P.C.Roberts: Pentagon Trumpa sabotuje!

2. 2. 2017      PaulCraigRoberts
Prezident Trump říká, že chce zlepšit vztahy s Ruskem a zastavit vojenské operace proti muslimským zemím. Ale Pentagon tyto jeho snahy podkopává. Velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges nasměroval tanky na hranice polsko-ruské a nechal z jejích děl vypálit salvy, o kterých prohlásil, že jsou vzkazem Rusům a nikoliv součástí výcviku. Jak tedy může Trump znormalizovat vztahy s Ruskem, když velitel amerických sil v Evropě vyhrožuje Rusům nejen slovy, ale i činy? 


A když Pentagon poslal „umírněným rebelům“ v Sýrii obrněná vozidla? Neschopen zabránit vítězství Ruska a Sýrie ve válce proti Islamskému státu, se tak Pentagon snaží aspoň narušit probíhající mírová jednání, jež se v současné době mezi bojujícímu stranami v Sýrii vedou.

Vojensko-bezpečnostní komplex využívá své loutky ve sněmovně reprezentatntů a v senátu k tomu, aby vyvolal konflikt s Iránem a dál pokračoval ve vyhrožování Číně.

Takže Trump, jak se ukazuje, neovládá onu nejdůležitější část své agendy, kterou je ustavit mír s thermonukleárními mocnostmi a skončit s vměšováním se do záležitostí jiných zemí.

Trump nemůže uzavírat mír s Ruskem a současně též bojovat s Iránem a Čínou. Za dohodu se Západem není totiž Rusko ochotno prodat Čínu a Irán. Irán je nárazníkem proti džihádismu, připravenému rozlít se ze svých současných oblastí i do muslimských končin v Ruské federaci. A Čína je nejdůležitějším vojenským a ekonomickým spojencem Ruska i pro období „po Trumpovi“, kdy zde neokonzervativci se svou agendou neomezené vlády nad světem a spojeni s vojensko-bezpečnostním komplexem budou znovu, a v plné síle.

A navíc: Čína roste, zatímco korupční a odlidštěný Západ upadá. Uzavírat dohody se Západem nemá tedy smyslu i z toho důvodu, že země, které dohody s tímto partnerem uzavřou, se okamžitě vystavují jak finančnímu, tak politickému vydírání. Stávají se vazaly – všechny, bez výjimky.

Ruská touha být částí Západu je proto nesmyslná. Rusko by svou bezpečnost mělo tedy budovat na vztazích s Čínou a Asií, a počkat si, až Západ, žádostivý účastnit se též na tomto úspěšném projektu, přijde za Rusy a o dohodu je poprosí.

Proč totiž být prosebníkem, když je možno si počkat, až se role samy vymění.

Překlad: Lubomír Man