Slabingr podal demisi, to je fór dne!

– vlk –
3.5.2017 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com/

Takový text měla esemeska, která mi včera odpoledne dorazila na mobil a  já se z ní dozvěděl, že předseda vlády Bohuslav Sobotka se rozhodl podat demisi a  tím ukončit činnost svého vládního kabinetu.

Přiznávám, že jsem poslední týden cosi hodně a hodně razantního větřil ve vzduchu. Několikrát jsem měl tendenci okomentovat evidentně už fatální střet premiéra a  oligarchy, který je z  dopuštění zlého osudu a  neschopnosti nadkritického množství českých voličů alespoň trochu analyzovat domácí politiku a  trochu odpovědně určit, kdo aspoň trochu hájí jeho zájmy a  kdo si z  něj dělá trvale dobrý den a  rabuje mu při tom nevratně a  naprosto neurvale kapsu, ministrem financí. A  nejspíš s  velkým náskokem i vítězem příštích voleb. Vždycky jsem od toho nakonec couvl, protože se mi zdálo, že cosi většího musí přijít už zítra. A v podstatě, po  peripetiích, kolem Babišova „vysvětlovacího“ dopisu sněmovně, s  tím, že premiér svolal nečekaně v  pátek k onomu „vysvětlení“ narychlo tiskovku, na které ovšem pouze oznámil, že si bere na jeho prostudování celý prodloužený víkend, už mi moje postarší kosti napovídaly, že udělám jen dobře, když na středu nebudu zařazovat žádný článek, ačkoli mám od obou excelentních a excelujících autorů Kosy – Vidláka a  pana Lea K. dostatek materiálu, abych jimi zaplnil celý zkrácený týden. Zkrátka zafungovala předtucha. A  zafungovala správně. Jak potvrdila ta esemeska, jejíž obsah jsem dal do titulku. Mimochodem – neváhám říci, že esemeska hloupá. V  každém svém písmenu. Demise předsedy vlády a  tím celého kabinetu totiž není opravdu ani trochu fór. A  podat ji v kontextu toho, co se reálně v  české politice děje rozhodně nemůže někdo, komu by seděla nálepka slabingr…

Mimochodem těm, kteří nyní chtějí ukončit čtení tohoto článku, vřele doporučovali, aby tak učinili, až po shlédnutí tohoto kraťoučkého videa, kde Andrej Babiš mluví o  svých politických soupeřích, některých novinářích a  také o  svých zaměstnancích. Třeba potom leccos z dalšího pochopí:

Bohuslav Sobotka udělal krok naprosto překvapivý, ale logický a nejspíš jediný možný. Nechtěl-li se stát zevlujícím hrobařem vlastní strany a asistovat při  jejím pomalém umírání.

Sebestředně jsem se domníval, že mne na české politické scéně sotva něco překvapí a  že jsem schopen odhadnout s  vysokou mírou pravděpodobnosti budoucí kroky českých politiků. Nicméně tenhle tah mne zaskočil a  vůbec jsem jej nezvažoval. A  ještě navíc veřejně přiznám, že jsem ty články, o  střetu premiéra a  jeho, bohužel, ministra financí nezačal, v  neposlední řadě, psát také proto, že jsem si myslel, že Sobotka má k  dispozici jen dvě špatné varianty

  1. vymezit se slovně vůči Babišovi a  nechat se veřejně ocejchovat opozicí, vlastní stranou a řadou dalších radilů (zejména mediálních) jako slaboch, co se nezmůže než na formální bububu, a  který chce ve Strakovce dovládnout podle hesla – každý den dobrý.
  2. Babiše odvolat, udělat z  něj mučedníka a  vystavit se soustředěné palbě všech majitelů a složek čapích hnízd + Hradu. A  být za totálního hlupáka protože mu pomohl vyhrát volby větším rozdílem než by zvládl sám.

Což báječně včera předvedly Parlamentní listy, když s  horlivostí sobě vlastní, koupaly Sobotku na anketě politiků, co si myslí o  střetu Sobotka versus Babiš, která se na internetu objevila asi dvě hodiny před Sobotkovou tiskovkou, kde oznámil plánovanou demisi.

Pokud máte trochu času a  chcete se prohrábnout nejvyšším patrem českém politické stoky a  přesvědčit se o jasnozřivosti drtivé většiny z  těch 281, kterým jsme svěřili naše zastupování v parlamentě a senátu a  rozhodování o  státu, neváhejte a klikněte sem.

Jak jsem já, ze své vzdálené pozorovatelny, měl vidět více nebo lépe to, co neviděli přímí aktéři vysoké politiky? Pokud si myslíte, že vám servíruji ten názorový chaotický guláš vrcholných českých politiků, kvůli tomu, abych omluvil svou analytickou nedostatečnost, pak se zásadně mýlíte! Naopak, z těch a si 25 nebo více, kteří PL  odpovídali, sem chci umístit následující výrok:

„Pokud bude Sobotka frajer, bude reagovat na výmluvy Babiše demisí vlády jako celku. Zachová si tvář a dovládne těch pár měsíců stejně, jen s názvem vláda v demisi. Vše ostatní je pouze šlapání v lejnu, aby byl větší puch,“ míníl poslanec KSČM ***Leo Luzar****.

Netušil jsem, že existuje nějaký Leo Luzar a  že je poslancem. Nicméně ode dneška si hodlám tohle jméno zapamatovat a  dokonce i  vyhledávat, pokud mne bude zaměstnávat nějaký problém v  české politice. Protože on prokazatelně PŘED Sobotkovým oznámením, jako jediný ze všech politiků i  politických komentátorů a  analytiků, odhadl správné řešení! Komu čest, tomu čest!

Má pravdu, jakákoli jiná Sobotkova reakce by byla jen šlapáním v lejnu a  víření puchu, který by ovšem Babišovi a Zemanovi marketéři přeměnili na vůni konvalinek. Sobotka nastolil problém pro všechny. Tak, aby kauzu Babiš museli veřejně a viditelně řešit všichni – úplně všichni a nikdo se před ní nemohl schovat. Babiš a  ANO, lidovci, opozice a  zejména hraběcí rady a  moudra udělující prezident. A  každý, tak, aby musel řešit biblické ano – ano ne- ne.

Sobotka totiž kauzu Babiš definoval naprosto pregnantně a  chirurgicky přesně. Je na místě si jeho slov a zopakovat:

„Před třemi lety jsem sestavil vládu, která si dala za cíl bojovat s šedou ekonomikou, s daňovými úniky. Rozhodli jsme se zastavit daňové podvodníky. Teď jako předseda vlády stojím před vážným problémem, který ohrožuje důvěru občanů v politiku, ve vládu, ohrožuje výsledky naše práce. Jde o dosud nevysvětlené kauzy, které se týkají ministra financí Andreje Babiše,“….

…“Nemůžeme honit hospodské a nechat miliardáře být“…

…“Podle mého názoru je nepřijatelné, aby ministr financí nedokázal prokázat, kde se vzal jeho majetek a zda-li svoje příjmy zdanil. V sázce je věrohodnost celé koaliční vlády,“ …

….“Nemůžeme honit hospodské kvůli každé koruně a přitom nechat miliardáře, aby daňovými triky státní pokladnu připravil o stovky milionů korun. Otázka je, jak má finanční správa spravedlivě nezávisle vyšetřit daňové problémy ministra financí, když mu jako ministrovi podléhá a ministr dělá vše proto, aby se nic nevyšetřilo. Vzniká vážný konflikt zájmů.“

….“Není jasné, jak přišel ke svému majetku, má na krku několik vážných podezření z daňových úniků. Za čtyři měsíce nedokázal vysvětlit nic. Ke způsobu, jak nabyl svůj majetek, a zda-li použil zdaněné peníze, nedokázal podat žádné vysvětlení. Místo vysvětlení kolem sebe Andrej Babiš kope, uráží kolegy ve vládě, nebo si vymýšlí.“

Předseda vlády má pravdu v  každém písmenu! Bez jakýchkoli debat. Ovšem nepočítám s  tím, že tuhle pravdu uzná Babišův fanklub. Ten mu umožní říjnové volby stejně vyhrát. Tak jako je díky stejnému fanklubu vyhrával Klaus a  jako nejspíš opět zvítězí Zeman. Nebo jako na Slovensku dlouho vyhrával neotřesitelně Mečiar. Je to stejný příběh a  stejný fenomen – story o tom, že někdo, sám od sebe a  nezištně, bez přísné kontroly bude pracovat v můj a nikoli svůj prospěch. Bez mého přičinění! A  s politováním musím konstatovat, že k  mé velké lítosti rezonuje i na Kose. A  nedělám si sebemenší iluzi, že jakýkoli můj článek (nebo kohokoli jiného) na tom cosi změní. Takže vážení, až i  vás Babiš zklame a  buďte si jistí že ANO, tak jako se cítíte být podvedeni Havlem, Klausem, Evropskou unií a kýmkoli dalším, doufám, že se v  té chvíli podíváte do zrcadla, protože Babiš vás v  reálu podvést nemůže. On je čitelný, každý má dostatek příležitosti zjistit, co je zač, jen vy dnes podvádíte sami sebe. A  protože je vás nadkritické množství, dopadne to na podzim jasně. Tohle vám chci sdělit.

Ale zpět k tématu dne – odkaz na tu anketu v  Parlamentních listech jsem nedal jen kvůli tomu, abyste zjistili, že až na bystře myslícího komunistického poslance Luzara se ostatní vlastně nezmohli na kloudný komentář nebo návrh řešení, ale buď (v  lepším případě) na lamentaci, v  horším pak jen na přihřívání své polívčičky. Vždyť co tam rezonuje?

-Sobotka situaci nezvládá

-Sobotka měl konat daleko dříve

-Sobotka neměl Babiše vůbec pouštět do vlády

-Sobotka přece o  Babišovi a jeho problémech věděl všechno dopředu

Nic z  toho není pravda! Jde o  účelové lži. Sobotka neměl na výběr a  vládnout s  Babišem prostě musel! Stačí se podívat zpět na volební výsledky na podzim roku 2013! Jiná vláda než tahle nebyla možná! Aritmeticky jistě, nicméně ČSSD si naprosto nemohla dovolit vytvořit slepenec, v kterém by figuroval Kalousek a  aférami zdecimovaná ODS. Navíc podpora komunistů byla nepřijatelná pro jakoukoli další parlamentní partaj. Žádný jiný součet na 101 nebyl.

Nepustit Babiše do vlády, jestliže se rozhodl ucházet se o ministerský post, nebylo možné. Bez Babiše nebylo lze sestavit vládu. Tedy s výjimkou jediného okamžiku – kdy se řešilo Babišovo lustrační osvědčení. Jenže tenhle moment nebyl v  Sobotkově, nýbrž Zemanově kompetenci. A prezident s  ním naložil jak naložil. Těm kteří si už nepamatují nebo nechtějí pamatovat jak si dovolím dát odkaz na svůj tehdejší článek

Morová rána

všechno tam a mnoho dalšího najdou. Bez jakéhokoli stínu sebechvály – vše se potvrdilo. Naneštěstí. Zkrátím to – Zeman tehdy Babišovi umožnil, za cenu popření platnosti lustračního zákona, aby se stal ministrem! On měl možnost celý proces zvrátit, aniž by rozložil vznikající koalici,kdyby trval na znění lustračního zákona – Babiš tenkrát signalizoval, že do vlády, konec konců – za každou cenu nemusí. Nestalo se. Jediná reálně myslitelná koaliční vláda vznikla. S  Babišem. Ze Zemanova, nikoli Sobotkova rozhodnutí!

Že Sobotka o  Babišově podnikání věděl? Vážně? On věděl o  skandálním pozadí Čapího hnízda? On mohl předpokládat Faltýnka v  dozorčích orgánech fondů, které rozdělují evropské dotace s  Agrofertem jako významným, ne-li hlavním příjemcem v ČR? On věděl o korunových dluhopisech Agrofertu a  o  tom, že Babiš má problém vysvětlit, kde na jejich koupi vzal a  také kde vzal na investice do Agrofertu a  dalších firem ze své koncernové struktury? Měl předpokládat, že místopředseda vlády, který jde do politiky s heslem, že chce bojovat proti korupci a  že vše musí být poctivé a transparentní a  že podpoří schválení zákona o  střetu zájmů, bude prvním, kdo se proti tomuto zákonu postaví?

