Solovjov uvedl, kam přivede hra, kterou začal Lukašenko

Valentina Romanova

12. 1. 2017     zdrojzdroj
V rozhovoru s NjuInform komentoval Vladimír Solovjov bezvízový režim Běloruska a řekl, co Lukašenko nedělá správně… V poslední době se v médiích objevují znepokojující zprávy, že Bělorusko se údajně začíná orientovat na Západ a že možná začne v blízké budoucnosti aktivně podporovat protiruské nálady. Jako argumentu je používána i skutečnost, že Bělorusko zavádí bezvízový režim pro 80 zemí, včetně Spojených států a Evropy. Známý ruský novinář Vladimír Solovjov prohlásil v exkluzivním rozhovoru pro NjuInform , že jakákoli hysterie v médiích není odůvodněná a vysvětlil, co Lukašenko nedělá správně.

“Tyto novinky nás nijak nevylekají, komentuje Vladimír Solovjov zavedení bezvízového režimu v Bělorusku, prostě to mění systém kontroly na hranicích, to ano, ale nikoliv skutečnost, že 80 zemí, včetně zemí EU, nadšeně pojede do Běloruska. Připomenu, pro ně vůbec zatím ještě není postoj k Lukašenkovi, slušně řečeno, jako spojence ke spojenci”, vysvětlil expert.

Vladimír Solovjov však řekl, že v tomto okamžiku hraje Lukašenko přece jen na “dvě strany”. Dobře přijímá “západní” hosty, kteří začínají aktivně jeho pohostinnost využívat. Zároveň Lukašenko klidně přijímá všechny “dary” od Západu, které, jak je známo, mají “rub mince”.

“Tuhle nedávno vyčlenily “progresivní” země peníze na podporu “svobodných” médií v Bělorusku a Lukašenko dobře ví, co to znamená. Ukrajinu má například před sebou”, konstatoval Solovjov.

Připomeňme, že na začátku prosince 2016 vyčlenilo Ministerstvo zahraničních věcí USA 520 tisíc dolarů s formulací, že tyto peníze budou použity na přípravu nezávislých novinářů v Bělorusku. Zástupce médií se tedy chystají učit, jak mají správně vysvětlovat události, provádět šetření a tak dále. Pan Solovjov ne nadarmo zmínil Ukrajinu, protože přesně stejný krok provedlo Ministerstvo zahraničí USA několik let před událostmi na Majdanu v Kyjevě. Proto se Vladimír Solovjov domnívá, že Lukašenko se stále snaží balancovat a zahrávat si v naději, že ukrajinský scénář se nebude opakovat a že Rusko nepřestane poskytovat ekonomickou a politickou podporu.

“Z tohoto důvodu však bude věčně balancovat a věčně si zahrávat, aniž by si uvědomil, že doba takovýchto jednoznačných a dosti naivních kroků skončila. No, jednoduše skončila. Lukašenko hraje po staru a myslí si, že to bude fungovat. Je to člověk zkušený, což nebrání ani jemu dělat chyby, uzavřel expert. …

Bělorusko zavedlo bezvízový režim…

Bělorusko zavedlo bezvízový režim pro občany 80 zemí světa. Jedná se o všechny země EU a také o Brazílii, Indonésii, USA, Japonsko a některé další země. Tento komfort mohou použít ti, kteří do země přicházejí přes mezinárodní letiště “Minsk” a zůstanou v Bělorusku ne více než 5 dnů.

Jak soudí expert na Bělorusko Dmitrij Bolkuněc, je to dlouho očekávané rozhodnutí, které bude mít bezpochyby pozitivní dopad na mezinárodní cestovní ruch.

Kreml reagoval na zprávu o zrušení vízového režimu Běloruskem pro 80 zemí neutrálně. Jak řekl Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta, otevření hranic Běloruska nebude mít žádný vliv na příliv zahraničních turistů přes ruské hranice. Prohlásil, že “se odlaďuje celý proces, aby se vyloučilo promítnutí tohoto bezvízového režimu na naši hranici”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová