Rostislav Iščenko: Západ dosáhl informačního vítězství nad ukrajinským národem

25. 5. 2017     zdroj
Dříve žili Ukrajinci dobře, ale říkali, že špatně. Nyní žijí špatně, ale říkají, že všechno je u nich v pořádku. Západní média vyhrála informační válku nad celým státem. Nic osobního: v informační válce je to jako v každé jiné válce. V pořadu Neobvyklý týden o tom hovořila generální ředitelka Pravdy.Ru Inna Novikova s prezidentem Centra pro systémovou analýzu Rostislavem Iščenkem.


V nedávném západním ratingu svobodného tisku bylo Rusko na 148. místě ze 180. Noviny Sun opublikovaly fotografii řádících kyjevských fanoušků a nadepsaly, že je to ruský fašismus. Těchto příkladů je mnoho. Myslíte si, že máme nějak reagovat na tyto věci, předstihovat je, odhalovat? Je to vůbec možné za současných podmínek, kdy informace o Rusku vznikají tam, kde to ani není možné předpokládat? 

Když se chystáte provozovat informační válku, neměl by se jen udržovat náskok, ale měly by se vytvářet informace, které potřebujete. Na Západě to tak dělají už dlouho. Když se váš soupeř uchýlí k nějakým akcím, nemůžete a nesmíte to blokovat. Tyto informace je nutno využít pro svůj vlastní cíl.

Není podstatné, co se stalo a co o tom řekli. Je důležité, jak jste odpověděli, jak jste to vyložili. Vždyť stejně budou zveřejňovat fotografie kyjevských fašistů a říkat, že to jsou moskevští fašisté. A stále budou konat stejně, jak to dělají s Bašárem Asadem: nepřátelé budou používat chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu a pak říkat, že je použil Asad. Je to nikdy nekončící příběh.

Nic osobního: ve válce jako ve válce. V současném informačním prostoru není možné stíhat veškerý tok informací. A není také možné okamžitě oddělit pravdu od fikce. Ukazuje se, že nejsme v obraze zpráv, které právě čteme.

Co je to? Schválně spuštěný fejk, dezinformace, chyba nebo korektní zprávy? To je důvod, proč musíme vytvářet svůj informační obraz světa. Tím spíš, že se nyní zcela oprávněně říká, že lidé nežijí na tom světě, na němž žijí, ale na tom, který jim vytvořila média.

Nedávno jsem viděl v sociálních sítích výstižnou větu: dříve žili Ukrajinci dobře, ale říkali, že žijí špatně, a nyní žijí špatně, ale říkají, že žijí dobře. Velmi výstižně to popisuje situaci na Ukrajině. Ano, pro lidi je tam nyní všechno špatné, ale mnozí z nich se domnívají, že se mají lépe.

Zvýšily se jim sazby, začala válka. Oni sami uznávají, že Porošenko je horší zloděj, bandita a darebák, než byl Viktor Janukovyč. Říkají, že v Janukovyčovi bylo alespoň něco lidského a že nebyl až tak špatným člověkem. To znamená, že Ukrajinci souhlasí s každým faktem: všechno je všude špatné, ale celkově se neznámo proč mají lépe.

“A proč se máte lépe? Jsme teď Evropané. A dříve jste byli co? Jsme svobodnější? Ale jak to, že jste svobodnější, když se objevila cenzura a když jsou lidé vězněni za vyjádření svých názorů?” Ukrajinci věří tomu, co jim bylo řečeno – že se stali svobodnější. Je to práce sdělovacích prostředků, skutečná informační válka, tudíž i informační vítězství nad celým státem.

Problém spočívá právě v tom, že informační válka je natěsno vetkána do zpravodajského prostoru a že bývá velmi obtížné se vyznat, kde je lež a kde skutečné události.

Informační armáda neustále bojuje, protože není možné vést v dnešním světě informační válku případ od případu. Proto lidé, kteří se tím zabývají, musí jakoukoli událost, dokonce i pád rampouchu v Jekatěrinburgu, vetkat do celkového schématu, jež odráží jejich pozici a jež vytváří ten pro ně potřebný obraz světa. Dříve se oddělovala politika, ekonomika, kultura, sport, ale nyní jsou i fotbaloví fanoušci prvkem politiky. Tak je tomu všude a ve všem.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová