Consortiumnews: Pokusy zahnat Rusko do kouta je hra s ohněm!

6.10.2016  První zprávy
Vytrvalou snahou plánovat „změnu režimu” v Rusku, se propagandistická mašinérie Spojených států dostává mimo jakoukoliv kontrolu, píše novinář Robert Parry v Consortiumnews.Co kyž po Putinovi příjde nějaký sekáč?V podobě prezidenta Vladimira Putin našel Washingtonu perfektního „padoucha” a nyní mu přiřazuje všechny své hříchy, počínaje zničením letu MH17 až po obětí z řad civilního obyvatelstva v Sýrii. Ale nelze zapomínat, že Rusko je již obeznámeno s „šokovou terapií” a kdo ví, kdo se dostane k moci novou vlnou, organizovanou USA, varuje Parry.

Rychle nabírající na obrátkách se americká propaganda válka proti Rusku vymkne kontrole a nevyhnutelně povede svět k nukleární konfrontaci, konstatuje americký novinář Robert Parry, ve svém článku pro Consortiumnews.

A toto velmi reálné riziko vnímá Washington velmi lehkomyslně a arogantně. Což podle autora naznačuje, že americká elita hodlá i nadále vládnout světu sama, aniž by umožnila ostatním zemím chránit vlastní zájmy, a to i ve svých regionech.

Místo toho, aby se učil žít v multipolárním světě, stupňuje Washington svoji propagandu a vyhlašuje Rusku informační válku. A to už není otázka nějakého konkrétního lídra – obrovský byrokratický stroj běží na „šíleného autopilota”, který se plnou parou řítí do záhuby, který nikomu neumožňuje se zastavit.

Připomíná, že státní převrat s neonacisty na Ukrajině se prezentoval jako „vítězství demokracie“ či zabití Muammara Kaddáfího. Stejně tak se rozjel pokus o převrat v Sýrii. Propaganda potřebuje nositele těchto převratů natřít na bílo a najít ty, které natře na černo. Rusko. Samozřejmě, že referendum na Krymu bylo pak „zmanipulované” pod „pod hlavněmi” ruských zbraní.

Takže když byl sestřelen nad Ukrajinou civilní letoun MH17, novináři na Západě instinktivně hodili vinu na proruskou milici, poukazuje novinář. A tento moment byl tak úspěšný, že místo žádosti Ruska o zahájení šetření v rámci OSN, se všichni se rozhodli věřit ukrajinské bezpečnostní službě, která je mimo jiné podezřelá z mučení zadržených. Vyšetřovatelé ani neuvažovali o žádné alternativní verzi, i když to skřípe i podle zjištění nizozemských zpravodajských dat.

Samozřejmě, že americká média opakovaně psala o porušení mezinárodního práva, což je největší ironie. Právě tytéž zdroje do té doby vystupovaly za nelegální invaze a vojenské operace v okamžiku, kdy Washington rozhodoval, které země bude bombardovat a koho zabíjet.

Amerika se pokrytecky rozhořčuje nad obětmi mezi civilním obyvatelstvem v Sýrii, zatímco Rusko tam působí na pozvání Damašku, ale USA tam nikdo nezval, poukazuje Robert Parry. Americké zbraně jsou v rukou teroristů, a nikdo tomu nevěnuje pozornost, stejně tak pozitivní roli Ruska ohledně íránské jaderné krize. Koneckonců to není v souladu s politikou „démonizace“ Putina.

NI: USA, coby „světový četník”? V žádném případě!

Vedle toho lze očekávat další právní kroky vůči Rusku v souvislosti s letem MH17 s cílem dále destabilizovat zemi. Ostatně ekonomická opatření v podobě sankcí již byla použita.

Podle novináře, neokonzervativci doufali, že se tímto způsobem Putinova vláda zhroutí, po čemž dojde v zemi k nové „šokové terapii”. Nicméně zkušenosti z 90. let ukazují, že potom může přijít „nějaký nacionalista tvrdší, než Putin”. Na rozdíl od obezřetného a racionálního jednání ruského vůdce, jeho případný potenciální nástupce nebude váhat použít jaderné zbraně, aby ochránil „Matičku Rus”.

Dnes se Washington společně se svými médii snaží zahnat Rusko do kouta. „Každý chybný krok v této nebezpečné hře může rychle ukončit život, jak ho známe,” uzavírá autor.
První zprávy,Jiří Kouda