia.org