Český mainstream se při svém sešupu dolů solidarizuje. Klín vytloukají klínem, lež lží.

Albín Hanke
27. 2. 2017

Lidovky, internetový odvar Lidových novin (LN), jedna z vlivových agentur „pražské kavárny“ a nástroj oligarchů na vymývání mozků, uvedly tyendenční příspěvek, ve kterém dělají advokáta pokleslé novinařině, kterou již dlouhou dobu předvádí redakce Zpravodajství České televize.


Lidovky se opřely do prezidenta republiky, který si dovolil zopakovat svou kritiku na adresu party, která dnes vládne v ČT. Prezident republiky na čtvrtečním křtu nové knihy Patra Žantovského „Černá kniha České televize“ přitom jen zopakoval, co si dlouho myslí většina národa: ČT není ani objektivní, ani nezávislá, ani profesionální. Navíc Zeman dodal, že ČT lidem vnucuje „pubertální názory“.

To zřejmě popudilo redaktory Lidovek. Přidali starší Zemanovy výroky, například že ČT je „soubor pitomých domovnic“, „hlásná trouba TOP09“„konzerva se zkaženým masem“.
Zeman přitom nemluvil o zásadních prohřešcích ČT, jakými je soustavné a programové štvaní proti Rusku či chorobné překrucování dnešní ukrajinské skutečnosti (viz např. ZDE, klik na 3.řádce textu)
Útlocitné redaktory Lidovek popudila i další Zemanova průpovídka na adresu ČT, když komentoval obal křtěné knihy. Je na něm totiž zobrazena rulka toaletního papíru s logem ČT.

„Tento obal je nápadně podobný držáku na toaletní papír, což některé z nás může inspirovat ve vztahu vůči České televizi.“ vtipkoval prezident. „Víte, já mám rád fakta. A já nemám rád, když novináři píší žlučí a nikoli mozkem. Fakta mi říkají, že Česká televize není ani objektivní, ani nezávislá, a co je nejhorší, není ani profesionální,“ řekl Zeman při křtu. 

V textu Lidovek, který je mimo jiné prošpikován i pokusy o dehonestaci autora knihy novináře Petra Žantovského, ale i internetového deníku, na který má mainstream obzvláště nabroušeno – Parlamentní listy. Podle LN jsou Parlamentní listy, které z velké části patří senátorovi Valentovi, kontroverzní. Ve stylu totalitních kádrováků dodaly, že Ivo Valenta zbohatl jako majitel sítě sázkových kanceláří.

Je to možná závist, která vede Lidovky k podobným výpadům. Vždyť na rozdíl od úspěšného projektu Parlamentních listů či páně Valentova podnikání, zápasí stále s červenými bilančními čísly a pro neschopny oslovit širší české čtenářstvo jim náklad stále klesá. Lidovky – samy kontroverzní svými frázemi o demokracii na jedné straně a na druhé opěvující fašistický převrat na Ukrajině. Noviny, které straní české ostudě v Europarlamentu J. Štětinovi, který se rád producíruje se svými kamarády z ukrajinských nacistických praporů jako je Ajdar. Noviny, která na jedné straně chválí „arabské jaro“ a syrskou „demokratickou opozici“, ale ostře vystupují proti Assadově republice, která mnoho let vzdoruje nejen izraelské agresi, ale i bezohlednému řádění islamistických hrdlořezů. Noviny, z kterých se o krutých poměrech v Saúdské Arábii, o vražedné agresi Saúdů do Bahrajnu a do Jemenu, o bezohledných krocích Izraele na okupovaných palestinských územích či o skandálních poměrech na Kosovu či v Bosně nedozvíme téměř nic. Nedivme se téhle nelogické pomotanině názorů a postojů Lidovek, když pro jejich novináře stejně jako pro redaktory ČT, jsou nejlepšími vzory žurnalistiky, které je hodno opisovat, Washingotn Post, Reuters či CNN. V tom se „puberťáci“ Lidovek shodnou s „puberťáky“ v ČT.
Proto nás nemůže překvapit, že článek o Zemanových výrocích zcela nekriticky cituje tiskovou mluvčí ČT, která nám chce namluvit, že „podle aktuálních analýz nezávislých agentur,“ , které si ovšem platí televize ze svého, resp. z našich koncesionářských poplatků, a které „jakožto kontrolní orgán ČT projednávala Rada České televize (RRTV),“ což není nic jiného než sbor odložených politiků a aktivistů vládních stran, zkrátka vesměs žádný lumen, ale jen parta stranických kývalů, je zpravodajství České televize “vyvážené a patří k nejdůvěryhodnějším informačním zdrojům v České republice.“ Pro zasvěcené čtenáře alternativních webů je ovšem toto tvrzení dost legrační.

Ostatně jak jinak. Tomu se přece říká ‘solidarita galerky’. Lidovky jsou OK, televize je OK, dělají si navzájem alibi, jen jejich čtenář a divák, ale především pravda, nestrannost a vyváženost jsou K.O.

Zpravodajské pokrytí noci, kdy v USA volili nového prezidenta, posloužilo Miloši Zemanovi jako další z mnoha důkazů selhání ČT:

„Ten důkaz se jmenuje pořad Americká volební noc,“ prohlásil Zeman. „Nevím, jestli jste ho viděli. Úkolem profesionálních novinářů je sdělovat. V Americe probíhají volby, jsou tam dva kandidáti, … a každý z těchto kandidátů má ten a ten názor, který vyjádřil na těch a těch shromážděních. A to je všechno,“ řekl Zeman.

Nechápu, proč se nad touto zjevnou pravdou novináři Lidovek pozastavují. Kdo tu noc trpěl nespavostí, musel po několika minutách pochopit, že celá parta zpravodajců ČT, jak ti ve studiu, tak i ti v americkém terénu, nepokrytě fandí paní Hillary a trousí uštěpačné poznámky na pana Donalda. Při přepínání mezi televizními kanály jste mohli sledovat, že je jim vzorem nechvalně známá stanice CNN, která prováděla ty samé manipulace a pomluvy. ČT i CNN se během volební noci dlouho nemohly smířit s prohrou paní Hillary, společně odsouvaly pro ně nepříjemnou skutečnost, že vyhrává Donald. Zatímco Bloomberg už dávno vysílal výsledky jednotlivých okrsků, které se červenaly Donaldovým vítězství, CNN a ČT byly modré vzteky z neúspěchu, ponížením, hanby. Tedy vším, co zarytý fotbalový fanoušek může zakoušet při prohře svého týmu. Objektivní, nestranný a pro vyváženost pracující novinář se ale k tomu snížit nesmí. ČT se snížila, Zeman měl pravdu, jen v Lidovkách se diví.

„V České televizi se sejde skupina puberťáků, myslím tím mentální puberťáky, nikoli nutně fyziologické nebo fyzické puberťáky, a zatímco, když už by to měla být beseda mezi stoupenci Trumpa a stoupenci Clintonové, tak tato beseda byla v poměru dva na dva, tak ta beseda byla v poměru čtyři nula ve prospěch Clintonové, což je jeden z mnoha důvodů, že naše televize není objektivní a že je ovládána jakousi bandou soustředěnou především kolem TOP 09,“ pokračoval v kritice prezident. 

A zatímco tohle vše je zřejmé a práce ČT je opravdu dlouhodobě mizerná, „puberťáci“ z Lidovek pokračují v nesmyslech, jako například že „nezávislá analýza ukázala, že ČT ve většině vytýkaných bodů nepochybila. Za pravdu dala RRTV pouze v jednom bodě ze šesti, a to v odvysílání manipulativního obrazu k zvukové informaci, a šéfredaktor Petr Mrzena, jedna z hlavních potrefených hus z ČT, vysvětloval, že Radou kritizovaná část vysílání tvoří „příspěvek, (který) trval 13 sekund z celkem 12 hodin nepřetržitého speciálního vysílání.“
A jako trumf citují Lidovky mluvčí ČT, která tvrdila, že „Etický panel České televize tento týden k vysílání Americké noci konstatoval, že: ‘… složení hostů bylo vyvážené a odpovídalo aktuálním možnostem…’“. K smíchu. 
Vždyť tak zvaný Etický panel ČT se skládá z dalších spindoktorů ale i jejich obětí. Rakovina, kterou trpí ČT od oné „spacákové stávky“ se rozlezla do téměř všech redakcí, a produkuje propagandistické kousky na běžícím pásu jako za minulého režimu. Ovšem samozřejmě s přepólovaným znaménkem. Co bylo dříve rudé je dnes z pruhů a hvězd.
Kde byl Etický panel, když televize štvala proti prezidentu republiky, když přenášela nesmyslné demonstrace na podporu podvodníků Hermana a Bradyho či zakrývá zločiny fašistů na Donbasu?

Redaktoři Lidovek jdou do finále článku s tvrzením, které šermuje s čísly různých agentur pro sondování veřejného mínění, aby nakonec dospěli k dost kurióznímu závěru, že totiž „podporovatelé (paní) HC byli ve vysílání Americké volební noci výrazně podreprezentováni, kdežto podíl hostů přikloněných k (panu) DT kopíroval naladění české společnosti. Volbou hostů naopak autoři pořadu zaujali spíše neutrální stanovisko, když dvě třetiny oslovených hostů lze považovat za neutrální či nestranné.“

Dělají si z nás etičtí zaměstnanci televize šprýmy? Nebo jsou opravdu nedorostlí svěřených postů? Je to puberta, jak tvrdí prezident Zeman, nebo je to něco horšího?

Ve čtvrtek totiž Miloš Zeman také nařkl ČT ze záměrného vymazání celého inkriminovaného pořadu Americká noc:

„Česká televize vymazala tento pořad ze svého archivu, což je hrubá chyba, protože ten by se měl naopak vysílat jako učební text pro studenty žurnalistiky” řekl prezident a dodal „… mimochodem, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je odvážná po vítězství Donalda Trumpa, ale nejsem si tak úplně jist, zda by tuto výtku udělila, kdyby vyhrála paní Hillary Clintonová. Takže, přejme si, aby v České televizi byli lidé, kteří by informovali, informovali o několika možných alternativách, nikoli pouze o jedné, a aby svoje pubertální názory nevnucovali veřejnosti, protože brainwashing byl nejúspěšnější v Severní Koreji, a ta je poměrně daleko.“

Akt vymazání pořadu lze hodnotit jako zametání stop po zásadním porušení Kodexu ČT, jako zničení důkazu o profesním selhání mnoha pracovníků televize ČT, včetně těch nejvyšších.

Lidovky, spolupachatelky manipulací českou veřejností, spolkly hada, když v článku, který měl být zřejmě o tom, jak hrozný prezident Miloš Zeman, případně Ovar, naprosto zaujatě a nespravedlivě špiní dobré jméno České televize při kontroverzním křtu kontroverzní knihy kontroverzního novináře spolupracujícího s kontroverzním internetovým deníkem opakovali polopravdu – pololež, kterou pronesla televizní mluvčí:

„Americká volební noc není jako celek v iVysílání dostupná od počátku, a to proto, že obsahovala i materiály převzaté od zahraničních zpravodajských agentur, které licenčně umožňují pouze televizní uvedení,“

To, že se ČT stydí veřejně vystavit pořad Americká noc na svůj web je celkem pochopitelné. Nikdo ho nemůže uvidět, nikdo ho tedy nemůže kritizovat. Ale vězte, že pořad smazán není. Záznamy vysílání se uchovávají léta v archivu, takže až přijde doba změny a nové vedení televize se zbaví vlivu odumírající TOP09 a různých kmotrů a kmotřiček a opustí nechutné „pubertální“ praktiky, pak studenti žurnalistiky budou moci dosyta kroutit hlavou v nevěřícném pohledu na okatou aktivistickou mediální manipulaci televizní stanice, která si kdysi v první a druhé dekádě 21.století neoprávněně říkala „veřejnoprávní“.

A na konci otázka: je podpora A.Babiše, majitele Lidových novin potažmo Lidovek, který u svých redakčních zaměstnanců toleruje protizemanovský kurz, ze strany Miloše Zemana moudrá? A nebo opačně: rozumí-li si Andrej Babiš s prezidentem Zemanem tolik, jak oba deklarují, neměl by si oligarcha mezi redakčními “puberťáky” svých novin zjednat nápravu?


P.S.:  knihu Petra Žantoského si můžete objednat ZDE.