První cena za hyenismus

Ivan David
23. 11. 2016
“Novinář: Nežil jsem nadarmo, jen co nenávisti se mi podařilo vyvolat!”(K. Čapek: Bajky a podpovídky)
Byly doby, kdy novinářské povolání mělo svoji etiku. To zdaleka neznamená, že by se novináři etice nezpronevěřovali. Byla ovšem hranice a každý věděl, jak daleko od ní se pohybuje. Dnes tvoří slušní novináři malou menšinu. Vidíme, slyšíme to a čteme každý den. Slušnost je darebákům k smíchu. Nemůžeme se tomu divit v zemi, kde je všechno na prodej a nic není hanba, protože trh nezná špinavé peníze.

 A tak nepřekvapí, že první cenu udělili porotci z Czech Press Photo za fotografii utýraného Miloslava Ransddorfa, který krátce po jejich akci zemřel. Hajzlíci “ulovili velkou rybu”. Ptal jsem se před lety jednoho z nich při podobné hnusotě, jestli je hrdý na to, co dělá. Odpověděl s netečným výrazem ve tváři (ksichtě): “Je to moje práce, jsem profesionál.”

Miloslav Ransdorf přijíždí ze švýcarské banky: Europoslanec Miloslav Ransdorf přijíždí špičkám KSČM vysvětlit své angažmá v curyšské bance. Ve Švýcarsku byl zadržen kvůli neoprávněnému pokusu o výběr 350 milionů eur. | foto: Petr Topič, MAFRA  Zdroj: lidovky

Okolnosti, za kterých byl Miloslav Ransdorf zadržen nebyly nikdy korektně vyjasněny. Co je to neoprávněný výběr? Nešlo o falešnou směnku. Není ani jasné, jestli naopak švýcarská banka neoprávněně nezadržuje peníze, které jí nepatří, tak jako tomu bylo v případě jiných kont, uloupeného zlata a podobně.

Více vdova paní Vlasta Ransdorfová zde

Těm hajzlíkům nešlo jako obvykle o nic menšího než o ponížení někoho, komu nesahají ani po kotníky. Očekávají pochvalu a odměnu od šéfa, možná kariérní postup, vyšší plat, možná jen udržení placeného místa, lepšího než být bez zaměstnání jako “novinář na volné noze”.

Denně slyšíme, že president elect Trump “útočí na novináře”. Ne on jen říká občanům o novinářích to, co většina veřejnosti dávno chápe. Že je to ve velké většině levně prodejná chamraď. Čest výjimkám.

I prezident Zeman prý útočí na novináře. Ne, oni mu jen okopávají kotníky, jak s oblibou říká: “Výš nedosáhnou.” Napadají ho a pak tvrdí, že je s nimi “v konfliktu”. To je, jako když vám dá někdo facku, a pak tvrdí, že jste rváč.

Až se tito hajzlíci znemožní a o jejich produkty zakopne jen úplný ignorant, pak přijdou o práci i ti, kteří se ještě drží a kvičí, že někdo chce umlčovat demokratická média, kdykoli jsou přistiženi při lži, manipulaci nebo jiném svinstvu.