1. Trapný 2. Trapnější 3. Bohuslav Sobotka a jeho poradci

Tomáš Vyoral
3. 5. 2017  Rukojmí
 

Kdyby byl býval někdy nějakou měl, řekl bych, že zcela ztrácí soudnost. Překvapuje mě však, jak neschopní jsou i jeho (USA) poradci. Po 4 letech začíná Sobotka dělat ramena a máme mu to věřit? Sorry jako. S volbami to nemá nic…
Znění titulku jsem si vypůjčil od autora jednoho z příspěvků v diskuzi pod článkem na iDnes. Přijde mi trefný.

Po čtyřech letech vládnutí s ANO a Andrejem Babišem na štítu si Bohuslav Sobotka najednou uvědomil, že Babiš škodí jeho vládě, českému státu a jeho občanům. A začíná dělat ramena. Řekl bych: bingo! Bohuslav jednou ukázal trochu postřehu (nebo pochopil radu). Pokud jde o koryta (a preference), tak by pan populista Sobotka pravděpodobně zapřel i bratra.

Jakkoliv Andreje Babiše nemusím, nevolím a nesouhlasím s ním v nekonečné řadě věcí, musím říci, že mně, jako jeho nevoliče, antibabišáda začíná trochu nebavit, počínaje ČT, ČSSD a Sobotkovým prozřením konče. Že Bohuslavu Sobotkovi sudičky do vínku příliš nenadělily, není překvapením, že však budou totálně mimo mísu i jeho američtí poradci (od nichž patrně řada “moudrých” rad pochází) bych tolik nečekal.

Nejprve v něm probudili hrdinu na Twitteru, když se “chlapsky” vyjádřil k tomu, že Babiš “ojebal” stát. Pak nasliboval nemocným, dětem, uživatelům mobilních sítí…(psal jsem Populismus kudrnáče Sobotky v kostce: s volbami to nemá nic společného) A teď, pár měsíců před volbami, se z Bohuslava, i vzhledem k preferencím ČSSD (jakkoliv i my, obyčejní lidé, víme, že průzkumy jsou často dosti pofiderní/prefabrikované), snaží udělat hrdinu i v realitě. Nicméně, zdá se, že ani Bohušovi, ani jeho renomovaným poradcům asi nedochází, že Andreji Babišovi v očích veřejnosti pravděpodobně spíše nahrávají.

Reinkarnovaný chlap Bohuslav Sobotka, jak je jeho dobrým zvykem, už v pondělí začal couvat, když na prvomájovém setkání s voliči v Brně na Špilberku uvedl: „Je na něm, aby se zachoval jako chlap a situaci vyřešil.“ (iDnes)

Z mého pohledu by se měl jako chlap zachovat Sobotka. Když už začal dělat ramena, tak by měl jako chlap celou situaci dotáhnout do konce (odvolat Babiše?). Premiér se však klasicky snaží přesunout rozhodnutí a akci na někoho jiného – chlap se v něm nezapře!

V jedné z dřívějších básní na blogu jsem Bohuslavovi popřál.
Co komu přeji…(Veršovánku Co komu přeji jsem psal zde)

Sobotkovi rozum v hrsti,
neb měl ho nejspíš v kadeřích,
špetku lidské důstojnosti
a rovnost v shrblé páteři.

Jen tak mimochodem, jeden ministr Sobotkovy vlády vlastní média, bojuje proti daňovým únikům, ačkoliv sám optimalizuje na hraně etiky (ačkoliv v mezích zákona), druhý ministr si pořídí Ministerstvo pravdy a hrdinně loví Modrou verlybu.

Panoptikum vrcholné české politiky, jen co je pravda.