Proces s Oričem v Sarajevu: Svědectví Ibrana Mustafiče

24.10.2016 messin

U státního soudu v Sarajevu v těchto dnech probíhá ostře sledovaný proces s bývalým bosensko-muslimským velitelem Srebrenice – Naserem Oričem.

Svědek Mustafič řekl v úterý soudu, jak se mu Orič ve Srebrenici v roce 1993 chlubil „podřezáním hrdla“ jedné ze svých srbských obětí. Jednalo se o srebrenického soudce Slobodana Iliče, což zpráva Balkaninsight neuvádí.

„Řekl, že zabil Iliče“, řekl Mustafič.

„Řekl, že ho uviděl ve skupině zajatců a zasáhl ho. Vzhledem k tomu, že Mustafič nevydal po zásahu ani hlásku, Orič se vyděsil a zabil ho.“
Tak stručně popisuje výpověď server Balkaninsight. Ovšem máme zde možnost zveřejnit větší a děsivé podrobnosti této vraždy, jak jí svědek Mustafič popsal přímo ve své knize:
„… když začalo zabíjení, dostal se mi do rukou Slobodan Ilič. Vylezl jsem na jeho hruď. Byl zarostlý a vlasatý jako zvíře. Díval se na mě bez jediného slova. Vytáhl jsem bajonet a  zabodl ho přímo do jeho oka, a otočil s ním tam a zpět. Nevydal ze sebe jediný zvuk. Potom jsem ho trefil nožem do druhého oka… Nemohl jsem věřit tomu, že nereaguje. Abych řekl pravdu, to jsem se poprvé vylekal, tak jsem mu hned potom podříznul krk,“ popsal Orič doslova Mustaficovi svůj „výkon“ během jednoho večera, kdy ho Mustafic navštívil.“ 
Mustafič dále u soudu řekl, že u rozhovoru v květnu 1993 byl přítomen také jeho bratr, který byl zabit v červenci 1995.
Oričova obhajoba se snažila zpochybnit výpověď svědka citováním jeho prohlášení, že půjde svědčit proti Oričovi pouze „když bude mít obžaloba 100 stran.“
Mustafič to potvrdil a ještě k tomu dodal, že plánoval účastnit se procesu jen v případě, že obžaloba bude mít 200 stran.
Orič a bývalý voják bosenské armády Sabahudin Muhič jsou obviněni z usmrcení tří srbských zajatců, včetně Iliče, ve vesnicích Zalazje, Lolici a Kunjarac v roce 1992. Tyto všechny srbské vesnice se nacházely v okolí Srebrenice, odkud Orič se svými kumpány pravidelně vyrážel na vražedné nájezdy.
Podle obvinění byl Orič velitelem „obranné“ jednotky bosenské armády v oblasti Srebrenica a Muhič jejím členem.
Na pravoslavné vánoce – božič – 7. ledna 1993 – napadla muslimská jednotka ze Srebrenice o síle 3.000 mužů čistě srbskou vesnici Kravica. Obyvatele, kteří nestačili utéct pobila, ves spálila. Operaci osobně velel Naser Orić. Stejný osud stihl v letech 1992-1995 i dalších 100 srbských vesnic a osad okolo Srebrenice. Naserových obětí je celkem víc než 3.280 lidí, převážně srbských civilistů.

Mustafič vypověděl, že poprvé o  Iličovi a dalších čtyřech Srbech zavražděných poblíž Srebrenice slyšel v roce 1992, když byl ve městě Tuzla.
Řekl také, že to detailně popsal ve své knize a dále řekl, aby Oričova právnička Lelja Čovičová přestala při  dotazování používat slovo „údajně“ a dodal, že to „uráží jeho inteligenci.“
Úterní výpověď následovala po  usnesení lékařů, že je svědek schopen vypovídat u soudu. Původní Mustafičova výpověď byla totiž přerušena 28. července, když se svědek choval „nevhodně a přerušoval soudce.“
Vysoce sledovaného procesu se v úterý účastnilo více než 100 lidí.
Bosenští Muslimové považují Oriče za hrdinu a obránce Srebrenice z roku 1992, zatímco Srbové tvrdí, že obvinění jsou příliš mírná.
Proces bude pokračovat 1. listopadu.

Zde je třeba připomenout, že Naser Orič byl už v minulosti neslavně souzen ICTY, který tehdy raději přerušil Mustafičovo svědectví. Před tím svědkovi vyhrožoval sedmi lety vězení, nebo pokutou 200.000 eur. 

Více k tomu opět zde:  http://messin.cz/?p=442
Použitý zdroj informací z procesu: http://www.balkaninsight.com/en/article/witness-recalls-oric-bragging-about-murder-10-18-2016

Na horní fotografii je Naser Orić před soudem v Haagu, kde dostal jen symbolický trest v trvání vyšetřovací vazby. Šlo o jeden z mnoha skandálních rozsudků tohoto”mezinárodního soudu”.