Západní Ukrajina se topí v krvi a začíná se měnit na zónu ATO

Jurij Makarenko
18.1.2016 NewWorldOrederOpposition

Jantarová válka na Ukrajině překročila hranice jedné oblasti. V podstatě se v západních regionech země vytvořila svérázná zóna ATO, která už začala sklízet svou smrtelnou žeň. Nestačily ještě utichnout výbuchy v Rovenské oblasti a už se bitky jantarové mafie přestěhovaly do Žitomiru a skončily skutečnou krvavou válkou, ve srovnání s níž se předchozí epizoda může zdát jen dětskou hrou. Na včerejšek v noci se městečko Olesk v Žitomirské oblasti změnilo ve skutečnou arénu bojů, které skončily krví. Ozbrojenci, kteří přijeli do centra města, začali bez varování pálit do skupiny neozbrojených občanů a hodili na ně granát.


Podle informací policie okolo půlnoci do centra Oleska přijely tři automobily, mezi nimiž byl jeden mikrobus. Z nich vyskákali ozbrojenci a bez váhání spustili palbu do místních obyvatel stojících u vchodu do kavárny a na parkovišti. V průběhu střetu (ve skutečnosti masakru) jeden z útočníků hodil do skupiny granát. Po výbuchu útočníci z místa ujeli. Jako obvykle „operativně“ zareagovaly bezpečnostní složky, kterým už nezbylo než posbírat raněné a, jak se později ukázalo, i mrtvé. Více než desítku zraněných odvezly sanitky rychlé pomoci. Ještě nejméně tolik se jich dostavilo do nemocnice pěšky s pomocí dotčených sousedů. Jeden z těžce zraněných zemřel na jednotce intenzívní péče, aniž by nabyl vědomí, a ve vážném stavu se nacházejí další tři.

V současné době byl v oblasti vyhlášen záchytný plán „Siréna“ a do Olesku byla vypravena jednotka zvláštních sil. Nicméně po stopách útočníků se už vydali i místní. Dva dopadení radikálové byli již dopraveni do nemocnice. Ve městě nazrává vzpoura. Příbuzní a známí zraněných obklíčili nemocnici a vyžadují spravedlnost. Vyšetřování odhalilo spojení banditů s takzvanou jantarovou mafií. Skupina přijela do města, aby bylo projednáno další přerozdělení zdrojů z nalezišť, a zdá se, že se něco pokazilo. Bandité uspořádali skutečný masakr uprostřed klidné obce, aby obhájili „jantarové“ zájmy kyjevských úředníků a oligarchů.

Ráno proběhly v Olesku protesty. Občané volali po nastolení spravedlnosti a vyzývali bezpečnostní síly, aby konečně byla zastavena vláda bezpráví. Mezitím se situace kolem nemocnice zhoršila. Zdravotnický personál měl skutečně strach, protože ozbrojené jednotky obsadily budovu, prokazujíce se jakousi zvláštní imunitou. Dovnitř propustily neznámé ozbrojence a snažily se udržet rozhořčený dav venku, aby nedošlo k novému konfliktu.

Kyjevští úředníci kryjící nezákonnou těžbu jantaru v západní Ukrajině překročili hranici (pokud vůbec něco takového existuje v severním Somálsku) a uvrhli zemi do chaosu kvůli svým osobním zájmům. Válka o „drahou“ zemi tu neběží první rok. Porošenko osobně dohlíží na některé důležité otázky o přerozdělení území a k řešení vzniklých problémů používá národní gardu. Ale až do incidentu v Olesku se válka o zdroje téměř nikdy nedotkla civilistů. Kopáči se sice často bouřili, ale prezident jako skutečný diktátor a byznysmen tvrdě potlačil jakékoli pokusy o vzpouru. Letos se však situace změnila. Oligarchové cítí brzký konec a pouštějí se do stále nebezpečnějších situací kvůli nasycení nekončících choutek. A Ukrajinci se nakonec stali masem pro děla. Porošenko se už nebojí hlasitých skandálů a odhalení, neboť tvrdě opravil vertikálu moci a podmanil si zemi. Proto krvavá lázeň v Olesku je jen malou epizodou v životě současné, téměř evropské Ukrajiny. Dál už bude jen hůř.

Zločinný režim je připraven zlikvidovat ještě nejeden milion Ukrajinců kvůli záchraně své moci. Co je to pro Porošenka pár desítek mrtvol v malém žitomirském městečku?

Zdroj: http://politikus.ru/events/89247-zapadnaya-ukraina-tonet-v-krovi-i-prevraschaetsya-v-zonu-ato.html