Expert: Rumunsko nemůže přijmout americké jaderné zbraně z Turecka

19. 8. 2016      zdroj
Internetové noviny EurActiv s odkazem na nezávislé zdroje oznámily, že USA začaly přesunovat své jaderné zbraně z Turecka do Rumunska. Důvodem pro toto rozhodnutí je zhoršení vztahů mezi Washingtonem a Ankarou. Doktor politických věd, vedoucí vědecký pracovník Ústavu orientálních studií Ruské akademie věd Sergej Babkin se domnívá, že USA nemohou přemístit jaderné zbraně na rumunskou základnu Deveselu.


“Na turecké základně Incirlik jsou uloženy letecké jaderné zbraně. I když budou přesunuty, pak na objekt, který má podobné vlastnosti jako Incirlik. Bývalá letecká základna vzdušných sil Rumunska Deveselu tímto objektem není”, sdělil Sergej Babkin.

Podle experta přestaly Vojenské vzdušné síly Rumunska letiště v Deveselu používat v roce 2003, takže není známo, v jakém stavu se letiště nachází. “Nedávné rozmístění americké protiraketové obrany v tom místě neznamená, že letiště je připraveno přijímat letadlové nosiče taktických jaderných zbraní,” řekl Babkin.

Expert oznámil, že skladování jaderných zbraní předpokládá existenci specifických úložišť na základně, zvláštních technických systémů a systémů zvláštní ochrany, což v Deveselu v tuto chvíli není.

“Deveselu se nachází asi 800 km od Krymu, to znamená v zóně dosahu různých ruských zbraní včetně řízených střel Kalibrus, používaných na moři,” uvedl Sergej Babkin jako další důvod, proč by USA nevybraly základnu Deveselu.

Podle experta sotva odpovídají informace evropských médií o přemístění amerických jaderných zbraní skutečnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová