WikiLeaks začal publikovat sérii tajných dokumentů CIA

8. 3. 2017    zdroj
7. března byl zveřejněn první soubor dokumentů CIA. Administrace WikiLeaks uvádí, že zveřejnění dokumentů CIA, označených jako projekt Vault 7, bude největším únikem citlivých dokumentů tohoto zpravodajského rezortu. Do prvního balíku dokumentů, který je nazván Year Zero, je zahrnuto 8 700 dokumentů a souborů, uložených v izolované vnitřní síti Centra pro kybernetickou rozvědku, které se nachází v ústředí CIA v Langley (Virginie, USA).

Experti WikiLeaks konstatují, že zveřejněné dokumenty CIA ukazují, že v této americké zpravodajské agentuře existuje vlastní “hackerský” program. Jeden z publikovaných dokumentů například představuje instrukce pro hackery, odeslané do Frankfurtu nad Mohanem (Německo) na americký konzulát.

WikiLeaks se domnívá, že na americkém konzulátě ve Frankfurtu nad Mohanem je jedno z “hackerských” center CIA. Podle uvedeného pokynu měli hackeři na otázku ohledně účelu pobytu na konzulátu odpovídat, že se zabývají technickým poradenstvím. Přičemž byly hackerům poskytovány diplomatické pasy a ministerstvo zahraničí USA jim zajišťovalo krytí.

V dokumentech, opublikovaných 7. března, jde i o celý arzenál malware a desítkách případů jeho použití v takových produktech, jako jsou smartphony Apple a Google, OS Windows a dokonce i televizory Samsung. WikiLeaks také konstatuje, že tyto škodlivé programy CIA se poměrně rychle dostávaly do rukou jiných hackerů a šířily se po celém světě.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová