Chemické zbraně na Ukrajině: jak se Kyjev zbavuje zakázané munice

Dmitrij Sergejev
13. 4. 2017   zdroj
Ukrajina by se mohla stát rozbuškou pro další provokaci s chemickými zbraněmi v Sýrii, jejíž možnost byla v posledních dnech konstatována. Konkrétně na to poukazuje neočekávaná aktivita v námořním přístavu Mariupol, jehož prostřednictvím ukrajinští “dodavatelé” tradičně provádějí vypravení zbraní a munice pro přesun (čti – prodej) teroristickým skupinám na Blízký východ. Podle informací rozvědky DLR probíhá dnes v tomto přístavu příjem munice, kterou lze podle všech indikací klasifikovat jako chemické zbraně. Ne náhodou byli dokonce pro ochranu stávajících dodávek do Mariupolu přesunuti zástupci nejradikálnějších nacionalistických formací, vojáci takzvaného “muslimského praporu” OSU.


Že jsou formace teroristů v Sýrii připraveny provést provokace, podobné nedávnému “chemickému útoku syrského letectva na Chán Šajchún”, to uvedl náčelník Hlavní operační správy Ministerstva obrany Ruska, generálplukovník Sergej Rudský. Nazval dokonce předpokládaná místa budoucích výpadů teroristů – Jira, Východní Guta, Aleppo … Informace o tom, že teroristé se v Sýrii připravují k “chemickým” provokacím, má i ruský prezident Vladimír Putin. Na setkání s italským prezidentem Sergio Mattarellou, které se konalo 11. dubna v Moskvě, prohlásil, že jisté látky mohou být použity v jižních předměstích Damašku a pak budou z jejich použití obviněny oficiální syrské orgány.

“Chemie” ve vztazích

Informace o možné expedice munice s otravnými látkami z Mariupolského námořního přístavu se objevily na konci minulého týdne s odkazem na zástupce velitele operačního velení DLR Eduarda Basurina. Podle jeho informací zaznamenala aktivitu v tomto přístavu rozvědka domobranců. Potvrzením o zvláštní povaze nákladu může sloužit i fakt přesunu do Mariupolu takzvaného “muslimského praporu” o počtu až 500 osob za účelem ochrany a obrany přístavních objektů a také skladů se zbraněmi. Tato formace nacionalistů má nařízeno působení v zóně odpovědnosti 36. brigády námořní pěchoty OSU, ale hlavní úkol mají radikálové definovaný velmi přesně – kontrola přístavu a zajištění jeho plynulého provozu v rámci přesunu zbraňových systémů a munice.

Skutečnost, že Ukrajina by mohla skladovat značné zásoby bojových otravných látek, je známa dlouhou dobu. Místní média psala ještě v roce 2010, že v zemi jsou v rozporu se všemi mezinárodními normami i nadále skladovány tyto zbraně. Tyto skutečnosti byly zaznamenány například v Poltavské oblasti. Uváděla se i konkrétní vojenská jednotka, dokonce i značky nebezpečných preparátů – sarin a také plyn VX, který má nervově paralytický účinek. V publikacích ukrajinských novinářů byly uváděny i příklady zasažení místních obyvatel. Jedná se zejména o případy, které byly zaznamenány v obci Chomutec v téže Poltavské oblasti, jejíž obyvatelé byli nuceni se obrátit na Generální prokuraturu země s žádostí o vyšetření incidentu. Avšak krajské zastupitelství, kam byl případ předán, uzavřelo vyšetřování s tím, že “expertiza neurčila název látky, která nemoci způsobila”. Vesničané jsou však stále přesvědčeni, že prokuratura šla na ruku armádě.

“Chemie” neřádí na Ukrajině první desetiletí. Už v roce 1997 … bylo zveřejněno šetření, v němž s odvoláním se na tajnou zprávu tchajwanské rozvědky byly prokázány skutečnosti prodeje bojových otravných látek Číně ze strany Kyjeva. Podle reportérů byl sarin skladován v arzenálu bývalé sovětské armády na ukrajinském území a Kyjev byl nucen jej urychleně prodat z obavy, že jed odhalí mezinárodní inspektoři v průběhu kontroly dodržování Konvence o zákazu chemických zbraní. A ačkoliv ukrajinské orgány, stejně jako čínská strana, tehdy vyvrátily tyto informace, právě Ukrajině, která byla opakovaně přistižena při nelegálním obchodu se zbraněmi, odmítli novináři věřit.

Vraždy s extrémní krutostí

Samotní ukrajinští vojáci mluvili o možné existenci chemických látek ve vojenských arzenálech podezřele rozporuplně. Pokud Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny popíral jakékoliv zprávy o skutečnostech náhodného použití otravných látek v důsledku úniku a nesprávného skladování, pak například náčelník Hlavní lékařské správy Ministerstva obrany Ukrajiny, generálporučík lékařské služby Vladimír Belyj potvrdil, že důvodem hromadného onemocnění toxidermií v obci Boleslavčik v Nikolajevské oblasti v roce 2000 mohlo být působení chemické látky, jako je yperit. Příznaky, které byly hlášeny u obyvatel této obce, jak generál Bělyj později připustil, “byly popsány ve všech učebnicích vojenské polní terapie”.

A zcela nedávná fakta o použití OSU zakázaných látek lze nalézt v historii nynějšího neslavného působení ukrajinských vojáků v ATO v jihovýchodní části země. V roce 2015 zaznamenali představitelé DLR použití zakázáné munice s fosforovou náplní v prostoru letiště Doněck. Lidový poslanec Ukrajiny 4. a 5. volebního období, zakladatel a prezident Všeukrajinského sdružení zdravotně postižených osob v produktivním věku” Alexej Žuravko, který nedávno navštívil místa bojových střetů na Donbasu, byl šokován: viděl osoby, které reálně utrpěly v důsledku použití chemických zbraní.

