Místopředseda Státní dumy: Slova Transparency o Poklonské jsou vydírání a hrozba

22. 5. 2017   zdroj

Vladimír Vasiljev učinil jednoznačné varování vůči ruské pobočce Transparency International. Místopředseda Státní dumy, vedoucí frakce Jednotné Rusko Vladimír Vasiljev se domnívá, že výrok zástupce generálního ředitele ruské pobočky mezinárodní protikorupční organizace Transparency International Ilji Šumanova na adresu poslankyně Státní dumy Natalji Poklonské (Jednotné Rusko) je vydírání a hrozba.
Jak dříve informovala agentura Regnum, bývalá státní zástupkyně Krymu, nyní poslankyně Státní dumy Poklonská, která stojí v čele komise Státní dumy pro kontrolu hodnověrnosti údajů o příjmech, majetku a závazcích majetkové povahy, předkládaných poslanci, v jednom ze svých rozhovorů navrhla zkontrolovat ve věci korupce Fond boje proti korupci (FBK) opozičního bloggera Alexeje Navalného a ruskou pobočku Transparency International.

V reakci na prohlášení Poklonské zástupce generálního ředitele ruské pobočky Transparency International Ilja Šumanov napsal na své stránce na Facebooku, že “si chtěl trochu odpočinout, ale místo toho bude muset dávat dohromady vyšetřování madam exprokurátorky”.

Na oplátku Vasiljev prohlásil, že výrok Šumanova lze považovat za hrozbu a vydírání.

“Takové výroky na adresu představitelky moci, která plní svůj mandát, jsou naprosto nepřípustné a je možné to hodnotit jako vydírání”, konstatoval předseda frakce Jednotné Rusko.

Zdůraznil, že u poslanců mohou vzniknout otázky ohledně činnosti té či oné organizace a že volení zástupci mají právo iniciovat šetření, protože je to jejich povinnost a ruská legislativa jim k tomu poskytuje příslušné pravomoci.

“A zástupci zahraničních organizací by udělali dobře, kdyby si nejprve prostudovali ruskou legislativu a chovali se k ní uctivě. Taková prohlášení lze považovat za hrozbu vůči politikovi”, zdůraznil Vasiljev.