Proč nepřijala Dalajlámu Alžběta II. a proč s ním Obama mluvil jen soukromě, přičemž ale prohlásil stejně jako prezident Zeman a papež František, že USA, Česko či Vatikán nemění svou politiku vůči Tibetu, který považují za součást Číny.

Břetislav Olšer

19.10 2016   Rukojmí

A tak máme v Praze alespoň Havlovo Forum 2000, na němž se vykecávají za horentní sumy politické mrtvoly z propadliště dějin. Kdo tu šarádu platil? Hlavně Economic and Cultural Office, neoficiální tchajwanská ambasáda, jejíž činnost Čína toleruje, jen když se drží stranou politiky. V očích Pekingu je Tchaj-wan součástí pevninské Číny. Něco přidaly i americký National Endowment for Democracy (NED) – tzv. Nadační fond demokracie se sídlem ve Washingtonu a Open Society, kterou řídí kapitalistický miliardář a spekulant George Soros.

Zkrátka ti správní sponzoři,; tyto fondy totiž též podporují čínské Ujgury s údajným právem na sebeurčení. Za sto milionů dolarů s podporou Kongresu USA jim říkají disidenti, byť po mnoha atentátech a stovkách při nich zabitých Číňanů se projevují jako islámští teroristé. Kdypak Spojené státy uznají právo na sebeurčení též Islámskému státu IS-DAEŠ…?

Americký prezident Barack Obama při soukromém setkání s dalajlámou sice na oko podpořil uchování jedinečných tibetských duchovních tradic, nic ho to nestojí, ale hned zdůraznil, že USA nemění svou politiku vůči Tibetu, který považuje za součást Číny. Peking soukromou schůzku prezidenta s exilovým duchovním vůdcem ostře kritizoval.

Prezident Miloš Zeman na oplátku zase odmítl tvrzení, že někteří představitelé čínských firem jsou napojeni na čínskou rozvědku. „Představa, že by nějaký sinolog věděl, kdo v Číně spolupracuje s rozvědkou, je přinejmenším přeceněním práce sinologů,“ prohlásil. Dalajláma ho nezajímá. „Sešel bych se s dalajlámou tehdy, kdy bych já byl duchovní vůdce. Nebo kdyby dalajláma byl velký investor,“ uvedl Zeman.

Na lavičce Václava Havla…

Tibetského vůdce dalajlámu tak přijme v Česku jen ministr kultury Daniel Herman. Vysvětlil to tak, že to spadá pod agendu jeho ministerstva, protože dalajláma je představitel církve. Proti návštěvě tibetského duchovního vůdce na konferenci Forum 2000 formálně protestovalo čínské velvyslanectví. Návštěva a oficiální přijetí vyvolávají nelibost rovněž formálně u prezidenta Miloše Zemana, který se snaží prosadit politické a ekonomické sblížení s Pekingem. Dalajlámu o víkendu přijal slovenský prezident Andrej Kiska.

Když byl Herman dotázán, co říká na kritiku čínského velvyslanectví v Praze za jeho setkání s Dalajlámou, odvětil: „Vazalství jsme si užili dost“. Kdoví, jestli si vzpomněl, když se stejně objímal s Posseltem, bossem Sudetoněmeckého zemského spolku Landsmašaftu, jaké vazalství si čeští občané užili v Sudedech ze strany Henleinovců…? A zda jak mu šlo z úst při jeho projevu oslovení potomků Sudeťáků “milí krajané“… http://www.rukojmi.cz/clanky/2438-herman-nazyva-landsmansaft-ceskymi-rodaky-pisalek-vondracek-dostal-sudetonemeckou-cenu-za-film-o-zabijeni-po-cesku-panek-jeste-dnes-tvrdi-ze-ma-sve-spolupracovniky-v-ceskych-sudetech

Jak je vidět na následujících snímcích, ministr kultury ČR Herman je schopný se setkat s kýmkoliv, hlavně že mu to přinese alespoň anální efekt…

