Turecko bylo opět vystaveno teroristickému útoku: Geopolitická degradace na Blízkém východě pokračuje.

3. 1. 2017   zdroj
Turecko bylo opět vystaveno teroristickému útoku. Na klub Reina, který se nachází na břehu Bosporu, byl o novoroční noci uskutečněn ozbrojený útok. Podle guvernéra Istanbulu Vasipa Shaheena útočník, oblečený do kostýmu Santa Clause, u vchodu do klubu zabil policistu a kolemjdoucího, pak zašel do zařízení a tam uspořádal chaotickou střelbu. V okamžiku teroristického útoku mohlo být v klubu až 800 lidí. Podle ministra vnitra Turecka Suleymana Soylu zahynulo v důsledku teroristického útoku v nočním klubu v Istanbulu 39 osob, z nichž 16 jsou cizinci, 69 lidí bylo zraněno.

Je v tom znatelný rukopis džihádistů. Mimochodem, o něco dříve zahřměly v centrální části Bagdádu dva silné výbuchy, bylo při nich nejméně 28 osob zabito a 54 zraněno. Podle kanálu Sky News Arabia se k odpovědnosti za tuto akci přihlásila skupina DAEŠ. Co se týká Turecka, úřady měly informace o připravovaných teroristických útocích v zemi. V předvečer zadržela policie v Ankaře osm členů teroristické skupiny DAEŠ pro podezření z přípravy teroristického útoku na prahu nového roku. Agentura Anadol uvádí, že policii se podařilo získat dokumenty organizace. O den dříve zadržela turecká policie v provincii Adana na jihu země 40 osob, podezřelých ze zapojení do teroristické skupiny DAEŠ. Při domovních prohlídkách byly u nich nalezeny výbušniny a po domácky vyrobená výbušná zařízení.

Statistika teroristických útoků v Turecku je skličující. Nyní je zřejmé, že hrozba terorismu v zemi přechází do kategorie trvalého systémového ohrožení. Bezpečnostní služby v zemi urputně bojují, mnoho teroristických útoků se jim daří odvrátit, ale riziko teroristických útoků stále roste. Přitom ze skupiny DAEŠ neustále zaznívají výzvy k jejím přívržencům, aby prováděli teroristické útoky nejen v Turecku. Je také jasné, že útoky, jako byl ten, co byl proveden o silvestrovské noci na klub Reina v Istanbulu, byly naplánovány a spočítány na určitý propagandistický efekt. Jaký?

Nejjednodušší je informačně jej “spojit” s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN o schválení rezoluce, která schvaluje příměří, jež bylo v Sýrii vyhlášeno, a plány na formování v Sýrii přechodné vlády, která vyvede zemi z občanské války, probíhající téměř šest let. Tím spíš, že rezoluce se dotkla i tématu budoucího setkání pro urovnání syrského konfliktu v Astaně, kde se připravuje jednání delegací zástupců syrských vládních orgánů a ozbrojené opozice, s účastí Ruska, Turecka a Íránu.

Připomeňme si, že dohoda o příměří v Sýrii vylučuje teroristické skupiny Dzhebhat en-Nusra a DAEŠ (struktury, které jsou v Rusku zakázány). V souvislosti s tím stálý zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin prohlásil, že nemá cenu, aby jeho kolegové “zamlžovali” již dříve prostřednictvím Moskvy a Ankary dosažené smlouvy o Sýrii. Podle něj “pokud nechcete pomoci, nebo nemůže pomoci, pak ale, prosím, nezamlžujte” a “není třeba pochybovat o jistých dohodách, kterých bylo dosaženo, snažit se je nějak interpretovat”.

Experti si mimochodem všimli, že často se teroristické útoky v Turecku téměř chronologicky kryjí s nějakými rusko-tureckými kontakty při koordinaci akcí v Sýrii nebo v rozvoji dvoustranných vztahů. Nebo je to snad reakce na historicky neuvěřitelné spojenectví Ruska, Turecka a Íránu. Existují však i jiné faktory, které stimulují určité politické síly k uvržení Turecka do chaosu. Před novým rokem turecký generální štáb uvedl, že v rámci operace Štít Eufratu zlikvidovaly Ozbrojené síly Turecka v Sýrii 23 teroristů DAEŠ, řadu objektů džihádistů …, včetně odpalovacích pozic a štábů. Zároveň turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil odhodlání Ankary pokračovat v operaci Štít Eufratu a vytvořit na severu Sýrie takzvanou “bezpečnou zónu”.

Pokud měla skupina DAEŠ před sebou podle expertů dva nepřátele – Američany podporované Kurdy v Sýrii a Iráku a také vládní syrská a irácká vojska, pak nyní se nepřítelem stává i Turecko, které džihádisté považují za svého druhu spojence. Nyní se DAEŠ v boji proti Turecku spoléhá na teror. Navíc je tato strategie dlouhodobě zaměřena na degradaci politického života v zemi, stejně jako se to stalo v Iráku a Libyi.

Samotný prezident Erdogan v souvislosti s Novým rokem prohlásil: “Je ohrožena naše národní jednota, územní celistvost, organizace, ekonomika, zahraniční politika, základy státu”. Ale jak zabránit síťovému teroru jednotlivců a malých skupin, orientovaných na ideologii džihádu, to Turecko ještě neví.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová