Americká orwellovská demokracie

7.10.2016   zdroj
Agentura Reuters uvedla, že americká internetová společnost Yahoo vytvořila tajný program, s jehož pomocí pak sledovala e-mailovou korespondenci uživatelů pro účely americké policie a tajných služeb. Společnost tak prý plnila požadavky neveřejného vládního nařízení.

Největší světoví moralisté, Američané, kteří po světě v rámci „budování demokracie“ dmychají jeden konflikt za druhým a kážou například i Čechům, zejména prostřednictvím amerického velvyslance Schapira, jak se věci správně dělají a jak má vypadat správná demokracie, nejdou právě světu tak úplně dobrým příkladem. Demokracie je pro Američany zřejmě hlavně téma k hovoru a boji, nikoli záležitost reálného “užívání”.

Porušovat soukromí internetových uživatelů takovým způsobem, k jakému zřejmě docházelo sledováním jejich mailů a jejich předáváním americké policii a americkým tajným službám, nemá obdoby. A těžko předpokládat, že to Yahoo dělá pouze z jakési své dobré vůle nebo z potřeby „šplhnout“ si u těchto amerických institucí. Koneckonců sama společnost po zveřejnění informací o tomto sledování dat klientů a jejich předávání další straně uvedla: „Yahoo je společnost dodržující zákony a podřizuje se právním normám Spojených států.“

Razantní odmítnutí tvrzení vypadá samozřejmě úplně jinak, takže se lze domnívat, že informace agentury Reuters se nejspíš shodují s realitou a že Yahoo jednala v souladu s jakýmisi „neveřejnými právními normami“ Spojených států.

Že demokracie ze své podstaty existenci „neveřejných právních norem“ zcela vylučuje, je samozřejmé. Podstatou demokracie je to, že právní normy jsou veřejné a všichni lidé se zcela svobodně mohou opět zcela svobodně seznámit se svými právy a povinnostmi.

Špiclovat takovýmto nechutným způsobem mailovou korespondenci uživatelů je samozřejmě extrémním porušením zákonů, a dokonce porušením základních lidských práv. Pokud by se zjistilo, že podobným způsobem úkoluje společnosti například ruská vláda, objevila by se tato informace na první stránce každého velkého západního deníku. A tam tato informace také patří, i když se týká Američanů.

Bylo by zajímavé si v této věci poslechnout nositele demokracie do ČR, amerického velvyslance Schapira. Doporučuje stejné postupy k budování demokracie také České republice? Která americká firma by podle jeho názoru měla vytvořit program umožňující sledování uživatelů mailů například s doménou Seznam.cz? Neměl by si Seznam od Yahoo neprodleně koupit know-how? Věříme, že české firmy provozující jednotlivé domény by se k tomu nesnížily…