Putin svým dárkem Dodonovi Kyjevu a Bukurešti jemně naznačil…

19. 1. 2017    zdroj
V epoše změn by měli někteří mluvkové přidržet jazyk na uzdě … Předpokládá se, že tato narážka trochu zchladí ty nejnezkrotnější hlavy v Kyjevě a Bukurešti … Moudří lidé se vždy snaží předejít zbytečným konfliktům, proto je někdy lepší udělat narážku na určité akce a okolnosti, než potom rozhrabávat hromadu problémů. Je to zvláště užitečné, pokud máte co do činění s bojovnými nacionalisty a jinými rusofoby a šovinisty.

Právě tak se v těchto dnech zachoval ruský prezident Vladimír Putin. Daroval svému kolegovi, nedávno zvolenému prezidentovi Moldavské republiky Igoru Dodonovi během jeho oficiální návštěvy v Moskvě, mapu Moldavského knížectví z 18. století.

Je možné, že tento skromný dárek umožní trochu snížit hladinu schizofrenie a napětí, které jsou pozorovány v poslední době mezi podunajskými zeměmi. Vždyť vlády Rumunska a Ukrajiny jsou velmi nespokojeny se zvolením Dodona a projevem vůle občanů Moldavska, nepovažují je za správné, čímž se neomaleně vměšují do záležitostí suverénního státu a urážejí jeho obyvatelstvo. Ale vůle lidu musí být respektována, ať se to komu líbí nebo ne.

Předpokládá se, že tato narážka trochu zchladí ty nejnezkrotnější hlavy v Kyjevě a Bukurešti Vždyť pokud necháte událostem volný průběh, určitě se budou chtít věnovat své oblíbené činnosti: řinčet zbraněmi, vyhrožovat vtržením a organizovat hospodářskou blokádu. Je jim koneckonců jedno, zda to mají dělat pouze ve vztahu k Podněstří nebo k tomu přidat i Moldavsko.

Je třeba poznamenat, že mapa opravdu budí pozornost. Součástí Moldavského knížectví tehdy byly:

1. Celý severovýchod současného Rumunska (hrabství Bacau, Botosani, Vaslui, Vrancea, Galati, Neamt, Iasi, východní a jižní části kraje Suceava, s nynějšími 4,2 milionu obyvatel).

2. Část současné Ukrajiny (Černovická oblast a kousek Oděské oblasti, a zejména jižní Besarábie).

Na mapě chybí Podněstří a Oděsa s přilehlým územím. Ale příště bude přece možné Dodonovi darovat i jinou mapu. Kdo ví, jak ve skutečnosti vypadalo Moldavské knížectví v dávných dobách? Starověcí ukři například vyhrabali Černé moře a tento fenomén byl zaznamenán v učebnicích dějepisu. Tak kdo zabrání Moldavanům, aby si mysleli, že jejich stát byl co do velikosti srovnatelný s Byzantskou říší nebo Kyjevskou Rusí?

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová