V Doněcku zadrženi teroristé-nezletilci, naverbovaní ukrajinskou tajnou službou (VIDEA)

Václav Dvořák
13. 9. 2016   zdroj

Ministerstvo státní bezpečnosti Doněcké lidové republiky (MSB DLR) zveřejnilo videa s výpověďmi zadržených nezletilých osob podezřelých z podvratné činnosti na území Doněcké republiky. Skupina se skládala ze sedmi teenagerů. Ke spáchání trestného činu je nutil příslušník ukrajinských tajné služby Igor Ricko (přezdívkou Almaz/Diamant), ale na náboru nezletilých teroristů se podíleli i další agenti.

„Doněcké MSB obrací pozornost mezinárodních lidskoprávních a občanských organizací na zapojování mladistvých do kriminálních a teroristických aktivit zvláštními službami Ukrajiny prostřednictvím vydírání a hrozby nezletilým. Tyto praktiky se nijak neliší od činnostmi teroristických organizací, jako je Islámský stát” – se uvádí ve zprávě.

V prvním videu je uváděno oficiální vyjádření doněckého ministerstva vnitra o tom, že v květnu 2015 spolupracovník tajné služby Igor Ricko sloužící v útvaru PP3629 ozbrojených sil Ukrajiny navrhl neplnoletému obyvateli městečka Jasenovate Bogdanu Kovalčukovi, aby vytvořil ze svých přátel a známých skupinu, která by za peníze vymáhala dluhy od jednoho podnikatele v Jasenovaté. Skupina měla vyhodit do povětří podnikatelův automobil a tím ho postrašit a přinutit ke splacení dluhu. Igor Risko předal Bogdanu Kovalčukovi součástku pro domácí výrobu výbušné nálože a instrukce, jak tyto použít. Výsledkem činnosti skupina naverbovaných nezletilých, ve které byli ještě Bilavin, Pazuško, Chmelenko, Koval byly exploze dvou automobilů, které patřily podnikatelům – občanům Doněcké lidové republiky. Skupina nezletilých teroristů byla za to odměněna částkou 5000 hřiven.

Poté podvedené děti byly Rickem vydírány pod hrozbou fyzické likvidace jich osobně i jejich rodin. Tím přinutil Kovalčuka a jeho skupinu k útokům na vojenské objekty DLR. Bogdan Kovalčuk a Arsenij Bilavin k tomu později získali ještě nezletilé Solodělnika a Mironova. MSB DLR oznámilo, že od května 2016 do června 2016 skupina nezletilých v sestavě Kovalčuk, Bělavin, Pazuška, Chmelenko, Solodovnik, Mironov a Koval způsobila výbuchy automobilů občanů DLR, vojenských spojařských automobilů, na železnici, poškození lehkého obrněného transportéru, služebního automobilu městské správy ministerstva vnitra DLR v Jasenovaté a dalších občanských a vojenských objektů.

V současné době se vedou další úkony vyšetřování, jejichž cílem je zjištění všech účastníků této kriminální a teroristické činnosti a stupeň provinění každého ze zadržených. Ministerstvo vnitra DLR obrací pozornost lidskoprávních a společenských organizací k činnosti ukrajinských tajných služeb, které cestou podvodů a vydírání nutí nezletilé děti k terorismu, jak to obdobně činí i Islámský stát. Rozdíl je jen v tom, že organizátorem terorismu je v tomto případě Ukrajina!

Video zadržení nezletilých výrostků, zajištění skrýše součástek pro výroby výbušných zařízení, záběry z domovní prohlídky a výslechu rodičů jednoho ze zadržených, policejní pyrotechnik ukazuje přítomným, jak je sestavena nálož a rozmístěny detonátory.

Dále následuje video ze záznamem výpovědi nezletiletého Bogdana Sergějeviče Kovalčuka (1998, Lvov)

Kovalčuk vypráví, jak byl poprvé kontaktován agentem Rickem, který mu navrhl, aby za 5000 hřiven vyhodil od povětří auta dvou obchodníků z Jasenovaté, že mu prý dluží peníze. Ricko mu předal součástky výbušného zařízení a vysvětlil mu, jak se mají použít. “Jel jsem do Jasenovaté za svými přáteli, kteří mi nejprve nevěřili, ale když jim vše vysvětlil, souhlasili.” Ve skupině byli Arsenij Bělavin, Vladislav Pazuška a Děnis Milenko. “Když jsme vyhodili do vzduchu jedno auto, řekl mu Almaz, abych přivezl důkazy. Vyfotografovali jsme to a já to přivezl ukázat Almazovi. Řekl, že jsme to udělali dobře a zaplatil mi 5000 hřiven.” O ty peníze jsem se podělil se svými přáteli. “Pak mi dal další nálož a přikázal to samé udělat na dalším automobilu v Jasenovaté. Vyhodili jsme do vzduchu další auto. Opět jsme zajistili důkazy, přivezl jsem mu je a on zaplatil. Peníze jsme si opět všichni rozdělili. Když jsme znovu přijel na Ukrajinu a ukázala mu fotografie, řekl mi „jsi chlapík, jsi připraven“ a navrhl mi jinou práci.” Vyhodit do vzduchu spojovací techniku a další objekty. “Já jsem se lekl, nechtěl jsem to dělat, bylo to příšerné. On mi řekl, že jestli to neuděláš, „popovídám“ si s tebou i s tvojí rodinou.” Dále následuje omluva Kovalčuka s prosbou, zda by mu lidé, kterým způsobil škodu, mohli odpustit.

Následují videa s výpověďmi –

Vladislava Alexandroviče Pazuška (ročník 2001):

Maksima Vsiljeviče Solodovnika (ročník 1999):

Denise Andrejeviče Chmelenka (ročník 1999):

Jaroslava Valerijeviče Mironova (ročník 2001):

Poznámka redakce Nové republiky:  
Jsme opravdu zvědavi, jak na tyto skutečnosti budou reagovat české lidskoprávní a občanské spolky a organizace a jak se Česká televize a Český rozhlas s těmito fakty vyrovnají.

Aktualizace 13.9.2016 – 19:43:

Ruské televizní stanice v dnešních večerních zprávách pustily další výpovědi zadržených školáků, z kterých vyplývá, že děti přejížděly hranice mezi DLR a Ukrajinou. Na Ukrajinské straně je ukrajinští důstojníci vyučovali na vojenském polygonu střelbu za samopalu a zacházení s výbušninami.