Proti ruské hyperzvukové bojové hlavici je protiraketová obrana bezmocná…

Napsal/přeložil: Dmitrij Dzygovbrodskij
28.12. 2016 Eurasia 24
Proti ruské hyperzvukové bojové hlavici „Produkt 4202“ je moderní americký systém protiraketové obrany (PRO) neefektivní.Když Vladimir Putin před pár dny prohlásil, že ruské rakety musejí být schopny spolehlivě překonat stávající i budoucí systémy PRO, nenásledovala obvyklá americká reakce v podobě „nezbytnosti budování protiraketové obrany“. Namísto toho přišla z úst Donalda Trumpa výzva k posílení a rozšíření jaderného arzenálu USA.

Rovnováha v po staletí trvajícím souboji „útočná zbraň vs. obrana proti ní“ byla opět porušena – ruská zbraň získala náskok, a to rychlostí 15 M. A náskok bude mít až do té doby, dokud se neobjeví nová generace PRO. Nikoliv „zítřejší“, ale „pozítřejší“.

Uvedená skutečnost Rusku garantuje mír na nejbližších patnáct až dvacet let. Jistě, USA by provedly na Rusko jaderný úder – pokud by měly jistotu, že jim zpátky nepřiletí taková „odpověď“, která bude v rozporu s další existencí americké civilizace.

Americké vojenské a politické elity by se rády vypořádaly s Ruskem jednou provždy, jsou si ale dobře vědomy, jak by to dopadlo – a společná sebevražda celých USA se jim vůbec nezamlouvá.

Právě proto reagoval Pentagon tak nervózně na novou informaci západních médií o „Produktu 4202“.
Jako nosič hlavice „4202“ je plánováno použít novou raketu RS-28 Sarmat. Díky tomu, že manévrující, hyperzvukovou rychlostí se pohybující „Produkt 4202“ nelze prakticky nijak zadržet, nahradí efektivita každé mezikontinentální balistické rakety (MBR) vybavené těmito hlavicemi účinek několika raket starší generace. Jediné řešení tak přináší jak vojenský, tak ekonomický efekt.

Zvláštní zmínku si zaslouží raketa RS-28 Sarmat. Ta je schopna zasáhnout území USA po suborbitální dráze vedoucí jak přes severní, tak přes jižní pól, což zcela bagatelizuje celou řadu prostředků americké PRO.

Schopnost rakety provést úder po dráze vedoucí přes jižní pól výrazně snižuje pravděpodobnost jejího zničení v počáteční fázi letu.

Navíc se ruský vojensko-průmyslový komplex (VPK) vývojem této rakety zbavil závislosti na VPK Ukrajiny.

Ruští vojenští představitelé o tom mluvili už dlouho – tak nespolehlivý a zkorumpovaný partner jako Ukrajina nemůže být nadále součástí ruského VPK, neboť by to oslabovalo obranyschopnost státu.

Díky tomu, že se podařilo vyvinout Sarmat, mohla být spolupráce s ukrajinskou konstrukční kanceláří Južnoje a koncernem Južmaš definitivně a navždy ukončena. Ukrajinský raketový průmysl čeká rozpad a likvidace, neboť nemá k dispozici potřebné veřejné zdroje pro další vývoj.

Nosnost rakety RS-28 Sarmat je odhadována na 5 až 5,5 t; jedna raketa tedy může nést tři „Produkty 4202“, neboť hmotnost jedné hlavice se pohybuje od 1000 do 1500 kg.

„Produkt 4202“ je unikátní zařízení se schopností letu v atmosféře i v kosmickém prostoru hyperzvukovou rychlostí a se schopností směrových i výškových manévrů při rychlostech mezi 12 a 15 M (tj. v závislosti na výšce cca 14 500 až 19 000 km/h – pozn. překl.).

Trup „Produktu 4202“ je složen ze tří částí, celý povrch trupu je opatřen tepelným štítem a nátěrem pohlcujícím radarové paprsky.

Jednou z charakteristik „4202“ je schopnost nést nejen jadernou nálož o síle cca 750 kt, ale také nárazový (kinetický) bojový blok. Přesnost dopadu je do 10 m od středu cíle.

Rusko tak bude moci zasáhnout kterýkoli bod na Zemi velmi rychlou a účinnou kinetickou střelou, která zasáhne protivníka „přímo do čela“ a nepoškodí okolní krajinu.

Obecně platí, že hyperzvukové manévrující kinetické hlavice jsou předurčeny k překonání libovolné PRO se stoprocentní jistotou a ke zničení rozhodující infrastruktury nepřítele bez radioaktivního zamoření prostoru. K objektům takové infrastruktury patří například elektrárny, vojenské základny, muniční sklady, velitelská stanoviště, letadlové lodě, ponorkové základny nebo průmyslové objekty.

V konečném důsledku je možno hromadným úderem kinetických hlavic během 1 až 2 hodin zničit ekonomiku libovolného státu – a to bez použití jaderných zbraní.

Se vznikem AGBO (аэробаллистического гиперзвукового боевого оснащения – aerobalistického hyperzvukového bojového zařízení) se podstatně změní doktrína preventivního raketového útoku.

Nové rakety Sarmat s hlavicemi „Produkt 4202“ mají být do sestavy Raketových vojsk strategického určení RF zařazeny v roce 2020.

Zdroj: rusvesna.suroti r

Překlad: mbi, Eurasia24.cz