Pentagon podvádí Spojené státy. V USA praskl obrovský skandál

24. 5. 2017 zdroj

Washington – Deník Washington Post zveřejnil skandální informace o financování americké armády. Pentagon podle informací deníku podváděl armádu prodejem předražené ropy, výdělky následně investoval do špatných projektů, které na sebe nejsou schopny vydělat.

Americké ministerstvo obrany během uplynulých sedmi let vydělalo téměř šest miliard dolarů prodejem předraženého benzínu svým vlastním jednotkám. Deník to uvedl s odkazem na výsledky finančního hospodaření ministerstva.

Podle listu předražené pohonné látky podněcují v Pentagonu obvinění z černých fondů. Ministerstvo totiž nejenže prodávalo palivo za nadhodnocené ceny, ale vydělané peníze používalo a dodnes používá na podporu špatně hospodařících nebo podfinancováných vojenských programů.

“Od roku 2015 převedlo ministerstvo obrany z přebytkových palivových účtů 80 milionů na výcvik povstalců v Sýrii, 450 milionů na podporu programu léků pro vojáky a 1,4 miliardy na pokrytí mimořádných nákladů na válku v Afghánistánu,” vyplývá podle listu z vojenských účetních záznamů.

Pentagon prodával svým ozbrojeným silám pohonné látky za mnohem vyšší cenu, než jakou platí komerční aerolinie za letecký benzín na volném trhu. Konkrétní cena měla být navýšena nejméně o jeden dolar za galon. Pentagon na podvodu vydělával nejvíce peněz od poloviny roku 2015 do začátku roku 2016.

Ministerstvo obrany se ale hájí a tvrdí, že za navýšení cen mohou klesající ceny benzínu. Podle vyjádření Pentagonu se totiž cena paliva pro vojenské jednotky nemění podle vyvíjejících se cen ropy, ale určuje se vždy na celý fiskální rok dopředu.

Ministerstvo obrany totiž nakupuje palivo centrálně a potom jej dále vyprodává jednotlivým složkám, tedy letectvu, námořnictvu, pěchotě apod. Tyto složky za palivo platí ze svých rozpočtů.

Americké ministerstvo obrany je obecně největším spotřebitelem paliva na světě. Každý rok nakoupí přibližně 100 milionů barelů paliva. “Praktika využívání výnosů z prodeje paliva na záplatování nesouvisejících děr v obranném rozpočtu eskalovala v uplynulých letech,” doplnil deník.

List dále uvádí, že tyto machinace s penězi vyvolaly obvinění, že jsou tyto účty využívány jako černé fondy. Do skandálu má být kromě ministerstva zapojen i Kongres, který zmíněné záplatování vždy odsouhlasil.

Podle Washington Post má Pentagon i další fiskální problémy a skandály, například kauzu týkající se přemrštěných plateb pro dodavatelské firmy. Během posledních 25 let ministerstvo nedokázalo splnit příkaz Kongresu a vyčistit účetnictví natolik, aby mohlo projít auditem. Ten by zřejmě objevil i dalších pochybení.

– – –