Experti potvrdili, že hrozí zcizení amerických jaderných zbraní ze základny Incirlik

18. 8. 2016    zdroj
Podle jednoho z autorů zprávy by bylo nejlepší vodíkové bomby v Incirliku odstranit z Evropy. Americké jaderné zbraně, trvalé rozmístěné na turecké základně Incirlik, mohou být zcizeny teroristy. Jak sděluje neziskové centrum Stimson Center ve své zprávě, vzhledem k tomu, že vodíkové bomby jsou vzdáleny pouhých 100 kilometrů od syrské hranice, americká armáda vyloženě “sází do loterie”.


Trvalá přítomnost desítek amerických jaderných zbraní na letecké základně Incirlik v Turecku vyvolává vážné nebezpečí, že je mohou zcizit teroristé a další nepřátelské síly. Jsou USA schopny udržet kontrolu nad zhruba 50 jadernými zbraněmi, umístěnými na základně Incirlik, v podmínkách vleklého občanského konfliktu v Turecku, je otázka, na níž nelze odpovědět, konstatují experti.

Podle jednoho z autorů zprávy by bylo nejlepší vodíkové bomby v Incirliku odstranit z Evropy. Experti vysvětlují, že tato jaderná zbraň není vhodná pro válčení a je příliš drahá.

Je zajímavé, že po pokusu o státní převrat v Turecku média také informovala o hrozbě zcizení vodíkových bomb z turecké základny.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová