Pokus o vymývání mozků nemůže být úspěšný

Václav Marek
23. 3. 2017    DOPLNĚNO
Manažeři Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se snaží za peníze zákazníků vymývat mozky svobodným, sebevědomým a odpovědným členkám a členům našeho spolku Maloodběratelé elektrické energie z. s. 

Jednoduše řečeno, se snaží nás přesvědčit, že zelená je vlastně modrá. Jejich motivace je jednoduchá, přestože absolutní většinu financí na činnost ERÚ poskytují po zavedení diskriminačního principu maloodběratelé, tak na jejich posty je nominují úplně jiní lidé, a těm by se znovuzavedení spravedlivého principu do regulovaných plateb za elektrickou energii vůbec, ale vůbec nelíbilo.

Ta naše „modrá“ o kterou usilují členové našeho spolku podporováni členy spolku Sdružení nájemníků ČR z. s. je spravedlivý princip účtování nákladů za regulovanou část platby za dodávku elektrické energie. Základem je správně přiřazený způsob určitému druhu nákladů, respektování skutečného svobodného požadavku zákazníka, který nejlépe vyjadřuje jeho pravidelná roční spotřeba v kWh a respektování maximálního příkonu, který zákazník může odebírat v době, kdy všichni spoluzákazníci napojení na stejné jištění třetího stupně směrem od spotřebiče odebírají také maximum. Všechny tyto tři podmínky spravedlivého principu splňoval způsob účtování za dodávku elektrické energie v ČR do 1. 7. 2001. Největší chybou tohoto principu byla jeho spravedlnost.

Ta jejich „zelená“ o jejíž zachování usilují úředníci ERÚ, MPO (Ministerstva průmyslu a obchodu), velkoodběratelé a manažeři energetiky je diskriminační princip účtování nákladů za regulovanou část platby za dodávku elektrické energie. Důvod je transparentní. Pro všechny výše uvedené skupiny je tento princip výhodný. Základem je přiřadit každému druhu nákladu takový způsob platby, aby 95% platili maloodběratelé. Požadavek zákazníka určili dne 1. 7. 2001 úředníci ERÚ a rozhodli (na všechno mají nekontrolované kompetence), že to bude velikost jističe před elektroměrem, ale pouze u maloodběratelů. Jako maximální příkon určili úředníci ERÚ „Teoretickou možnost za podmínky, že spoluzákazníci nebudou odebírat maximální příkon“. Ideální pro výše uvedené skupiny, pouze několik milionů maloodběratelů je diskriminováno.

V současnosti obnáší tato diskriminace pouze několik stokorun ročně. Ale zkuste vysvětlit důchodci, že ještě několik stokorun za nemocnici, pak ještě několik stokorun za vodu a když jste u padesáté položky, tak jsou to ročně desetitisíce. Všichni výše uvedení úředníci zneužívají skutečnost, že 99% maloodběratelů této problematice nerozumí. A většina poslanců, kteří by mohli tuto situaci změnit také ne. Obrátili jsme se proto alespoň na členy HV (Hospodářského výboru) Poslanecké sněmovny a Podvýboru pro energetiku, u nichž je předpoklad, že o tom něco ví. Informací je tolik, že se na ně musíme obracet v několika vlnách a když nám na 26 elektronických zpráv potvrdí příjem 6 poslanců (3 z hnutí ANO, 2 z KSČM, 1 z KDU-ČSL, Úsvit a SPD zde poslance nemají) a ani ze strany, která veřejně deklaruje podporu občanům nikdo, tak u nás převládá názor, že stranické půtky a hon na Babiše jsou jim přednější než problémy občanů.

Máte-li někdo kritická slova k našemu snažení nebo nám chcete vyjádřit podporu, můžete použít naši spolkovou e-mailovou adresu smaee2016@gmail.com.