Když prezident Miloš Zeman řekl v Hovorech z Lán dvě vulgarity, do pár minut už toho byly plné noviny, bulvár i televize včetně besed, komentářů a rozborů nemorálnosti hlavy státu. K tomu šly ruku v ruce výtky k jeho slovům o tom, že uznává celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Nikdo ale ani necekl, že Norové vyměnili Dalajlámu za slanečky a že ho ani papež František pro svůj klid na duši nepřijal… Všichni můžou cokoli, jenom Zeman ani omylem…

Přímo bombou však bylo nekonečné loňské dotazování Takáče v ČT, který se snažil získat od lidí potvrzení svého schizofrenního dojmu, že uvítání a celá návštěva Si Ťin- pchinga byla nepřirozeně pompézní, patolízalské a servilní. Na tuto zhovadilost se nedá reagovat jinak, než ukázkou, jak prezident Zeman musel z pekingského letiště do hlavního města Číny pěšky… (Uvítání Zemana v Číně…https://www.youtube.com/watch?v=dZCm8dR-vBU)

A v Londýně se královna Alžběta II.rovněž ztrapnila tím, že čínského prezidenta vezla k sobě pouze na žebřiňáku taženým chladnokrevnými valachy…http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/383993-britanie-hosti-cinskeho-prezidenta-s-kralovnou-alzbetou-ii-jel-v-pozlacenem-kocare.html

Dalajláma už byl v ČR bezpočtukrát a anální žurnalisté se mohou potrhat, jak píší o české sebeúctě Zemanovců, kterou špiní, když nechají šéfa tibetského buddhismu jen před hradní branou vést monolog pro pár stovek jeho věrných, prý jich byla tisícovka. A někteří byli obzvláště submisivní, třeba Mikoláš Kroupa z jistě neziskoví organizace Post Bellum, co si vypadá na starou “belu”, ale je to odnož Ústavu pro studium totalitních režimů, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století.

A tak tento věrný ovčan hrdě vzkázal hlavě českého státu: “Pane Zemane. jestli budete upřednostňovat ekonomické zájmy před svobodou, přijdeme o ni…” Jistě tato slova vzápětí zaslal jako otevřený dopis do Bílého domu, do Buckinghamského paláce, nezapomněl doufám ani na Svatý stolec v Římě či JAR a jinde. K němu se připojil i kněz Ladislav Heryán, ostravský průmyslovák, od září 2002 působící v Praze jako ředitel a kaplan salesiánské komunity v Kobylisích. Řekl:”Nelze měnit lidská práva za ekonomický profit, jako se to děje v naší zemi…”

Nikdo přitom ani nepípne, včetně Kroupy a Heryána, že se tomu neděje jenom v naší zemi, že Dalajláma je dnes “personou non gráta” celosvětovou. V září 2013 Český ho nepřijal nejen prezident Miloš Zeman, ale též jeho předchůdce Václav Klaus. Sám Dalajlama si z toho ale velkou hlavu nedělá. Setkání s politickými představiteli prý pro něj nebylo v tomto případě důležité… Ke zděšení „pokrokového“ světa však odmítnutí Dalajlámy přibývá. JAR navštívil v roce 1996, kdy ho pozval tehdejší prezident Nelson Mandela, a později v letech 1999 a 2004.

Sun City v noci…Jihoafrická republika… Snímek Břetislav Olšer

Od nástupu Jacoba Zumy do prezidentského úřadu se však do země nepodíval ani předloni, neboť mu JAR odmítla vydat vízum v obavě z reakce Číny, která je důležitým obchodním a diplomatickým partnerem Jihoafrické republiky. Pretorie však popírá, že by víza tibetskému duchovnímu vůdci nevydala pod tlakem Číny. Pravda bude asi v tom, že umělý mýtus kolem Dalajlámy není tak významný, aby se kvůli němu připravila JAR o přízeň nejvíc ekonomicky zajištěné Číny.

Dalajláma – buddhistický disident, byl loni v Římě na setkání laureátů Nobelovy ceny za mír a vznesl dotaz, zda by jej papež přijal. František to odmítl kvůli „delikátní situaci“, která nyní panuje ve vztazích s Čínou. Sám Dalajláma sdělil, že mu zástupci Vatikánu vysvětlili, že jeho schůzka s papežem by mohla způsobit problémy; papež odmítl setkání s Dalajlámou nikoli ze strachu, ale z obav o osud čínských katolíků, o vražděných buddhistech v Barmě ani nemluvě…

Řím – Vatikán… Snímek Břetislav Olšer

Vatikán přerušil oficiální diplomatické kontakty s Čínou v roce 1949, vztahy se ale v poslední době snaží zlepšit i kvůli katolické komunitě, která v Číně žije. Během své cesty do Jižní Koree vyzval papež Peking k dialogu a vyslal do Číny poselství dobré vůle, když prezidentu Si Ťin-pchingovi vzkázal, že čínskému lidu přeje mír a blahobyt. Jeho letadlo také smělo využít čínský vzdušný prostor, i když dříve se mu musely církevní delegace při cestách do Asie vyhýbat.

Buddhisté v Pekingu… Snímek Břetislav Olšer

Papež František přiznal, že jako papež pocházející z Argentiny nejednal ve svém životě vždy správně a že jeho autoritářský způsob přijímání rozhodnutí ve funkci jezuitského předáka v Buenos Aires vyvolával problémy. Hovořil také o nutnosti zkoumat roli žen v církvi. Tak mluví a jedná papež, jehož stát není jako jediný stát světa členem OSN a nepodepsal ani „Všeobecnou deklaraci lidských práv“ či “Konvenci o právech handicapovaných osob”. Není ani v EU.

A to nemluvím o tom, že uznal teorie, podle nichž vesmír vznikl velkým třeskem a že člověk jako druh je výsledkem evoluce, jsou správné, ale nijak nevylučují existenci boha. Církev podle papeže Františka nikdy netvrdila, že „bůh je nějaký kouzelník s hůlkou“. Ale na rozdíl od svých předchůdců nikdy nezdůrazňoval, že přijetí moderních vědeckých teorií není neslučitelné s představou boha jako stvořitele.

Nyní sklidila vlnu kritiky norská vláda za svůj výrok, že hodlá intenzivně zlepšovat vztahy s Čínou. Hrůza, když chce někdo navazovat přátelství s jinými zeměmi, místo toho, aby jak Ukrajina harašil zbraněmi a vyhrožoval válkou; na třídenní návštěvu Osla přijel dalajláma nedávno. A norská vláda nic. Moc dobře ví, že měla průšvih, když udělila Dalajlámovi v roce 1989 Nobelovu cenu za mír, a v roce 2010 si z Oslo vyslechl zvěst o tom, že má obdržet stejný metál vězněný čínský disident Liou Siao-po.

Na rybolovu u Oslo. Jedna z rybek, kvůli kterým odmítlo Norsko setkání s Dalajlámou… Snímek Břetislav Olšer

Téměř čtyři roky poté nebyly mezi Norskem a Čínou žádné kontakty na politické úrovni, proto se nyní neuskutečnilo žádné setkání Dalajlámy s nikým z vlády. Zmíněné ceny stály Norsko už tak dost; Peking přerušil rozhovory s Norskem o uzavření dohody o volném obchodu a zavedl restrikce na dovoz norských lososů.

V roce 2012 navíc vynechala Čína Norsko na seznamu evropských zemí, jimž nabídl bezvízové cesty do Země středu. Nic nepomohl ani fakt, že je Norsko bohaté na ropu a údajně si může dovolit Číně vzdorovat. Proč neodjel Bursík se svojí Jau Jau biomasou do Norska vyvěšovat plachty s Dalajlámou, když je takový velký hrdina? A při té příležitosti by mohl orodovat za dvě české děti, co je norské úřady odebraly jejich české matce…?

Inu, jsme prý malý stát, ale se svojí sebeúctou bychom přesto neměli hazardovat. ovšem co sebeúcta Velké Británie, Norska, Vatikánu či Jihoafrické republiky a dalších zemí, pro které je 14. Dalajláma “personou non gráta”…?