Podle Lavrova za situaci v Aleppu mohou Spojené státy

3.12.2016   Sputnik

Situace ve východním Aleppu je výsledkem toho, že se nepodařilo oddělit ozbrojenou opozici od teroristů, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během svého vystoupení na konferenci Středozemní moře: římský dialog. Ruský ministr poukázal na to, že se k tomu Spojené státy zavázaly ještě v  lednu tohoto roku, když ujišťovaly, že „doslova během několika týdnů dokážou oddělit tyto ozbrojené skupiny.” Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí.  

 
„Poté mělo dojít k zahájení politického procesu, vyřešení humanitárních otázek a zapojení různých opozičních skupin do vyjednávacího procesu,” zdůraznil Lavrov. Šéf ruské diplomacie připomněl, že před nějakou dobou zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura nabídl vyvést ozbrojence Fronty an-Nusrá se zbraněmi z Aleppa a Moskva tuto iniciativu podpořila nehledě na to, že „boj s terorismem je pro nás prioritou číslo jedna.” 
 
Nicméně podle Lavrova některé země se postavily proti tomuto návrhu. „Mám důvod se domnívat, že to bylo kvůli tomu, že někdo má v úmyslu zachovat část Aleppa pod kontrolou an-Nusry, což je naprosto nepřijatelné,” uzavřel ministr. Podle něj je však Rusko i nadále ochotné nalézt kompromis v otázce vyřešení situace v Aleppu.