Připravuje se nová Sýrie. Nyní pro Čínu

Dmitrij Něrsesov
27. 5. 2017      zdroj
Události na Filipínách a v Indonésii, kde se znatelně aktivizovaly síly, spojené s DAEŠ , přesvědčují, že v jihovýchodní Asii se formuje další ohnisko mezinárodního terorismu. Jeho rozsah a destruktivní potenciál nemusí být o nic menší než ten, co je na Blízkém východě. Účinně čelit této hrozbě bude vyžadovat přímý zásah globálních mocností, zejména Číny. Uchvácení celého města na filipínském ostrově Mindanao teroristy a také dva výbuchy, které v téže době zazněly v indonéském hlavním městě Jakartě, velmi vypadá na začátek aktivní fáze operace k destabilizaci regionu. 


Zvláštní obavy pochopitelně vyvolává úspěch teroristů na Filipínách. Situace je tak vážná, že prezident této země Rodrigo Duterte zkrátil délku své návštěvy v Rusku a vrátil se domů, aby osobně vedl opatření proti banditům.

Podle všeho bude proti nim postupovat stejně rozhodně a tvrdě, jako před tím jednal proti drogové mafii. Dá se zcela logicky předpokládat, že by to mohlo vést k další eskalaci, která umožní Západu a zejména USA, obvinit Duterteho ze stejných hříchů jako prezidenta SAR Bašára Asada.

Jaké důsledky to s sebou přinese, není těžké uhodnout, tím spíš, že Duterte stihl veřejně urazit předchozího amerického prezidenta Baracka Obamu a že nepřestává prohlašovat, že se chystá odmítnout spolupráci s Amerikou a navázat úzké vztahy s Ruskem a Čínou. Jsou pravděpodobné sankce, mezinárodní kampaň proti krvavému režimu a podobně.

Není vyloučeno, že situace využijí i ty síly v arabských zemích, které doposud podporovaly DAEŠ a jí podobné skupiny. Nyní je od těchto sponzorů požadováno zastavení jejich činnosti. Zejména to od nich požadoval prezident USA Donald Trump během svého projevu v Rijádu. Nicméně uzavření a zákaz činnosti saúdských, katarských, emirátských fondů, které podporují DAEŠ, věští velké nepříjemnosti pro vládnoucí elity v těchto zemích. Problém spočívá v tom, že financování těchto fondů je v podstatě jakási cena za loajalitu, kterou vybírají vlivné místní klany z královských rodin a rodin emírů.

Proto je pro ně přijatelnější varianta, podle níž bude systém financování zachován, ale centrum zájmů DAEŠ bude přesunuto z Blízkého východu do jihovýchodní Asie.

Všechny tyto faktory dohromady tvoří situaci, při níž se stává téměř nevyhnutelným vznik nové Sýrie v jihovýchodní Asii.

Poznamenejme, že to plně odpovídá strategickým zájmům USA, které vidí v tomto regionu centrum svých perspektivních zájmů. Rozehrává se komplikovaná hra mezi Washingtonem a Pekingem, přičemž Amerika potřebuje záminku k posílení své vojenské přítomnosti právě zde, ale za podmínky, aby tato přítomnost nevypadala jako hrozba pro Čínu. A vznik nového ohniska teroristické hrozby tento důvod poskytuje.

Zároveň může filipínská Sýrie, která se nachází v bezprostřední blízkosti hranic Číny a v zóně, kterou Peking považuje za své strategické příhraniční území, přimět Číňany jít na přímé zasažení do situace, podle modelu ruského zásahu v Sýrii na Blízkém východě. Bude to znamenat prudký obrat v čínské politice, doposud založené na principech nepoužití vojenské síly v zahraničí. A to také může dát Washingtonu do rukou účinný mechanismus pro smlouvání s Pekingem i o dalších regionálních problémech: o sporných ostrovech, Tchaj-wanu, severokorejské otázce a také o obchodování.

Stručně řečeno to, co nyní vzniká na Filipínách (v Indonésii), může vést k další, velmi ostré krizi. A Rusko musí být na to připraveno.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová