Válka o Koridor

Yekta Uzunoglu
26. 9. 2016
Již druhý, rokem píši o tom, že ve válce o Sýrii nejde o osud lidi v Syrii, tak jak se Turecko snaží léta vsugerovat světu, ano právě Turecko se snaží svůj zločinecký „angagemen“ prodávat světu tak, že se angažuje v zájmu lidských práv porušovaných Bašárem Asadem, jako kdyby v Turecku měl dvaceti milionový kurdský národ aspoň právo se vyučovat ve své mateřštině a jako kdyby dvanáct milionů alavitů mělo právo aspoň na svoji modlitebnu! Svět to vše ví a svět k tomu všemu mlčí.


Válka v Sýrii nemá žádný jiný důvod než to, že v roce 2009 Katar, Saúdská Arábie s Tureckem chtěli postavit plynovod a ropovod vedoucí přes Syrské území do Turecka a Asad, kterého Erdogan tehdy začal oslovovat „mladší bratře“ a celou Asadovu rodinu hostil ve svém domě, se postavil na zadní. A bylo to. Tak, jak již známe z barevných revolucí, začaly demonstrace a protesty, které byly podporovány přímými dodávkami zbraní pro tzv. Syrskou opozici a když ani to nepomohlo, tak se Turecko stalo dálnicí všech islámských radikálů do Sýrie. Výsledkem je nejméně 8 milionů syrských uprchlíků, statisíce zabitých a desítky zničených měst. Turecko se ty uprchlíky, na jejichž osudech se podepsalo krví, snaží použít vůči Evropě jako nátlakový instrument.

O koridor vedoucí k tureckým hranicím mají ale zájem i naftařské společnosti z USA, to pro jiný projekt, sice pro ropovod a plynovod vedoucí z Iráckého Kurdistánu přes syrský Kurdistán směrem ke středozemnímu moři. Jen připomínám, že v současné době Kurdistán pokrývá dodávkami 90 % ropných potřeb Izraele a dokonce roku by to mělo být již 100 %, to znamená, že Izrael je již nyní závislý na kurdské ropě, ale ropa jde přes ropovod pro Turecko, které je nevyzpytatelným, které vydírá Kurdistán. Kurdistán má jediný příjem, a sice příjem z ropy a plynu, Kurdistán ale ani americké společnosti ale ani Izrael oprávněně nechtějí být závislí na tom, jak se vyspí Erdogan. Potřebují spojit dva kurdské kantony s třetím kurdským kantonem, aby přiblížili k moři. Proti tomu Rusko, které Turecko nejlépe zná, nemá námitky, ale Erdogan, Katar a Saúdská Arábie ano. Proto před dvěma týdny Turecko vojensky intervenovalo do této oblasti pod záštitou boje proti ISIS a dlouho předtím všichni činitelé Turecka výhružně prohlásili, že nedopustí, aby Kurdové svou zemi na jižní straně Eufratu vyčistili od ISIS! Erodgan tvrdí, že ze bojující Kurdové v Sýrii jsou teroristé. Agresivitu Turecka vůči nejen Sýrii, ale vůči Evropě a USA a koneckonců vůči Rusku, nelze zastavit. Proto se udál pokus o puč, který zůstal v síti zpravodajských služeb. Když toto nevyšlo, začal plán B, sice plán ekonomický. Ti, kteří podporovali puč, se dle všeho domnívali, že proběhne tak jako v roce 1960, 1970, 1980 a to při zachování jejich ekonomických zájmů a nepochopili, že jde už o boj „to be or not to be“ pro Turecko, Katar a Saúdskou Arábii a i Evropa a USA na chvíli musí svoje běžící ekonomické příjmy z Turecka obětovat.

Proto jsem ve svém článku „Mažou jim med kolem huby“ dne 29. 08. 2016 avizoval se slovy: „Fitch Ratings snížili už před dvěma dny patnácti tureckým největším bankám bodování na BBB – ! A den poté Erdogan přijal Saicha Bahreynu a teď bude válka už i na této frontě.” A před dvěma dny konečně sáhli k této zbrani. Největší ratingové agentura světa Mood’s snížila bodování Turecka z “Baa3” na “Ba1”, stav ekonomiky Turecka stáhla na “stagnující”.

Jen připomínám, že na světě jsou v současné době tři ratingové společnosti, které hodnotí stav ekonomiky jednotlivých zemi světa, i ta třetí Standard & Poor’s již 20. července tohoto roku bodování Turecka stáhla z BB+ na BB.

Jelikož Mood’s je největší z té trojice, všichni (mimo mně) čekali napjatě jeho bodování, které ve světle všech těch událostí nebylo překvapující.

Turečtí politici se bouří. Ale to je jen začátek konce!

I české podniky, které jsou stále na tureckém trhu, asi budou muset přehodnotit svoje setrvání v tomto prostředí, ale tak jak je znám, zůstanou tak dlouho, že přijdou o mnoho.

USA a Evropa pochopili, že nejde zachovat svoje výnosy a provést změnu v Turecku, museli sáhnout k této poslední zbrani, která je účinnější a smrtelnější, než střelné zbraně.

Bonne nuit Ankara!