Poslanec Rady sdělil, kolik Kyjev zaplatil za setkání Klimkina s Trumpem

13. 5. 2017       zdroj
Ukrajinská delegace zaplatila za setkání s vedením USA 400 tisíc dolarů. Toto prohlášení učinil poslanec Nejvyšší rady Andrej Artěmenko. Jde o jednání ministra zahraničí Pavla Klimkina a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Peníze byly předány známé americké firmě, která se zabývá lobbováním, napsal poslanec na Facebooku. Poznamenal, že to jsou prostředky ukrajinských daňových poplatníků, ve skutečnosti ukradené občanům.


Artěmenko poznamenal, že podle amerických zákonů bude informace o předané sumě během půl roku zveřejněna na oficiálních zdrojích ministerstva spravedlnosti. Poslanec dodal, že setkání Trumpa s Klimkinem původně nebylo vůbec plánováno.

Artěmenko se proslavil tím, že s obejítím oficiálního Kyjeva poslal do USA plán na odvolání sankcí proti Rusku, který předpokládá “pronájem Krymu”. Nejprve začala štvanice proti poslanci, ale ve výsledku bylo dokonce zahájeno trestní řízení.

Připomeňme, že ve středu se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov setkal s Donaldem Trumpem. Po jednání administrativa Bílého domu vydala prohlášení, že prezident USA Donald Trump při setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem sám nastolil ukrajinské téma.

Nejzajímavější je, že ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin se tohoto jednání nezúčastnil (a s Trumpem se setkal až po Lavrovovi), což okamžitě oživilo řeči o tom, že o osudu Ukrajiny se rozhoduje bez Ukrajiny.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová