Kreativita sílí: Trump navrhl Putinovi, aby poslouchal zprávy CIA, protože je pro to “nejvhodnější”

19. 12. 2016    zdroj
Některá média uvěřila zprávě o tom, že zvolený americký prezident Donald Trump jako by navrhl ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, aby pravidelně vyslechl hlášení americké rozvědky. Původcem “kachny” je sloupkař a satirik New Yorker Andy Borowitz. Ve své publikaci Borowitz zažertoval, že Trumpa přehledy zpráv “vůbec nezajímají” a příští viceprezident Mike Pence není k tomu kompetentní ve srovnání s ruským prezidentem.

Sloupkař přisoudil Trumpovi výrok: “Putin je pro tuto práci vhodnější než kdokoliv jiný. Zná se se všemi hráči (na politické scéně – pozn. red.)”.

Tímto satirik neskončil a dodal, že přítomnost Putina “podle názoru Trumpa”, za prvé, ušetří peníze daňových poplatníků, protože ruský prezident “souhlasil, že bude pracovat zadarmo”, a za druhé, napomůže spolupráci mezi oběma zeměmi.

Přes zjevnou absurdnost zprávy jí někteří přece jen uvěřili. Možná i proto, že dříve média uvedla, že Trump prohlásil, že nevidí žádný důvod, aby denně naslouchal přehledům informací rozvědky.

Andy Borowitz je jedním z nejúspěšnějších a nejznámějších fejetonistů v USA, ale média pravidelně “naletí” jeho satirickým publikacím.

Například některá vážně uvěřila, že senátor John McCain vyzval americkou vládu, aby vyslala vojáky do Švýcarska s cílem zničit ústředí FIFA a že šéf Bílého domu Barack Obama údajně nadával Vladimíru Putinovi na tiskové konferenci během summitu G20.
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová