Putin vidí v rezoluci EP o ruské propagandě degradaci demokracie

24. 11. 2016      zdroj
Ruský prezident Vladimír Putin nazval rezoluci Evropského parlamentu (EP) o protipůsobení vůči ruské propagandě degradací představ o demokracii. Agentura TASS uvedla, že to prohlásil ve středu 23. listopadu . “Svědčí to o tom, že jsme svědky zcela zjevné degradace představ západní společnosti o demokracii v politickém slova smyslu”, řekl prezident a přiznal se, že poprvé se dověděl o rezoluci od novinářů.


Putin připomněl, že západní země se snažily učit Rusko demokracii tím, že prohlašovaly, že “nejchybnější způsob, jak jednat se soupeři, je něco zakazovat”. Vyjádřil naději, že novináři ve výsledku přece jen omezování nepocítí.

Novinářům, kvůli kterým byla rezoluce přijata, prezident poblahopřál za efktivní a talentovanou práci.

Dříve bylo ve středu oznámeno, že Evropský parlament přijal rezoluci o boji proti nepřátelské zahraniční propagandě vůči Evropské unii, která se šíří konkrétně z Ruska. Moskva “využívá širokou škálu nástrojů: střediska pro analýzu ..,, vícejazyčné televizní kanály (RT), pseudo-informační agentury (Sputnik) …, sociální média a internetový trolling”, je uvedeno v dokumentu.

27. října se Putin přiznal, že by chtěl mít stejně výkonnou propagandistickou mašinérii, jako je na Západě. “Nemáme žádná taková globální média, jako jsou CNN, BBC a další”, konstatoval ruský vůdce na setkání diskusního klubu “Valdaj” v Soči.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová