Prý není elit…

Marek Řezanka

21. 11. 2016
Petr Pithart se 17. listopadu opatrně dotkl problému, že ne všem lidem se v ČR žije stejně. „Ale není tomu tak proto, že by se pomyslná pražská kavárna nadřazovala venkovské hospodě. Taky nevím nic o tom, že by se tady někdo sám označoval za elitu“, prohlásil. To opravdu Petr Pithart nevidí ty různé „hlásné trouby“, které šíří „jedinou zaručenou a nezpochybnitelnou pravdu“ – a které se snaží ovlivňovat většinu, byť od ní mandát nemají? 

Nedokáže pochopit frustraci lidí, které někdo stále peskuje a tváří se, že on je ten, koho mají poslouchat a za kým jít? Neuvědomuje si, že pokud někdo řeší svou těžkou sociální situaci, a ještě mu je médii sdělováno, jak má myslit, nad čím se dojmout a co šmahem odsoudit, jen to prohloubí jeho vztek?

Vyberu tedy namátkou některé do očí bijící příklady těch, kdo se evidentně do role mravokárců stylizují, a nebudu ani muset sahat k různým fridrichovým, které zaměňují zpravodajství s šířením svého osobního postoje, ke krausům, kteří pojímají zábavný pořad jako ideologickou masáž či k mádlům, kteří by přemlouvali staré lidi, že by i „šmejdi“ zbledli závistí:

Michael Kocáb: „To víte a ví to každý uvědomělejší občan, že Miloš Zeman vytváří naprosto katastrofální obraz České republiky ve světě. Venku jsme vnímáni jako pátá kolona, která nečekaným způsobem přisluhuje zájmům prezidenta Putina a jeho administrativy, která bagatelizuje to, co Rusové provedli na Krymu.“

Jaromír Štětina: „Prezident Zeman asi neví, že Rusko vyhlásilo Evropě, to jest i nám, hybridní válku… V hybridní válce se používají zbraně v kyberprostoru, zelení mužíčci i tanky a letectvo.“
Martin C. Putna: „Že je Miloš Zeman společensky nebezpečná osoba, na to jsem upozorňoval už při prezidentských volbách. Od té doby se nic nezměnilo, jen bohužel došlo na má slova víc, než jsem si přál.“
Tomáš Halík se ohradil proti nařčení, že by kdy řekl, že je v Česku málo moudrých lidí, a že proto nebude kandidovat. „Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli.” Tentýž pan Halík ale zcela jasně řekl: „Kdybych nyní kandidoval, pravděpodobně bych získal hlasy lidí rozumně uvažujících a vzdělaných. Ale ti dnes nepředstavují většinu. Abych získal většinu, tak bych asi musel říkat věci, které jsou populistické a které odporují mému svědomí a rozumu. To nikdy dělat nebudu.“

Alexandr Mitrofanov: „V téhle zemi ústava neznamená nic. Minimálně neznamená nic pro lidi, kteří Zemana podporují. To jsou lidé, kteří nejsou vychováni, a ani jejich otcové a dědové nebyli vychováni, k tomu, že existuje nějaký právní stát. Nebyli vychováni k právnímu vědomí, že existují nějaká demokratická pravidla. V podstatě jim je demokracie ukradená.“ Můžeme snad najít lepší příklad etiketizace a paušalizace?

Jiří Pehe: „Jelikož česká vláda si vůči Zemanovi nedokáže takříkajíc dupnout, je téměř jisté, že prezident bude ve své destruktivní činnosti na poli diplomacie pokračovat. Občané země, kterou reprezentuje, se mohou jen bezmocně sázet, kterou další zemi urazí.“

Petr Kolář: „Netvrdím, že je Zeman řízen přímo Putinem nebo jeho lidmi. To bych si netroufl. Pro mě je bohužel podstatný ten efekt, který to má. A podle mého názoru, a opírám se i o studii think tanku Evropských hodnot, je prostě prezident Zeman velmi efektivně využíván ruskou propagandou jak dovnitř Ruska, tak i tady u nás.“

Think-tank Evropské hodnoty: „Nastal čas nazývat věci pravými jmény. Zeman otevřeně hájí zájmy Moskvy a útočí na strategické bezpečnostní zájmy České republiky. Proto jej nazýváme trojským koněm, který se pokouší rozvrátit naši evropskou bezpečnostní infrastrukturu zevnitř.“

Zcela bez důkazů je M. Zemanovi podsouváno, že je ruským agentem a že ohrožuje zájmy ČR. Nejedná se náhodou o hoax a šíření poplašné zprávy? Kde jsou všichni ti, kdo apelují na fakta a objektivitu? Že na Ukrajině žádná ruská invaze neproběhla, bylo již několikrát dokázáno. Neexistuje jediný důkaz o takové invazi. Naopak, dnes už bída občanské války na Ukrajině vyhřezla v celé své obludné šíři. Jak je tedy možné, že se hoaxy o ruské invazi dál bezostyšně šíří?

David Černý: „Zamrdaná zkurvená kupa hoven a sraček na hradě, vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou v ošklivejch a táhlejch bolestech. Zmrdi smradlavý, zkurvysyni vyjebaný, tupý debilové. I s tou bandou kreténů čuráckejch, co to navrhujou. Do nejhlubší prdele s váma, vy hovnožrouti.“ Zde bych čekal protest všech těch, jichž se dotkl Zemanův překlad slova „pussy“. Pokud jsou tito lidé ke slovům D. Černého hluší a němí, nezbývá než konstatovat jejich pokrytectví v případě reakce na slova M. Zemana.

Jan Čulík: „Kdo by býval před čtvrt stoletím, v době pádu komunismu, tušil, že atraktivní, stabilní projekt západní demokracie se tak rychle rozloží. Normalizována byla zloba, iracionalita, hloupost, manipulace. Svět je daleko nestabilnější než kdy předtím.“ Viz zde. Jan Čulík si vůbec častokrát posteskl, že stávající systém je podkopáván a že si ho lidé neváží. Současně je pak nejspíš přesvědčen, že tento systém zvládne jakoukoli krizi.

Britské listy se bijí v prsa, že neuveřejňují hoaxy, ale pokud jde (nejenom) o M. Zemana, není to tak zcela pravda: zde.

Jsou to mj. i Britské listy, kdo přebírá neověřená fakta a šíří jednostrannou propagandu, z níž by člověk nabyl dojmu, že ruský zásah v Sýrii se zaměřuje jen na bestiální činy, zatímco válka v Iráku s miliony mrtvých na kontě byla jen jakýmsi morálním selháním Západu, jehož hodnoty je třeba bránit za každou cenu. Ostatně, pozastavuje se někdo nad tím, že podle podobných zpráv už byly dávno v Aleppu (navíc jen v jeho části) všechny nemocnice vybombardovány, což ale „zlým Rusům“ nebude bránit, aby vybombardovali dalších deset? O boji proti terorismu a tzv. Islámskému státu se Britské listy raději nezmiňují.

Při vylodění v Normandii zahynuly i deseti tisíce civilistů. Britské listy by tehdy jistě psaly o barbarském chování Západu…

Britské listy se evidentně za elitu považují: „V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.” 

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci“ zde.

Přinášení objektivních a ověřených informací si potom Britské listy představují asi nějak takto: zde.

Jsem přesvědčen, že není třeba více dodávat. Jenom snad, že by si tyto řádky mohli přečíst všichni ti, kdo kroutí hlavou, že tady žádné pseudoelity nejsou a jejich manipulace je toliko výmysl prezidenta Zemana.