Jak americký miliardář George Soros ovlivňuje světovou politiku

9. 12. 2016  Freie Weld  a První zprávy
Kráceno, článek vychází se studie

Vládci světa často zůstávají v pozadí, v popředí tančí jejich loutky. Takovým příkladem je i George Soros, americký miliardář maďarského původu.

Maďarsko-americký miliardář připouští, že je mezinárodním makléřem. Po celá desetiletí jeho vliv na mezinárodní politiku a globální ekonomiku je notoricky známý. Jeho síť je tak rozsáhlá, že kdokoliv bude něco hledat, tak se dostane jen na povrch.

 
Prezidentské volby v USA

George Soros je silným podporovatelem Billa a Hillary Clintonové. Již v roce 1990 byl často viděn na straně Clintonů. Nyní byly potvrzeny jeho aktivity pro volbu Clintonové díky hacknutým e-mailům, které byly zveřejněny ve Wikileaks.

Soros je znám ve Spojených státech jako jeden z největších zastánců demokratů. Podporoval politiky, jako je Al Gore, Barack Obama, Joe Biden a John Kerry. Volba Donald Trumpa byla těžkou porážkou pro Sorose. Ale nevzdává se a vyzval své demokratické spojence ve Washingtonu k “válce” proti Donaldu Trumpovi.

Vzhledem k vlivu George Sorose na americké politiky je hluboce nepopulární u velké části americké veřejnosti. Mnozí Američané mají prostě strach z toho, jak jeden člověk může uplatnit tolik vlivu na politiku a společnost. Části elit jsou však nadšené a nemohou se dočkat, až se s ním setkají.

 
Rusko a Ukrajina?

George Soros otevřeně podporoval hnutí “euromajdan” v Kyjevě a nyní pomáhá vládě Petra Porošenka proti Vladimiru Putinovi. Není divu, že ruská média Sorose opakovaně představují jako veřejného nepřítele. V Rusku všechny organizace podporované Soroem byly označeny jako “nežádoucí”. V Rusku se Soros stal už nepopulárním v době hospodářské krize v letech 1998 a 1999. Mnozí Rusové ho obvinili z toho, že prostřednictvím jeho spekulací došlo k devalvaci rublu.

Pokud jde o hospodářskou krizi na Ukrajině, Soros v roce 2015 požaduje podporu EU, stejně jako jako bylo podpořeno Řecko, i když Ukrajina není v EU.

 
Jugoslávie?

George Soros přispěl k destabilizaci Srbska. Podporoval v roce 2000 revoluci proti srbskému prezidentu Slobodanu Miloševičovi pomocí své organizace, nadace Open Society a srbského opozičního hnutí Otpor!. Bělehrad byl vždy považován za přítele Moskvy a George Soros to chtěl narušit. Soros výrazně finančně podporoval hnutí Otpor!. Hnutí působilo později na Ukrajině a v Gruzii. Hnutí je považováno za předvoj organizovaných “barevných revolucí”.

George Soros neskrývá fakt, že pomáhal formovat vývoj ve východní Evropě po celá desetiletí. Stejně jako geostratég a poradce amerického prezidenta Zbygniew Brezinski i George Soros je jedním z lidí, kteří přispěli k zániku Sovětského svazu.

 
Jakou ideologii prosazuje?

Ve svých mnohých rozhovorech opakovaně připustil, že jeho myšlenky a činy v mnoha situacích se zdají být rozporuplné on jako manažer hedgeových fondů a filantrop, postupuje ne vždy morálně a eticky ruku v ruce.

Chce rozbít “uzavřenou společnost“ a vytvořit “otevřenou společnost”. A  právě tato ideologie je pro mnoho vlád “destabilizující”.

 
Velká Británie?

Je známo, že George Soros v roce 1992 se postavil proti Bank of England, a díky měnové krizi získal své první miliardy. Je známý jako “muž, který rozbil Bank of England“.

 
Uprchlická krize?

Organizace George Sorose díky uprchlické krizi výrazně ovlivňují dění v Evropě. Podporují takzvaný “Merkelové plán”. Maďarský premiér Viktor Orbán Sorose obvinil z toho, že je částečně zodpovědný za uprchlickou krizi. George Soros v roce 2015 tvrdil, že EU by měla přijmout nejméně jeden milion migrantů ročně a že migranti si mohou vybrat svou cílovou zemi podle sebe.

 
Čína?

Soros opakovaně obvinil Čínu z demokratických deficitů a spekuloval proti jüanu. Čínské vedení a čínská státní média obvinila Sorose, že šíří paniku předpovědí ekonomického kolapsu Číny a podnítil válku proti čínské měně.

Jaké rady udělil George Soros Baracku Obamovi během jeho státní návštěvy v Číně? Na Univerzitě Central European (CEU) řekl: “Čína potřebuje, aby se stala více otevřenou společností”.

 
Jihovýchodní Asie?

Rok 1990, takzvaní ekonomičtí tygři východní Asie (Thajsko, Malajsie, Indonésie, Japonsko, Tchajwan) jsou ve vážné finanční a hospodářské krizi, podařilo se mu sesadit hlavy těchto států, vlád. Soros argumentoval, že asijské země ukázaly své slabiny a musí se změnit, to byl jeho protiargument.

Podle časopisu Forbes v roce 2014 je George Soros na 27, místě v žebříčku nejbohatších lidí na světě. Měl by mít asi 23 miliard dolarů. Je také považován za jednoho z nejbohatších a zejména nejvlivnějších manažerů hedgeových fondů na světě. Peníze, kterými přímo nebo nepřímo pohybuje, jsou podstatně větší než jeho osobní majetek. Těmito finančními operacemi Soros může významně ovlivnit světový hospodářský a politický vývoj.

– – –