Opět volby! A opět jak nemají být a přesto je nutné k nim jít!

Vladislav Černík
6. 10. 2016
Čím jsou letošní krajské a senátní volby nové? Poprvé, poprvé po více než 25ti letech
byl v podstatě v řadě krajů splněn volební program (středo)levicové strany. Byl poprvé splněn volební program nepravicové strany. Ano, může se nám to zdát dost hubené, ale je to tak, na tento, dlužno dodat, zadní dvorek, jsme se jakožto občané nechali zahnat. A nemalým dílem se na tom podílí nízká, spíše klesající volební účast. 

            Nemálo komentátorů, politologů a jiných veřejně činných osob, o dni voleb říká, že v ten den je občan-volič králem. Ale málokdo, opravdu málokdo, již dodává, že jen v ten den. Proč tomu tak je? A proč se přesto, podle mého názoru, vyplatí k volbám jít?
Nejprve několik důvodů, které zapříčiňuji onen nedobrý volební kontext:
1.      (NE)kvalita informací o volebních stranách a jejich programech, navíc prolnutá s jejich nevyvážeností
2.      Nevíra, že by volby mohly něco (výrazněji) změnit
3.      Zvláště u řady voličů středního a vyššího věku je to pak i jistý podvědomý blok, vzhledem k dávnějším i nedávným zkušenostem, nepříliš blahým
4.      U mladých a zvláště prvovoličů, pak téměř nulové faktické znalosti o době předsametové

            Ad 1:K té NEkvalitě nemálo přispívají předvolební hesla. Pár pro ilustraci, ze Stř. Kraje postačí:.
Dělat věci (s)právně  – Holásek kandidát na senátora pro 21. století (mj. KDU-ČSL)
Dobrý starosta dobrý senátor  – Peřina ČSSD
kandidát Ano na senátora Stibal chce Lepší venkov
Oberfalzer z ODS chce volit Obra (Odvaha, Rozum, Bezpečnost) a pomáhá ma snad i Svatý Petr
Kandidátka ANO na hejtmanku Krnáčová: zdravé a dostupné zdravotnictví
Kupka z ODS žádá zjednodušit kraj – zde stačí připomenout, že za hejtmana Bendla to dělali při privatizaci stř. nemocnic.
Nějaký kandidát za Soukromníky do Stř. kraje jde trošku dál, hrozí, že skoncuje s tzv. Středočeským socialismem. A  na kraji bude podporovat živnostníky, včetně jejich rodin, žřejmě proštředky věřejné správy považuje za něco podobného jako soukromé pojištění. Když pořád slyším, jak jsou na OSVČ tak zle, že nemohou platit ani o 1Kč vyšší odvody na zdrav. a soc. pojištění, tak se nejen mně vkrádá na jazyk:

Z čeho si tedy Soukromníci (ne řemeslníci ale politická strana) dopřáli onen obří poutač, z těch podměrečných odvodů, z toho nevybraného DPH, nebo snad z nadhodnocených zakázek?
Členské příspěvky tak vysoké nemají a zastupitelů za které by brali státní příspěvky také ne.

            Když v parl. volbách 2014 př. ČSSD Sobotka chtěl fungující stát, tak se tomu všichni smáli, ale jak vidno v oné prázdné dunivosti či snad v dunivé prázdnosti, jdou vesele dál. Patrně s vědomím, že teď po několik let nějaké volby budou každý rok, tak to se  každý rok překryje novými a podobně invencí doslova přetékajícími hesly.
            Ad 2,3,4:  tyto body podle úzce souvisí s fakticky klesající volební účastí. Ano, přiznávám, že je velmi obtížné něco měnit, přesněji řečeno, měnit výrazně k lepšímu, ale měnit zpět k horšímu je nejen snáze možné, ale dokonce již třeba Kalouskem vyhlašované, konkrétně zavádět opět nějaké 2. pilíře, které vykrádají důchodové pojištění, zavádět opět poplatky ve zdravotnictví, které ostatně pokud by nebyly zrušeny, tak by byly ZVÝŠENY.

Někteří mohou opáčit, že to nejsou krajská témata,  vše však souvisí se vším. 

Krajské volby mají totiž být předmostím pro revizi opatření, které zavedla Sobotkova vláda
, příští rok, 2017,  jsou totiž parlamentní volby. Bohužel se ukazuje, že růst preferencí hnutí ANO se zcela nezastavil, u KDU_ČSL, vzdor tomu, že je vládní stranou také ne, a pokles preferencí u ODSc a TOP09 je dost malý. Krach parlamentního hlasování o zrušení neplacení prvých 3 dnů nemoci, tzv. karenční doby jasně ukázala na možnost koalice ODS, TOP09, KDU-ČSL a ANO. Mohlo by se jednat jak o koalici smluvní, tak i o tzv. koaličně-opoziční jako kdysi byla tzv. opoziční smouva.

Přesně v duchu hesla: Ano?– Ne, nebude líp!  ODS, TOP09 a KDU-ČSL již s tímto cílem pro tyto krajské spustily dělostřeleckou přípravu: Rozbíjet oranžovo-rudé koalice! Pro ANO je zřejmě důležitější cíl zakotvit po celé vertikále zastupitelských sborů, takže nevylučuje koalice i s KSČM a jemně naznačuje, že je ochotné i někdy obětovat figuru svého hejtmana. Pokud dodáme, že tyto krajské volby slibují větší fragmentaci zastupitelstev, tj. přibrání dalších partnerů do „krajské“ vlády jako např. Zelení, Piráti či nějaké regionální uskupení, pak bude i dost obtížné, aby se plnil středo-levý program ĆSSD. Někdo může namítnout,, že pak snad je již lepší pravicová koalice. NENÍ!

Otevřeně řečeno: pravicová koalice znamená demontáž, toho co bylo krajskými koalicemi s ČSSD dosažěno, např. Stop privatizaci nemocnic, rušení zvýhodněného jízdného atd. Námitka, že třeba ony privatizované nemocnice nějak fungují neobstojí. Zrušené nemocniční poplatky si totiž „kompenzují“ vnucenými nadstandardy, za miniledničku či „trojlůžák“. Co na tom, že je to protizákonné, nemocenské pojištovny  k tomu aktivně mlčí, říkajíc: stěžuj si sám paciente na svého nemocničního lékaře, se kterým si třeba i spokojen.

            I při tom všem nutno jasně říci: Zásadní neúspěch ČSSD v těchto krajských volbách by vedl k rozvalu této strany, která by se do příštích parlamentních voleb (říjen 2017) dostatečně již nezkonsolidovala. I při všech výhradách k ČSSD zřetelně říkám, t.č. není v ČR politická síla, která by dokázala její roli převzít, a už vůbec nemluvě o tom, dělat to lépe. A pokud by v nich vládní otěže převzala nějaká „Kalouskovsko-Nečasovská“ grupa, pak by střední a nižší vrstvy čekal pád do postavení, jako v době hospodářské krize 2009. Pád jejich životní úrovně se snad z větší části, byť ne zcela, podařilo zacelit. A k tomu je nutné zvyšování mezd a platů o min. 5, ale spíše o 10%. Čili důchodci s 2.7% si svou životní úroveň nezvyšují, byť se již tolik nepropadají.

            Proč je nutné jít k volbám? Zatím jako by to spíše vypadalo, že o d účasti na volbách spíše odrazuji. Naopak! Jedině tam se totiž dá dělat politika!
Volby s voličskou účastí okolo cca 40%  a méně mohou totiž dopadnout jakkoliv. Závisí na pak třeba na momentálním počasí. Kdo však k volbám s jistou disciplinou pravidelně chodí jsou právě voliči pravicových stran. Naopak uměle živeným mýtem je, že jde o voliče KSČM.
Velikost jejich tzv. tvrdého jádra, tvořeného členy strany a jejich příbuznými či blízkými známými trvale klesá. 


Otázkou může být rozsah účasti mladých a mladších voličů, ale jejich okouzlení pro noblesního K. Schwarzenberga s čírem sice poněkud pokleslo, ale může se snadno přelít k Babišovi s Čapím hnízdem místo číra, k Pirátům, Zeleným atd.


            Středočeským krajem, na jehož půdorysu jsem svou úvahu stavěl, také „kráčely“ dějiny.


Na jeho území měl stát americký radar, na středočeském hejtmanátu začala akce Sklepmistr,
která měla asi nejúspěsnějšího současného parlamentního rétora Ratha eliminovat, ale měla vést i k vyšachování ČSSD, min. v českých krajích. Bylo by složité, tuto dosud neuzavřenou kauzu blíže hodnotit, ale nemalý podíl na tom, že k velkému pádu ČSSD nedošlo, měla následující tzv. Nagyina volba, kauza dnešní manželky expremiéra P. Nečase. A budiž pro šoučasnou ČSSD varováním, že by se jí mohlo dostat jistého záchranného lana v podobě románku př. ODS Fialy či vůdce TOP09 Kalouska nehrozí.  A u koaličního šéfa ANO(fertu) Babiše to také nehrozí, a i kdyby to hrozilo, tak by to A. Babišovi (jako cokoliv předtím) nevadilo a ČSSD by to nepomohlo.
Neprivilegovaní občané po List. 89 dosáhli (miliardám na kampaně různých Modrých, Fialových a zámořským skolením Černých navzdory) přece jen jistých vítězství:

            Odvolání stavby US radaru- která zdá se, začíná být znovu ve hře, viz:
            zvolením M. Zemana (i při všech jeho přešlapech hájícího české zájmy, proti něčemu, co bych snad připodobnil k tomu, co je tak plasticky popsáno v Osudech dobrého vojáka Švejka) 


            a třetím vítězstvím byl pád  vlády triumvirátu Nečas-Nagyová -Kalousek


Tyto krajské volby mají možnost zastavit berlusconizaci státu,
v její české specifické verzi, tzv. anofertizaci. Berlusconizace Italie ji přivedla na kraj propasti jako Řecko, ale Italie je mnohem větší než Řecko, proto ji EU nenechá jako Řecko padnout. U Česka by se EU nerozpakovalo ani na okamžik a vůbec by nehledělo na to, jak česká politická reprezentace od TOP-áků po socdemáky je lačná plnit pokyny EU či NATO. Takže dámy a pánové voliči vězte, že v těchto krajských volbách zdaleka nejde jen o to, který kus silnice se v kterém kraji opraví.

 
A opravdu apeluji na to, jít k těmto volbám, i vzdor nechuti (a oprávněné) k Senátu, který zcela promarnil svou možnost za éry Oranžové většiny se nějak zreformovat k jisté smysluplnosti.


Vzpomeňte si také na to, jak kdysi Modrý senát blokoval návrhy ze (Oranžové) sněmovny, až se našel nějaký (m/M)elčák či Wolf, který se stal destruktivním, byť ho pravice a media nazývali konstruktivním. 

Jó to jsou ty paradoxy jak by řekl (S/s)ládek přikulovači Vaňkovi.