Glazjev: Zastavit agresi USA je možné jen zbavením se dolaru

22. 4. 2017     zdroj
Jediný způsob, jak zastavit agresi USA, je zbavit se závislosti na dolaru. 21. dubna to prohlásil poradce ruského prezidenta Sergej Glazjev na Jaltském mezinárodním ekonomickém fóru (JMEF). Čím větší bude agrese ze strany Američanů, tím dříve to dotáhnou ke konečnému krachu dolaru, protože jediný způsob pro oběti americké agrese, jak zastavit tuto agresi, je zbavit se dolaru. Jakmile se s Čínou zbavíme dolaru, nastane konec americké vojenské moci”, řekl.


Když Glazjev komentoval politiku nového amerického prezidenta, řekl, že Donald Tramp působí v souladu s očekáváními americké vládnoucí elity. “Neměl jsem žádné iluze, že změní politiku. Za prvé, americká agresivita ve světě je vysvětlována snahou udržet americkou hegemonii v situaci, kdy již s Čínou prohrály vedení v ekonomice. Kromě vojenského pendreku USA nemají jiné způsoby, jak všechny přinutit k používání dolaru. Z tohoto důvodu vedou hybridní válku s celým světem, aby na jiné země přesunuly břemeno svých dluhů, aby všechny držely na dolaru a aby oslabovaly ta území, která nekontrolují”, poznamenal Glazjev.

Podle něj “je v tomto světle protiruská hysterie a rostoucí rusofobie dlouhodobým faktorem, který souvisí se specifickými zájmy americké vládnoucí elity”. “Objektivně vedou světovou hybridní válku, ale subjektivně je tato válka namířena proti nám. Pak se válka, jako vždy v případě změny globálního vůdce, vyvíjí za kontrolu periferie. V době první a druhé světové války byla provokatérem Anglie, aby si udržela světové prvenství, nyní dělá to samé Amerika. Trump je mluvčí těchto zájmů”, uzavřel Glazjev. Jak informovala agentura EADaily, od 20. do 22. dubna probíhá na Krymu třetí Jaltské mezinárodní ekonomické fórum, kterého se účastní asi 1500 osob – je to zhruba o 400 účastníků více než v předchozím roce. Jedním z hlavních úspěchů organizátorů fóra bylo rozšíření mezinárodní účasti – JMEF se účastní delegáti ze 46 zemí. Je to o 20 více než před rokem.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová