Tymošenková požaduje vyhlášení války Ruské federaci a zavedení válečného stavu na Donbasu

7. 2. 2017    zdroj
Vůdkyně frakce “Baťkivščina” Julia Tymošenková uskutečnila v USA setkání s prezidentem Donaldem Trumpem a také s řadou kongresmanů, senátorů a politiků. Tymošenková to řekla 6. února na zasedání smírčí rady ukrajinského parlamentu, informuje IA Regnum.
Podle ní USA vyzvaly Kyjev, aby na legislativní úrovni uznal “okupaci Krymu, Doněcké a Luganské oblasti” a aby také změnil frázi “antiteroristická operace” na “válka”.


“Během mého setkání s prezidentem USA jsem slyšela podporu Ukrajiny, přání pomoci Ukrajině. Ukrajina nepřijde o pomoc svého nejspolehlivějšího spojence – USA. Ale hodně je v rukou Ukrajiny … Týden jsem pracovala v USA a zúčastnila jsem se desítek pro Ukrajinu významných schůzek. Ale jakou otázku nám kladli na všech těchto jednáních? První otázka zní: mluvíte o válce? Říkáte, že dnes válka, v podstatě, ničí Ukrajinu? Ukažte alespoň jediný dokument, kde je válka nazvána válkou, kde jsou reálně vyhlášena okupovaná území, na nichž se nachází vnější agresor. Říkají, že sami dezorientujeme prakticky celý svět, když říkáme, že zde není válka, ale prostě terorismus jednotlivých struktur, které působí na východě. Takže dnes nejde o to, jak tomu říkáme my, ale o to, jak bude svět a nová vláda v USA, Francii a dalších zemích, kde se budou konat volby, brát tento dvojí metr”, řekla Tymošenková.

Vyzvala Radu, aby oficiálně uznala Ruskou federaci “agresorem”. “Musíme skončit prázdné řeči o vlastenectví, které zaznívají i z tribuny Nejvyšší rady i na této smírčí radě, a konečně musí Ukrajina jasně zaujmout pozici, že se jedná o válku Ruska proti Ukrajině … Klíčovým se stalo zostření vojenského konfliktu na východní Ukrajině. A vše, co se děje kolem Avdějevky a v Avdějevce samotné, je jasný důkaz, že agresor se nezastavuje, že zvyšuje svou vojenskou agresi. A odpovědnost za to plně nese země agresor Ruská federace, Kreml. Bez vysokotechnologických zbraní naši vojáci téměř holýma rukama chrání hranice. Velké díky jim za to. Sláva hrdinům, kteří zahynuli. A také velké díky místnímu ukrajinskému obyvatelstvu, které statečně snáší následky války”, řekla Tymošenková.

Vyzvala také Radu, aby přijala zákon o “okupovaných územích”, zavedla rozsáhlou blokádu nekontrolovaných území a vyhlásila na Donbasu válečný stav. “Určitě musíme přijmout zákon o okupovaných územích, je nutné zavést válečný stav v Luganské a Doněcké oblasti. Musíme zastavit tu drzost s obchodováním s okupovanými územími. Myslíte si, že by tato válka pokračovala, kdyby se nekupovalo všechno, co jde z okupovaných území na Ukrajinu? Tak je financována válka proti Ukrajině ze strany ukrajinských úředníků a vedení země. Všichni vidí, že se obchoduje s okupovanými územími. Chci poděkovat všem poslancům, kteří se snaží zastavit tento obchod, včetně použití síly a silových akcí. To všechno je ostuda a je to všechno vidět za hranicemi Ukrajiny”, řekla Tymošenková.

Politička také dodala, že v Radě se najde dost podpisů, aby byl Nejvyšší radě předložen zákon o zavedení válečného stavu v Luganské a Doněcké oblasti a také o uznání “války válkou a okupace okupací”.

6. února zase lidová poslankyně, členka frakce “Blok Petra Porošenka” Irina Lucenko připustila zavedení válečného stavu v případě, že bude i nadále trvat zostření na Donbasu.

“Pokud bude takové zostření trvat dlouhou dobu, ohrozí to ekologickou bezpečnost, humanitární bezpečnost. A když uvidíme, že Putin je vážně naladěn útočit na všech frontách, pak připouštíme zavedení válečného stavu”, řekla Lucenko.

Poznamenala, že za dva roky se Ukrajině podařilo vytvořit bojeschopnou armádu, která nepřipustí vojenské chyby z let 2014-2015. “Viděli jsme a Putin také viděl, že Ukrajina je připravena čelit, že ukrajinská armáda je připravena jít do protiútoku, i všechny státní služby, i vláda je připravena. Už to není to, co bylo v Debalcevu. Už to není ta situace, která byla v Ilovajsku. Všechno bylo připraveno pro evakuaci obyvatelstva, vojska byla přisunuta, OSU byly organizovány. Za 1,5 dne byla organizována (v Avdějevce – pozn. IA Regnum) ) místa pro ohřev, střediska pro distribuci potravin. Stroj pracuje. Ukrajina je připravena. Vše bude záležet na tom, jak se bude situace zostřovat. Tato varianta je možná. Ale nejsme to my, kteří činí rozhodnutí”, řekla Lucenko.

Kromě toho bývalý premiér Ukrajiny, ukrajinský zástupce ve vyjednávací skupině pro vyřešení konfliktu na Donbasu Jevgenij Marčuk soudí, že Ukrajina se nevyhnutelně blíží k bolestivému kroku ve válce proti Rusku.

“Světová zkušenost s takovými konflikty říká, že nakonec všichni přijdou k bolestivému kompromisu a řadě ústupků. Ale ne těch, které navrhoval Viktor Pinčuk (udělat změny Ústavy Ukrajiny a poskytnout zvláštní status Donbasu – pozn. IA REGNUM). Nyní si můžeme být na100% jistí, že se Ukrajina velmi brzy vrátí do stavu v roce 2013. Mám na mysli neobsazený Krym a bezproblémový Donbas”, řekl v rozhovoru s listem Liga.net Marčuk.

Poznamenal, že ukrajinská společnost potřebuje rychlé vítězství s tou podmínkou, že to neovlivní její běžný způsob života, ale to se nestává. “Často je uváděn příklad Chorvatska. Ale Chorvaté, aby osvobodili Srbskem uchvácená území, žili v celé zemi dlouhá léta v podmínkách vojenského tábora. Izrael žije v těchto podmínkách i dnes. Už jsme se dostali těsně k tomu, že je na čase si položit otázku a oznámit zemi, na jakou míru kompromisu může Ukrajina jít. Politik, který to oznámí, se stane opravdovým sebevražedným atentátníkem a ztratí rating. Proto se tento okamžik odsouvá až do posledního momentu”, řekl Marčuk.

Když mluvil o prostoru pro kompromisy, uvedl Marčuk jako příklad vznik přechodných správ v jednotlivých oblastech Donbasu a postup při překračování hranic. Politik poznamenal, že předmětem kompromisu nemohou být otázky státních hranic, suverenity, nezávislé zahraniční a domácí politiky a také další základní parametry státnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová