V ČR “Útvar pro boj s pravdou” a v Japonsku rekordní prodeje kalendářů s Putinem

23. 10. 2016, Petr Ďoubalík

Zdroj: kalendar japonskokolaze budaev

Nejčastěji slyšené a tištěné jméno posledních let: Vladimír Putin. Snaha udělat z něho největšího netvora planety a každodenní obviňování ze všech hříchů světa přináší své plody: popularita Vladimíra Putina neustále roste. Je to legrační, vždyť právě u nás efekt “zakazovaného ovoce” tak dobře známe! Teď ještě “skvělý” nápad jednoho českého (?) politického chovance – vytvořit úderku (placenou z našich kapes) pro boj s ruskou propagandou – a je vymalováno! Si myslí oni. Pravda, co mohou vymyslet jiného?

Mlčet, blokovat, zatajovat, cenzurovat
Mlčet o Putinovi nelze – vytváření obrazu nepřítele je životně důležité. Zatajovat nevhodné informace se sice daří, ale tím mrcha internetem stejně prosakují.

Očerňovat, překrucovat, lhát
Každodenní, však důkazů prosté očerňování Putina a RF je už směšné a zvyšuje zájem o ně. Lidé mají nos jak citlivý radar, díky kterému mohou rozpoznávat a následně milovat ošklivá káčátka, která jim vytvářejí masmédia.

Chválit, vynášet do nebe
Chcete-li někoho v kolektivu zprotivit, 3x za sebou ho za něco před všemi pochvalte. V praxi ověřená metoda. Jako rada pro bojovníky s kremlovskou propagandou ale sotva použitelná. Vždyť jim by zčernaly a upadly prsty na klávesnici, kdyby měly něco pěkného o Putinovi naťukat. A co víc: představte si ten chaos, vždyť jak potom rozpoznat, kdo to myslí vážně a kdo je prokremlovský agent, že?

Pro placené bojovníky s pravdou je to zoufalá situace. Pravda jako tráva prorůstá nezadržitelně asfaltem, úplně zadarmo.

Zbývá čtvrtá možnost: mluvit a psát pravdu, dělat poctivou novinařinu. Hmm, to jsem přehnal…

Zpráva ze Sputniku: 
V Japonsku roste zájem k Vladimiru Putinovi a jeho osobnímu životu, píše Japan Times. Podle japonského listu v souvislosti se zprávami o jeho brzké návštěvě země mezi Japonci roste popularita kalendáře na rok 2017 se snímky ruského prezidenta.

„Kult osobnosti” ruského prezidenta dosahuje nových rozměrů a čím dál tím víc Japonců se začíná zajímat o podrobnosti jeho osobního života, píše Japan Times. Nový kalendář na rok 2017, který je zcela věnován „proslavenému svou koňskou jízdou bez košile” Vladimiru Putinovi, jde v zemi vycházejícího slunce na dračku. Kalendáře vyšly z tisku petrohradského obchodního domu Měděný jezdec, obsahují nápisy v osmi jazycích, včetně angličtiny a japonštiny, a jsou k mání ve dvou rozměrech. V celkových tržbách centrály obchodní sítě Loft v Tokiu kalendáře zaujímají třetí až čtvrtou příčku mezi 3,5 tisíci druhů výrobků. Podle slov představitelky společnosti Koyumi Yokokawaové se zákazníci dověděli o prodeji „putinovského kalendáře” díky aktivní mediální diskusi o jeho možné návštěvě Japonska. „Zájem ze strany našich zákazníků jsme samozřejmě očekávali, ale nemohli jsme tušit, že se (kalendář — pozn. redaktora) stane natolik populárním,” říká Yokokawaová. Na titulní straně kalendáře je umístěn obrázek Vladimira Putina, jak si nasazuje černé brýle a jeho iniciály. Uvnitř kalendáře jsou snímky, které z různých stran znázorňují člověka, jenž je v Japonsku vnímán jako „odvážný vůdce.” Na stránkách kalendáře Putin rybaří, trénuje judo a mazlí se s psem plemene Akita Inu, kterého dostal od obyvatel regionu Tóhoku jako vděk za pomoc, kterou Rusko poskytlo po zemětřesení v roce 2011. Yokokawaová se domnívá, že právě tyto nevšední snímky lákají japonské zákazníky. „Někdy lze zaslechnout, jak někteří zákazníci, obzvláště ženy, říkají, že Putin vypadá dobře a stylově,” dodává. Podle ní, s ohledem na zájem zákazníků, jejich společnost může pokračovat s prodejem kalendáře s ruským prezidentem i v příštím roce.
konec zprávy ze Sputniku

Kalendářů “s Putinem a spol.” je ale víc, jen o nich nevíme. Jedním z neúnavných autorů, který kalendáře produkuje už delší čas, je Andrej Budaev. Pro potěchu ok přidávám několik ukázek z nejnovějších:

kalendář 2017 Bílé slunce Palmíry

kalendář 2017 Mise splněna

kalendář pro Ukrajinu 2017 Roshen – Sladká chuť krve (Roshen – továrna na cukrovinky ukrajinského prezidenta Porošenka, která mu i v zemi “agresora” pěkně vydělává)

Zájemci najdou další desítky fotokoláží, které často nutí zamyslet se, co tím vlastně autor myslel, na stránkách a v galerii Budaeva zde budaev a zde budaev galerie