“Hrozba ze strany Ruska” nebyla zařazena do seznamu Trumpových priorit

Maxim Isajev
23. 12. 2016     zdroj
Místo Ruska navrhují autoři analytické zprávy boj proti terorismu, s rozpočtovými omezeními a kybernetickými útoky a také celkové zlepšování efektivity vládních struktur. Analytická zpráva, která definuje prioritní úkoly nové administrativy USA v oblasti obrany, neobsahuje žádnou zmínku o Rusku, nehledě na prohlášení vysoce postavených činitelů o tom, že Moskva je pro USA hrozbou číslo jedna. 

Místo toho je kladen důraz na boj proti teroristické skupině DAEŠ (organizace, jejíž činnost je v Ruské federaci zakázána), zrušení rozpočtového omezení, rozpracování nové kybernetické bezpečnostní strategie a také zvýšení efektivity, píšou John Hudson, Paul McLeary a Dan De Luce v článku pro Foreign Policy.

Autoři poznamenávají, že řadu let nazývali úředníci Ministerstva obrany USA a zvláštních služeb Rusko prvořadou hrozbou pro USA kvůli jeho významnému jadernému arzenálu, pokročilému kybernetickému potenciálu, modernizovaným ozbrojeným silám a také připravenosti hodit rukavici Washingtonu a jeho spojencům na Blízkém východě, ve východní Evropě a v dalších regionech. Například předseda sboru náčelníků štábů, generál Joseph Dunford řekl v roce 2015, že žádná hrozba není tak vážné povahy, jako je Rusko.

Na druhé straně však Trumpova dočasná administrativa odmítla diskutovat o tom, jaké místo Rusko zaujímá v obranných prioritách zvoleného prezidenta, nicméně bylo zdůrazněno, že analytická zpráva “nevyjadřuje celkový obraz”. “Pokud se média domnívají, že tento seznam zahrnuje všechny priority zvoleného prezidenta, dělají chybu a mýlí se”, řekla Jessica Ditto, mluvčí dočasného Trampova týmu.

Pentagon odmítl priority nastupující administrativy komentovat, ale dodal, že dočasný tým obdržel veškeré informace o problémech, týkajících se Ruska.

Autoři připomínají, že od začátku své volební kampaně Trump otevřeně vystupoval za zlepšení vztahů s Ruskem v zájmu USA, zejména v otázkách boje proti terorismu a Sýrie. Na post hlavy ministerstva zahraničí USA navrhl bývalého výkonného ředitele Rexe Tillersona a tvrdil, že jeho bohaté zkušenosti z práce s Ruskem budou významným přínosem při jednáních mezi oběma zeměmi.

Trumpova linie znatelně zlepšila vztahy republikánů k Rusku, jak to ukázal nedávný průzkum, nicméně zahraničněpolitický establishment, včetně většiny pracovníků Pentagonu, ministerstva zahraničí a CIA, je vůči Rusku stále skeptický.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová