P.C.Roberts: Trumpovi nominanti možná ustoupili tlaku, ale on bojuje dál

16. 1. 2017      PaulCraigRoberts
Ve dvou oddělených a dost překvapujících nedělních interview s německým časopisem Bild a londýnským listem Sunday Times učinil Trump něco, co zanedbal na své první tiskové konferenci po zvolení prezidentem.Vyjádřil se zde totiž k širokému okruhu svých politických náhledů a strategií, z nichž mnohé pravděpodobně nepotěší ani politické vědátory, ani obchodní trhy.


Jak uvádí web Zero Hedge nazval Trump v interview pro Bild NATO zastaralým a přežilým, předpověděl, že po Britanii opustí EU i další země, a pohrozil automobilce BMW dovozními cly, pokud bude trvat na zbudování svého odštěpného závodu v Mexiku.

Ve svém interview pro list Sunday Times zas řekl, že nabídne Britanii rychlou a „férovou obchodní smlouvu s Amerikou“, a to v průběhu několika týdnů po převzetí svého úřadu, čímž Britanii pomůže udělat z brexitu „velkou věc“. Uvedl dále, že pozval premiérku Theresu Mayovou k návštěvě USA „hned poté“, co se on v Bílém domě ujme úřadu. A to proto, že má zájem na uzavření obhodní dohody mezi Britanií a USA „ a to co nejdřív.“

V interview pro Bild Trump dále uvedl, že britskému odchodu z EU předpovídá úspěch. EU pak charakterizoval jako nástroj německé dominance, v níž je obsažen i úmysl poškodit americký mezinárodní obchod. Z tohoto důvodu je mu víceméně lhostejné, jestli se EU rozpadne, nebo zůstane pohromadě.

Jak zdůraznila společnost Bloomberg, je nepochybné, že se Trump i nadále hodlá držet svých stanovisek, jak je vyjadřoval ve volební kampani, a je pravděpodobné, že se tak brzy dostane do rozporů s kancléřkou Merkelovou v otázkách volného obchodu, problému s uprchlíky a role EU ve světě. Za katastrofální omyl nazval totiž Trump politiku otevřených hranic, jak ji kancléřka Merkelová.vyhlásila, a kontroverzně k jejímu názoru vyjádřil též ochotu zrušit protiruské sankce výměnou za omezení nukleárních zbraní.

Ještě jednou pochválil Brity za to, že opustili EU, a dodal, že lidé a země touží po své vlastní identitě, a nechtějí, aby k nim zvnějšku přicházeli lidé, kteří tuto identitu „ničí“.

„Britanie je skvělá za to, že z EU odešla, protože EU je ve své podstatě nástrojem zbudovaným ku prospěchu Německa,“ řekl Trump. „ A jestliže se mě na to zeptáte, pak soudím, že z EU odejde více zemí.“

Vybral a přeložil Lubomír Man