Chápu pozici všech těch dnešních blábolistů z  TOP 09, ODS, Úsvitu, SPO, KSČM a  dokonce i  jistého křídla soc dem a podobných, všichni si dnes na tom sporu Sobotka – Babiš a  těch doprovodných blábolech vaří svoji politickou kaši. A  v případě ODS evidentně minimálně částečně úspěšně. Stejně jako prezident, který se už tehdy v  lednu 2014 postavil na stranu Andreje Babiše a  je, z  osobních politicky zištných důvodů, jeho věrným souputníkem. Takže jsme se dočkali toho, že první a zatím jediné prezidentské podání Zemana k  Ústavnímu soudu je proti zákonu, za který opakovaně u politiků loboval – Zákonu o  střetu zájmů. Protože omezoval druhého největšího českého oligarchu….Má někdo větší střet zájmů než on? Takže když nemá být omezen oligarcha, tak kdo tedy? Uvědomují si tohle vůbec Zemanovi fandové?

Sobotka zvolil naprosto nečekané, ale jedině možné řešení. A  to bez ohledu na to, jestli se mu jím povede zvrátit politické preference soc dem, které se propadají do politického sklepa. Osobně si myslím, že nikoli, mediální palba sdělovadel ve vlastnictví miliardářů (minimálně těch co jsou pod kontrolou Babiše a Penty, ale tipnu si, že se zapojí i ty, které kontrolují Soukup a  Křetínský) + hradní reakce, Sobotkovi i  soc dem naloží, tak, aby už pokud možná nevstal, což následně rozvinou rádi všelijací Zimolové z  oranžových řad.

Nicméně každý z nás by měl být za včerejší tah Bohuslavu Sobotkovi mimořádně vděčen. Ukázal totiž v  české politice naprosto nebývalou odvahu vybojovat předem prohranou bitvu. A vybojovat ji se ctí. A  to nikoli poprvé – stačí si vzpomenout na lánský, prezidentem minimálně inspirovaný, puč haškovského křídla proti předsedovi strany a  to v okamžiku, kdy začínal povolební rozhovory o sestavení vlády.

Tehdy reagoval stejně. Slabingr? Ani náhodou vážení, ani náhodou! Zkuste si představit sami sebe na Sobotkově místě! Dokázali byste to, co on, pokud si uvědomíte to vláčení všemi možnými kanály, které ho nyní čeká? Mám osobně Bohuslava Sobotku za nejlepšího premiéra, jakého tahle země od Listopadu měla. Nikoli bezchybného, ale nejlepšího. Lidovci pracují se sloganem tichá síla. V  jejich podání jde o  záměrnou nepřesnost – správně by bylo – “tichá voda, co mele a mele břehy!” Tichá síla je Sobotka. Se vším všudy. Nic na tom nemění fakt, že nemá vlasy, nosil rovnátka, nemlátí při  každé možné a nemožné příležitosti do stolu. Tohle je premiérovo nastavení. Vděčni bychom mu měli být za něco jiného.

Včerejším rozhodnutím donutil všechny hráče na české politické šachovnici, aby jasně definovali svou pozici k problému jménem Andrej Babiš. A  to nejen pro tento okamžik, ale pro dnes už daleko důležitější dobu – čas o parlamentních volbách.

Jestli na Babiše nevyplave nějaký další politický skandál, který by mu konečně zlomil vaz, budoucí volby vyhraje. A  bude pověřen sestavením vlády.

Jsem velmi zvědav jak se zachovají ti z  ostatních stran, co vyzývali Sobotku, aby Babiše odvolal, co mu četli a  čtou levity, že s ním sestavil vládu, že ho nesejmul už po  Čapím hnízdě, co mu… co mu… a že věděl a znal atd.

Sobotka definoval zcela jasně všechny momentálně známé skutečnosti a  zjištění ohledně Babiše. A  jasně řekl, že s ním už ne. Přesněji – on s ním už ne! Ještě se k tomu vrátím. Ale definoval to zároveň i pro lidovce, ODS, Okamuru, Úsvit a  kohokoli dalšího, kdo by se dostal v říjnu do sněmovny. A  vymezil problém Babiš také Zemanovi a  hlavně voličům.

Začnu voliči.

Těm vzkázal – chcete volit chlápka, co sám provozoval, řekněme – daňovou optimalizaci a přes EET honí každého stánkaře? Chcete volit někoho, kdo má majetek za 70 miliard a  účelovými operacemi si shrábne evropskou dotaci ve výši pro něj naprosto nepatrných 50 milionů nebo z  vašich pár tisíc ve spořitelně vám nechá důsledně srážet ze současných, skoro nulových úroků, 15% daně a sám placení stejně daně obchází velkým obloukem? A  je na každém z nás, jak s tímto jasným sdělením naloží.

Nemá smysl abych pojednával ostatní politické strany jednotlivě, vezmu je tedy z  jedné vody na čisto. Po  Sobotkově kroku už se nikdo z  českých politiků nemůže napříště vymlouvat, že o  Babišovi nic nevěděl a neznal. Všechny partaje do jedné vyčítaly soc dem sestavení vlády s  Babišem. Jsem velmi zvědav, jak se zachovají po předpokládaném jeho podzimním triumfu….. Pokud kývnou na spolupráci s ním, popřou sami sebe. Nemám žádné iluze o Okamurovi nebo Úsvitu. Tihle, kdyby se mohli dostat k  vládě a ministerským funkcím, tak jim nebude nic dost špinavé. Řešit Kalouska jeho spolek nemá smysl, tam to pokládám za vyloučené. A komunisté? Ty nikdo napřímo do vlády nepozve. U nich to bude o tiché podpoře. Takže komunardi se dostanou do stejné situace jako lidovci a  zejména ODS. Jsem moc zvědav, jak se tyhle dvě partaje (a případně KSČM) vypořádají s  dilematem, který před ně současný premiér svým včerejším tahem postavil – jak odůvodnit případnou budoucí účast v Babišově vládě v porovnání s dnešním hysterickým kázáním morálky socanům obecně a Sobotkovi zejména! Jistě, nakonec to bude tak nějak v linii – republika potřebovala vládu a  my jsme tuto potřebu museli naplnit i když s velkým sebezapřením a  sebeobětováním! Přesně tak, jak to předváděla v minulých týdnech ODS na jihu Čech. Už se těším ! Ale je zábavné sledovat, jak ti, kteří Sobotkovi předváděli morálku, najednou jej hromadně začali označovat za slabocha, který utekl před řešením. Chápu, že se jim nelíbí, že přišli o velmi snadný zdroj laciných politických bodů a že nyní budou muset jasně definovat svůj postoj k  Babišovi a  to se závazkem do budoucna! Nepříjemné, velmi nepříjemné, že Fialo, Kalousku, Černochu a  další!

Ale ještě víc mne interesují veletoče, které nyní předvede Zeman. To bude jízda! Nepochybuji, že opět , tak jako v posledních skoro 4 létech skoro vždy / s  výjimkou policejní kauzy/, podpoří Babiše. Ke svém znovuzvolení ho totiž potřebuje. Jednak kvůli mediální podpoře a hlavně kvůli silnému průniku množin voličů obou pánů. Což ostatně předvedl do televizních kamer i  včera v poledne, kdy ještě nic netušil o příštím Sobotkově tahu, kdy vykládal se zjevným potěšením jak premiérovi vysvětlil, že odvolat Andreje Babiše je z  jeho pohledu nemožné, protože koaliční smlouva říká, že premiér může dát návrh na demisi ministra jen v tom případě, že je s  tím srozuměna strana, která jej do vlády nominovala, takže Andrej Babiš by musel souhlasit s odvoláním sama sebe. S  jasným, ale nevysloveným dovětkem, že bez toho by návrh na odvolání prostě od Sobotky nepřijme. Zkrátka a jasně – kdyby se byl předseda vlády pokusil ústavní formou zbavit oligarchy, Zeman by to byl s  gustem zařízl a společně s Babišem se mu veřejně vysmál a udělal z něj naprostého pitomce. Takhle byl postaven před zcela novou úlohu.

Krátkodobě mne zajímá, jestli Zeman zopakuje svůj kousek z  konce Nečasovy vlády a jmenuje kabinet z party svých kamarádíčků a souputníků. Nebo zda tentokrát nechá kabinet dovládnout v demisi. Jeho osobní narcisismus a  evidentní snaha podpořit Velebu a  spol. aby konečně pronikli do parlamentu, hovoří pro první možnost, pro druhou logika a  jsem si jistý, že i Babišův zájem. S  tím, že oběma bude vyhovovat vnitřní vaření se koalice. Moc se na to těším. Ale Sobotka i před něj položil nutnost volby ano- ne. A  to Zeman,zejména tehdy, když si není jistý, zda ho jednoznačnost nějakého postoje nepoškodí u veřejnosti /viz například naprostá ignorance problému EET/ vysloveně nemá rád. Tady nepůjde ani mlčet ani uhnout! Nepochybně Zeman může na zbytek volební periody jmenovat i  nějakou vládu ze současných politiků. Leckdo bude spekulovat o  vládě vedené Babišem. A může z  toho mít husí kůži. Třeba Kalousek. Já nemám. V tomhle případě bych litoval jen toho, že ty volby jsou už za pár. Nic by tak rychle nevedlo k  vystřízlivění voliče Koblihy z  Babiše jako situace, kdy by vládl sám a podle svého! Což by v tomto případě nastalo. Sněmovna by Babišově garnituře nepochybně důvěru nevyslovila. Zeman by to neřešil. A  Babiš by vládl a nemohl by se na nikoho a nic vymlouvat. A  najednou by i Kobliha mohl zjistit, vo co go! Jen ať to Zeman zkusí! A  netušené množství jiných kabinetů, sestavených z  reálných politiků nekamarádů je jen opakováním téhle varianty. Nicméně, když promýšlím možná řešení, má ZATÍM Zeman příležitost učinit úkrok stranou a podepřít Babiše – tím, že si Sobotkovu demisi vysvětlí jako jeho rezignaci osobní a  nikoli celé vlády. Pak mu stačí najít premiéra, který se stejným kabinetem, bez Sobotky, povládne dál. Nebo jiný úkrok stranou – Sobotkovu rezignaci nepřijme vůbec. O nějaké Babišově nemluvě. Doufám, že v Lidovém domě mají obě tyto situace pod kontrolou. Alespoň natolik, aby byli schopni vyvolat ve sněmovně hlasování o  důvěře vládě a  tu následně odstřelit, v případě těhle prezidentských kliček na Babišovu podporu. A vyslovením nedůvěry kabinetu Zemana zbavit tohohle probabišovského kličkování. Situace je opravdu ANO -NE. A  je nutné ji v  téhle fazoně udržet.

No, a  nakonec je potřeba ještě pojednat sociální demokracii. Je jasné, že se Sobotkou v čele není žádná spolupráce s  Babišem možná. A  premiér svým tahem, více méně zkusil zavázat v  tomto směru i ty, co ho po  velmi pravděpodobném říjnovém volebním debaklu přijdou zaříznout! Už si brousí nože a  rádi by oligarchou vyčachrovali ledacos za funkce.

Bohuslave Sobotko – máte můj respekt! Žádný z  vašich předchůdců a  obávám se, že bohužel ani následovníků by na podobný tah ani nepomyslel, natož aby jej uskutečnil!

Čekají nás zajímavé a turbulentní dny. Ještě že Babiše nenapadlo, ZATÍM, pořídit si nějaké Agrofertmilice. Vlastně – ANOmilice. To by se pak taky vrátil z  Hradu a  oznámil lidu, že už to má konečně všechno pod palcem.

– – –