Taškařice v přímém přenosu: Očima režiséra Jiřího Svobody

Zdeněk Hrabica
6. 5. 2017
Skoro unizono jsme se shodli, že noblesa majestátu Pražského hradu byla v souvislosti s květnovou, předem ohlášenou demisí předsedy vlády Bohumila Sobotky, narušena. Nikoliv v historii poprvé, několikrát noblesu podivně poznamenal pod okupačními bajonety státní prezident Protektorátu Bőhmen und Mähren JUDr. Emil Hácha. Naposledy pak parlamentem, s převahou komunistických a národně frontovských poslanců zvolený za prezidenta, Václav Havel.


U toho jsem při volbě a po volbě byl jako akreditovaný novinář a  o tom jsem vyzpovídal i četné přímé účastníky. Rozjásaní kumpáni tehdy v sálech Pražského hradu ve štěstí nad vítězstvím rozbili skoro celý Masarykův broušený servis, když se zapomněli chovat, jak jim káže majestát. Ale vedli si sobě jako carští důstojníci po vítězné bitvě.

Se zájmem jsem si nyní přečetl rozhovor PL s někdejším předsedou KSČM a filmovým režisérem, Jiřím Svobodou, který vyšel pod titulkem: „ Sobotka se objedná k zubaři na vytrhnutí zubu a pak si chce jen povídat? Zeman potvrdil, že je státník velkého formátu, vypálil český režisér.“

Jsem rád, že nejsem po skoro celoživotní praxi v novinách krmen jenom zobem mainstreamových médií, které od rána do noci masírují veřejné mínění. A tak jsem se s chutí dal do čtení režisérova pohledu. Pořídil jsem si koncept:

– Sobotka chce zachránit všechno, jak sociální demokracii, tak i sám sebe. Přitom si neuvědomuje, že právě on je jednou z příčin hlubokého poklesu sociální demokracie.

– …Zeman potvrdil jen to, že je státník velkého formátu…nenechá se vyvést z klidu zhysterizovanými politiky, kteří se chovají opravdu dost nevypočitatelným způsobem.

– …Když jsem poprvé slyšel, že Sobotka podává demisi, kterou ale oznámil bez konzultace se stranickým orgánem ČSSD a navíc i bez toho, aniž by oznámil celé vládě, tak mne napadlo, že večer snad k němu někdo přišel a s odjištěnou pistolí u hlavy mu na stůl položil papír, z něhož bylo patrné, že má účet na Kajmanech, ještě z doby, kdy rozhodoval o OKD, a že musí odstoupit, jinak …

A pak hodně řádek o nahrávkách a na účet účasti Andreje Babiše v klamání a v podvodech; ani slovo o prodeji OKD, o prodeji akcií, kdy byl ministrem financí Bohuslav Sobotka. Vyšetřuje to někdo? – ptá se Jiří Svoboda. A na konto ministra Chovance, ani slovo na vrub jeho vysokoškolského studia, ani slovo o koupi domu v Plzni od dealerů, kteří dodávají ministerstvu vnitra auta; nikdo to nerozebírá… Používat slovo lež a nadávat si do lhářů…to je dnes denní chléb…Vyšetřit, zda se někdo dopouští daňových prohřešků, anebo jiné činnosti, která hraničí s činností trestnou, je věcí orgánů, které jsou k tomu ze zákona a z Ústavy kompetentní. Tedy policie, státního zastoupitelství a soudu. Ale aby o tom rozhodovali poslanci, tak to je přeci jen trochu mimo…Míní režisér. Navíc je známo, že koupě oněch korunových dluhopisů byla legální a otevřel je Miroslav Kalousek. Pro jejich zdanění Sobotka navíc nehlasoval…Posuzovat dluhopisy není věcí premiéra (správně předsedy vlády – ) Sobotky. Ten rozumí pouze intrikám v Parlamentu a to je vše…

Režisér má periférní vidění. Má jiné vidění, než máme skoro my všichni dohromady. Proto jsem si zájmem přečetl rozhovor s Jiřím Svobodou a mám poté, co jsem se k újmě majestátu již předtím vyslovil, o čem přemýšlet.

Psi štěkají, karavana jde dál! Hopsa hejsa do Brandejsa.

Chyťte Zemana! Nebo spíše chyťte Sobotku?

Co vy na to, Milane Štěchu, Milane Chovanče, Lubomíre Zaorálku – opravdu máme uvěřit, jak rádi máte a „užíváte“ si svá nová postavení na českém – ale i jiní i na slovenském – dvorečku? Když už jste dávno zapomněli, čím jste kdysi byli a čemu jste kdysi rozuměli, co jste už dávno zapomněli…

Kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe, platí to i při taškařicích, které na nás silně doléhají!