Německý vicekancléř: Transatlantická dohoda USA a EU ztroskotala

29. 8. 2016      zdroj
Jednání o zóně volného obchodu mezi EU a USA zkrachovala. Toto prohlášení učinil vicekancléř a ministr hospodářství Německa Sigmar Gabriel.

“Podle mého názoru jednání s USA de facto zkrachovala, a to i navzdory skutečnosti, že to nikdo nepřizná,” řekl ministr. Zdůraznil také, že během 14 kol jednání se z 27 diskutovaných kapitol dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství strany nedohodly na žádné z nich.

Podle Gabriela se výsledky jednání značně liší od výsledků již dříve uzavřené dohody EU o zóně volného obchodu s Kanadou, která, jak uvádí úředník, je mnohem spravedlivější pro všechny strany.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Podle ČTK Merkelová v červenci prohlásila, že dosažení dohody je “zcela v zájmu Evropy”.  A. Babiš prohlásil: ” Americký trh je pro české firmy důležitý a je škoda, že jednání o TTIP selhala.” Jan Mládek (ČSSD) chápe Gabrielovo vyjádření jako snahu upozornit na neústupnou pozici Američanů během vyjednávání.

Mluvčí komise Margaritis Schinas dnes před novináři zdůraznil, že komise, která za EU s americkou stranou vyjednává, má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí unie. Také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.