Otevřený dopis herci Pavlu Novému, zaslaný prostřednictvím tohoto portálu, neboť jeho emailová adresa není známa. Asi proto, že jistota je jistota.

Jiří Baťa
22. 5. 2017
Pane Pavle Nový,
přečetl jsem si Váš rozhovor v Parlamentních Listech. cz a mohu prohlásit, že jste nezklamal. Vaše neskrývaná, zášti plná nenávist k prezidentu Zemanovi je obrazem Vaší ubohosti. Nevím, co Vás vede k tak netaktní a neetické dehonestaci osoby prezidenta, který se k  Vaší nelibosti, smůle a našemu štěstí stal prezidentem České republiky místo Vámi tolik opěvovaného, zbožňovaného a  pražskou kavárnou preferovaného, vlastizrádce knížete K. Schwarzenberga. 

V této souvislosti si dovolím připomenout Vám Vaši odpověď na otázku Parlamentních Listů.cz: „… zda jste třeba fandou Karla Schwarzenberga…“:

„Pořád si myslím, že Karel Schwarzenberg by býval lepším prezidentem, protože je kníže. Zeman je trošku nižší šarže. A Karel je šlechtic a ti – pokud vím – se v Evropě scházejí dvakrát do roka a rozhodně tam nedostává pozvánku někdo, kdo není šlechtic. To znamená, že tam nemají přístup fízlové, bolševici a jiní podobní lidé“.

Ta odpověď o Vás vypovídá o mnohém, pane Nový. Jste starý, chytře hloupý nebo hloupě chytrý, učitě však účelově drzý a provokatérský, na ta léta nijak zvlášť úspěšný člověk, notabene herec. Člověk bez patřičného vzdělání, který snad jen díky osudu a  hereckým schopnostem a předpokladům se díky komunistům stal hercem (viz Vaše slova: Mám kliku a nevím proč? je zcela namístě). Zmiňuji komunisty proto, že pokud by Vám ten zku….ný komunistický režim herectví neumožnil, zůstal byste obyčejným dělníkem u soustruhu. Režim, na který tolik žehráte a o který se kdykoliv a kdekoli hrubě otíráte, Vám tu možnost dal, ač také nemusel! Vy si toho ovšem nevážíte, zcela vědomě a účelově toho však zneužíváte. Ale klídek, nejste jediný křivák, který se takto zachoval!

Jako (nejen) herecké numero zero (ojedinělé úspěchy v rolích některých filmů či seriálů z Vás však ještě nedělá žádné herecké eso) jste se přidal na stranu těch, kteří neakceptují skutečnosti a pozitiva minulého režimu, nenávidí komunisty, o to víc a hlasitěji podporují ten druh západní kapitalistické demokracie, která preferuje proamerické postoje, podporuje různé vojenské konflikty USA ve světě, souhlasí s vojenskou doktrinou a naším členstvím v NATO a EU. Dal jste se do služeb pravicově orientovaných a smýšlejících lidí, kteří nemají vztah k sociální problematice občanské většiny, vidí jen sami sebe, své osobní cíle a ambice. Budiž, máte plné právo svobodně se rozhodovat či si zvolit, do jaké skupiny občanů se zařadíte, máte plné právo na názor a svobodu slova se vyjadřovat k věcem veřejným. Představitelé pražské kavárny a další, stejně smýšlející lidé se rádi, včetně Vás, prezentujete coby Vox populi, vox Dei. Otázka však je, jakým právem?

Jste, jak již výše zmíněno, zapřisáhlým antisympatizantem současného pana prezidenta Miloše Zemana, sympatický Vám není ani Andrej Babiš, o dalších jste se nevyjádřil, ale nebude to o mnoho lepší. Nu což, proti gustu žádný dišputát. Ale Vaše rádoby intelektuální vyjádření na adresu pana prezidenta (kromě mnoha podobných, i hrubších vyjádření) cituji: „No, když je někdo buran. Styděl jsem se, že jsem občanem státu, který má takového prezidenta. To je všechno. Ale vždycky – i za komančů – jsme říkali, že národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. A asi jsme si to zasloužili tím, jak se chováme“, je hodno zapčklého, nedomrlého dementa (nebo snad následky Vaší vražedné horečky, která Vám prý údajně poškodila mozek?) Netvrdím, že jím jste, ale Vaše jednání a vyjadřování tomu hodně napovídají. Když už jsem vzpomněl prezidenta Miloše Zemana, nemohu také nezmínit Vaše nabubřelé, na Váš věk hodně frajerské, hloupé a uboze populistické konstatování, že v případě znovuzvolení M. Zemana do funkce prezidenta, cituji: „Tak to pak budu přemýšlet o emigraci“.

Nechci se Vám vnucovat radou, pane Nový, přesto si neodpustím Vám poradit, abyste o možnosti emigrovat snad ani neuvažoval, případně neváhal a emigroval hned. Mám-li opakovat Vaše slova, tak za prezidenta se stydíte, vládu máme jakou jsme (jste) si zasloužili (díky Vám a Vám podobným) a podle toho se také Vy a Vaši kolegové z pražské kavárny chováte! Ve své pravdomluvnosti jste jen nějak opomněl vzpomenout Vaška Veškrnu Hajvla, kterého jste si tak nebetyčně vážil. Ten totiž položil základy té kýžené, neskonale spravedlivé západní demokracie a svobody, které si dnes plnými doušky užíváme! A přesto nejste Vy, ani Vaši kolegové k pražské kavárny spokojeni. Proč asi? Nebo si snad myslíte, že by to za knížete Karla Číra Šláfenberga bylo jiné, lepší?

Budete-li emigrovat pane Nový, buďte ujištěn, že to pro společnost, ani pro většinu občanů nebude zas až taková tragedie! Běžte pane Nový, kam Vás srdce táhne, běžte třeba do zádele, abych se vyjádřil kulantně. Běžte někam, kde budete schopen silou své „mimořádně“ empatické osobnosti vyvíjet úsilí a podporovat jednotu Evropské unie, posilovat militarizaci Evropy vojsky NATO, případně US army a tím úspěšně čelit ruskému nebezpečí a imperiální rozpínavosti Ruska. A  můžete sebou vzít i Báru Štěpánovou, případně další.

Buďte sbohem a pozdravujte všechny, kteří to včetně Vás, s námi „myslí“ dobře. Prosím, nedělejte si starosti a věřte, že my si poradíme a vystačíme i bez Vás.

No possibility of polite compliments.