Vítězné ruské biatlonové štafetě dnes hymnu nezahráli

Čtvrtý úsek štafety,
A. Šipulin likviduje poslední “černé kolečko”

18. 2. 2017, Petr Ďoubalík, videa

Omyl nebo další provokace? Dnes se podařilo ruským biatlonistům napravit neslavné výsledky předchozích dnů a zvítězili v mužské štafetě. Hymnu jim ale v Rakousku přesto nezahráli.

Atmosféra prvních dnů mistrovství byla napjatá, několik sportovců a činovníků (v čele s našimi), maskujíc se vznešenou snahou o čistotu sportu, by bylo nejraději, kdyby ruská reprezentace vůbec nestartovala.

Nejraději by zpětně přepisovali pravidla biatlonu a poslali domů Rusa A. Loginova (Francouz M. Fourcade opakoval, že tady Loginova nevidí rád, při předávce štafety ho srazil na zem, tvrdil, že neúmyslně, ale omluvy se Loginov nedočkal), byla zapomenuta presumpce neviny zákazem startu J. Glazyrinové, byla cítit touha po uplatnění kolektivní viny. Kdo dění nesleduje, najde informace třeba v článku B. Olšera zde. Pak se podařilo podáním ruky zakopat válečnou sekeru mezi M. Fourcadem a A. Šipulinem, a zdálo se, že bude klid. Dnes při slavnostním vyhlašování pořadatelé místo ruské hymny zahráli jinou skladbu. Jistě, bude to označeno za obyčejný omyl. Jako pořadatel mnoha malých, ale i několika velkých sportovních soutěží si neodpustím přidat svůj názor: hymna není obyčejná písnička a mistrovství světa není krajský přebor. Dalo by se omluvit selhání počítače  (vše by ale mělo být nejméně zdvojeno), výpadek dodávky elektrického proudu (ale dnes vše běží dál i na vestavěné baterie)… Záměna hymny ale silně zavání provokací.

Ke stupňům vítězů přiběhl D. Gubernijev, ano, ten ruský moderátor, který v živém přenosu volal na škodiče Fourcada, že je “sviňja” a oddirigoval ruskou hymnu. Zazpívali si ji sami závodníci a ceremonie byla zachráněna. Ostuda a divná pachuť něčeho smrdutého ve sportu biatlonovém však zůstane.
video se záměnou hymny:

video se zpěvem hymny:

A. Šipulin při poslední střelbě

zde ještě video pro případné zájemce ze samého závěru štafety:

Doplnění: hymnu prý nakonec zahráli a snad se i omluvili. Nicméně po přehrání špatné skladby pořadatelé pokračovali v obřadu jako by se nechumelilo. Nebýt toho, že si závodníci zazpívali sami, možná by tu správnou ani nehledali a nezahráli.