Moldavský prezident brání zemi před NATO. Uzemnil velvyslance USA a Rumunska kvůli vměšování …

Napsal/přeložil: mbi
28.2. 2017   Eurasia24
Prezident Moldavska Igor Dodon písemně požádal velvyslance USA a Rumunska Jamese Pettita a Daniela Ionițu, aby se nevměšovali do činnosti hlavy moldavského státu.
Text dopisu prezidenta Dodona oběma diplomatům zveřejnila v neděli moldavská média.
Současně byl zveřejněn i text psaní, v němž se na Dodona obrátili americký a rumunský velvyslanec v Kišiněvě. Vyjádřili v něm „politování“ nad tím, že Dodon zablokoval účast moldavských vojáků na cvičení Platinum Eagle 2017, které od 20. února do 1. března probíhá v Rumunsku.

Cvičení se účastní vojáci USA, Bulharska, Makedonie, Černé Hory, Rumunska, Srbska, Slovinska a Ukrajiny.

Pettit a Ioniță nařkli Dodona z „nepřátelského jednání“ a varovali jej, že kvůli jeho gestu „nebude moldavská armáda dostatečně vycvičena“, neboť „výcvik armády je z 80 % založen na účasti na obdobných cvičeních“.

Prezident Dodon ve své písemné odpovědi připomněl velvyslancům, že „Moldavská republika je nezávislý a svrchovaný stát“ a že „úřad prezidenta se nehodlá zabývat žádnými komentáři své činnosti ani hodnocením svých rozhodnutí přicházejícím zpoza hranic země“.

„Žádám vás, abyste neškolili prezidenta této země z toho, co má dělat, zejména z pohledu jeho ústavních pravomocí, ale i dalších oblastí výkonu jeho funkce. Nedomnívám se, že v zemích, které zde zastupujete, může ten či onen velvyslanec komentovat jednání prezidenta, zejména pak v otázce dislokace ozbrojených sil,“ napsal Dodon.

„Rád bych viděl reakci Bílého domu nebo Paláce Cotroceni (oficiální sídlo rumunského prezidenta) na podobné komentáře, vyslovené například velvyslanci Moldavské republiky ve Washingtonu nebo v Bukurešti,“ uvedl Dodon ve svém vyjádření.

Zdroj: Interfax.ru