“Znovu se přesvědčuji, že dnes na Ukrajině vládnou skuteční vrazi, kteří zabíjejí vlastní národ a shazují na něj zakázané chemické zbraně, zejména chlor, vyložil politik své dojmy na jednom z internetových zdrojů. Viděl jsem lidi v rozkvětu sil, mladé a energické, kteří v důsledku popálenin jednoduše zaživa hnijí. Nevědí, jak mají dál žít … Nemám teď žádné pochybnosti o tom, že tuto hroznou zbraň používala kyjevská vláda proti lidu Donbasu, tedy proti Ukrajincům. A nemohu pochopit, kam se dívá mezinárodní společenství, mezinárodní nevládní a společenské organizace, které se zabývají zločiny proti lidskosti”.

Akvatorium smrti

Mariupolský přístav bal ne náhodou vybrán jako výchozí bod pro dnešní “chemický tranzit”, soudí experti. Přístav je jedním ze čtyř hlavních přístavů na Ukrajině: jeho kapacita umožňuje zpracovat více než 17 milionů tun nákladu ročně. Na Azovském moři to je vůbec největší a nejvybavenější přístav, právem je nazýván “mořskou bránou Donbasu”. Zajímavá skutečnost: přístav je schopen zajišťovat nejen tradiční – volně ložené, sypané, kapalné náklady, ale také tzv. neskladné, mezi něž mohou být zahrnuty například i ony kontejnery s otravnými látkami. Přístav má také zvláštní polygon pro přijímání lodí na uzavřené vodní ploše. Je pravděpodobné, že právě tuto zónu mohli převzít pod kontrolu vojáci “islámského praporu”.

Mimochodem, uvedená jednotka není žádný mýtus nebo fikce. O vytvoření takzvaného “dobrovolnického praporu Krym”, který tvoří hlavně krymští Tataři, informoval již v roce 2015 velitel nacionalistické formace Isa Akajev. Tehdy řekl, že prapor bude legalizován a bude součástí ozbrojených sil Ukrajiny s přímou podřízeností náčelníkovi Generálního štábu. Samotný Generální štáb se od praporu Krym distancuje s tím, že vytváření těchto jednotek není možné. Je však třeba připomenout, že stejně tak se OSU nehlásila k praporu Azov, ultraradikální nacionalistické formaci, která se ve výsledku stala legální armádní jednotkou jako součást Národní gardy Ukrajiny.

Kyjev dnes potřebuje formace, jako jsou “Krym” a “Azov”
Neboť ne-li činy, pak svými výroky lijí sladký balzám do uší kyjevského vedení. Již zmíněný Isa Akajev nedávno prohlásil, že právě “Krym” bude realizovat praktickou část “silového” návratu poloostrova. V rozhovoru v ukrajinském televizním programu “Otázka národní bezpečnosti” prohlásil, že jeho prapor “se ostří” pro kampaň na Krymu a že hlavní základnou jeho dislokace je Cherson.

“Naším úkolem je vrátit Krym Ukrajině, řekl v televizi Akajev bojově. Obnovit to, co bylo. Myslím, že dokud toho nedosáhneme, nezastavíme se”.

Na druhé straně OSU, jak již bylo řečeno, ne vždy nadšeně přijímá samotný fakt existence těchto jednotek. Důkazem toho může být nedávný incident se zničením základny takzvaného “praporu Nomana Çelebicihana” u Chersonu – ozbrojené formace, která je pod kontrolou “medžlisu krymsko-tatarského národa” (organizace je v Rusku zakázaná) a jeho vůdce Lenura Isljamova. Podstata konfliktu však zůstala nejasná. Zda armáda dostala za úkol ověřit legitimitu existence impozantního arzenálu zbraní v této jednotce, nebo se prapor rozhodl otestovat výcvik vojenského personálu.

Víme jen, že srážka, která se konala pozdě v noci, skončila úplným odzbrojením “medžlisovců”, přičemž podle informací, které rozšířil poradce ukrajinského ministra vnitra Ilja Kiva, v táboře byly objeveny i reaktivní protitankové zbraně, automatické kulomety a impozantní množství munice.

Předseda Státního výboru pro mezinárodní vztahy a deportované občany Republiky Krym Zaur Smirnov nazývá “prapor Isljamova” obyčejným seskupením banditů, vytvořeným z náboženských extremistů, lidí s temnou minulostí, po nichž je vyhlášeno pátrání a kteří se podíleli na těch či oněch nezákonných bojových akcích.

“Pokusy o poskytnutí oficiálního statusu této skupině jen zhoršují situaci”, poznamenává Smirnov.

Vrátíme-li se k situaci s odesíláním bojových otravných látek na Blízký východ Ukrajinou, je zřejmé, že to nevypadá jako fantasmagorie.

Jak poznamenává zástupce šéfredaktora portálu Svět bezpečnosti Dmitrij Rožděstvenský, situaci v oblasti kontroly otravných látek na Ukrajině zhoršuje absence reálné možnosti provést inspekci v zemi mezinárodním společenstvím a také sabotáž Kyjeva a jeho odkazování se na “agresi”. Situaci zhoršuje i absence základních prostředků pro zajištění bezpečnosti arzenálů, což ukázal nedávný požár muničního skladu v Charkovské oblasti.

“Bohužel, konstatuje expert, mohou nás čekat další překvapení v oblasti zajištění technogenní bezpečnosti Ukrajiny. S hrůzou očekávám znepokojující zprávy například z ukrajinských jaderných elektráren. Opakování Černobylu za současné kyjevské moci je reálné”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová