Volby 2017: Derniéra premiéra Sobotky/2

Radim Valenčík
13. 5. 2017  blog autora

ANALÝZY A KOMENTÁŘE AKTUÁLNĺHO DĚNĺ PŘED ŘĺJNOVÝMI VOLBAMI DO PS Z HLEDISKA VYTVOŘENĺ PŘEDPOKLADŮ PRO SKUTEČNÉ REFORMY

S odstupem několika málo dnů uveřejňuji sérii článků popisujících dramatické či spíše komické dění, které odstartoval premiér Sobotka oznámením demise své vlády.

Využívám to, co jsem napsal v reakci na konkrétní události a co jsem průběžně uveřejňoval. Člověk si tak ukáže udělat poměrně dobrou představu o tom, o co šlo. I o tom, jak pro toho, kdo umí číst společenskou realitu, bylo vše čitelné od samotného počátku.

Derniéra premiéra Sobotky – část 2.

Sobotka odpojen od přístrojů (politické moci) (2. květen)

Minulý čtvrtek jsem napsal komentář s názvem “Sobotka v kómatu (intelektuálním). Babiš slaví”, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/4503-sobotka-v-komatu-intelektualnim-babis-slavi.html

Věděl jsem, že nepřeháním, ale netušil jsem, jak rychle se Sobotka odpojí (bude odpojen?) od přístrojů (politické moci).

Sobotka se dostal do neřešitelného problému. ODS i TOP ho podrazili (což nečekal) a se vší vehemencí ho nutili odvolat Babiše. Neřešitelný problém řešil Sobotka tím nejméně logickým (z hlediska Sobotky) způsobem: Oznámil demisi vlády. Rozpálil tím Kalouska doběla. Ještě nikdy jsem tohoto veterána české politiky tak rozzuřeného neviděl.

Kalousek dobře ví (na rozdíl od mediálního mainstreamu, který se v tom plácá), jaký je to průšvih: Všechny trumfy má nyní v rukou Zeman. Ten jmenuje, hned jak bude moci, úřednickou vládu. Tedy přesněji – někoho pověří jejím sestavením. Tipnul bych si Grégra (po těch pár měsíců může fungovat jako mladík), ale může najít někoho lepšího. Může použít i někoho z předcházející jeho úřednické vlády, třeba Pecinu. A to bude legrace. Než se sestaví po říjnových volbách nová vláda… To je doba. Proto je Kalousek na mrtvici.

Sobotka měl několik možností:

– Argumentovat Kalouskovi a Fialovi tím, že do voleb už je jen chvilka, že dal Babišovi dostatečnou ťafku a hrát to do ztracena. Připomenout Kalouskovi, jak jej hájil Schwarzenberg, když uvedl, že vždy jako vrchního lovčího jmenovali největšího pytláka, protože ten znal všechny grify a pak revír nejlépe hájil. To by obstálo.

– Mohl vyhodit Babiše a pak hrát složitější hru na to, kdo a hlavně odkud po něm, zda dovládne či nedovládne do voleb, tak trochu vydírat. Hratelná pozice.

– Mohl dokonce být ke všemu hluchý jako pařez a nedělat vůbec nic.

Místo toho zvolil variantu, která dává všechny trumfy do rukou Zemanovi a nejvíce odhaluje podstatu a zdegenerovanost současné moci. Ale proč to udělal? Vždyť to nemá logiku! Nabízí se sice několik vysvětlení, ale žádné není dostatečně přesvědčivé:

– Podlehl Zemanovu syndromu msty a sám se pomstil Kalouskovi za podraz. Netušil, že na něj Kalousek tak zatlačí a tak mu to vrátil.

– Je hlupák a nenaučil se jako právník ani základy ústavního práva. Třeba to, jaké trumfy Zemanovi vnutil.

– Byl tak vydírán, že prostě musel. Zeman měl nejsilnější karty v souboji indiskrecemi.

– Američtí poradci stejného původu jako za Paroubka, kteří ho obklopili, ho navigovali na útes stejně jako před pár lety Paroubka. Protože jim věřil jako Paroubek a protože se už nehodil do hry.

– Uvěřil svým poradcům, kteří jsou mimo mísu. Třeba mu za to slíbili pozici v aparátu EU.

– Naštval se na své tragikomické účinkování v politice a rozhodl se zachovat sice hloupě, ale čestně.

Nic z toho nedává smysl. Třeba někdo ze čtenářů nebo dnes na UK ČT 24 vymyslí něco lepšího. Já zatím nevím.

Ale to co vím je, že nejvíce zuří současní šíbrové v ČSSD. Chtěli dotunelovat ČSSD a prostřednictvím její vládní pozice urvat ještě hodně z toho, co se dotunelovat z veřejných rozpočtů a státních firem dalo. S budoucností ČSSD už nepočítali. A teď jim do toho Sobotka hodil vidle. Nejlepší, co ve své kariéře udělal.

(Zítra pokračování dalším dílem série)

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4551-volby2017-095-derniera-premiera-sobotky-2.html