Uvedením nových faktů odhalil Rostislav Iščenko pravdu o hrůzném masakru v Oděse

2. 5. 2017    zdroj
2. května uplynou tři roky od tragédie v Oděse, kde bylo v důsledku masových nepokojů a při požáru v Domě odborových svazů v centru města zabito 48 lidí a více než 200 zraněno. “Velmi dobře víme, že desítky, možná i stovky lidí byly zabity v Dněpropetrovsku nebo zmizely beze stopy; že stovky osob byly uvězněny v Charkově a sedí doposud. Jsou to jevy stejného rozměru. Jde o potlačení, zničení nebo izolaci potenciálních aktivistů odporu”, konstatoval Iščenko.

Nehledě na to, že pachateli smrti lidí jsou ultrapraví radikálové a aktivisté Euromajdanu, právě oni každý rok brání provedení pamětních akcí na počest obětem nepokojů a pořádají různé provokace, aby obyvatelé města nemohli vyjádřit nesouhlas s řáděním nacionalistů. K potlačení odporu v Oděse přispívají i SBU a místní orgány činné v trestním řízení, které raději ignorují extremistické výzvy a hesla proukrajinských organizací.

Situaci, která v Oděse vznikla, nedávno komentoval ukrajinský politolog Rostislav Iščenko, který vysvětlil, proč je pozornost radikálů zaměřena právě na toto město a s čí pomocí ultranacionalisté uskutečňují své násilné akce.

Iščenko připomněl, že vraždy odpůrců Majdanu na Ukrajině byly prováděny ještě před tragédií v Oděse. Zločiny byly páchány zcela vědomě a s jediným cílem – potlačit odpor vůči státnímu převratu.

“Velmi dobře víme, že desítky, možná i stovky lidí byly zabity v Dněpropetrovsku, nebo zmizely beze stopy; že stovky osob byly uvězněny v Charkově a sedí tam doposud. Jsou to jevy stejného rozměru. Jde o potlačení, zničení nebo izolaci potenciálních aktivistů odporu”, konstatoval politolog.

Podle Iščenka byla Oděsa vždy jedním z center tohoto odporu, takže je přirozené, že jeden z prvních úderů připadl na toto město. Provokace ze strany ultras probíhají i dnes, protože u Oděsanů je stále silný duch protestu a nesouhlas s radikálním nacionalismem, který je dnes aktivně podporován na státní úrovni. Obyvatelé města viděli na vlastní oči,čeho je schopna krajní pravice, proto se nikdo nebude smiřovat s jejich zločiny.

Iščenko poznamenává, že potlačení jihovýchodních oblastí Ukrajiny je výhodné pro oficiální Kyjev, který rukami nacionalistů prosazuje svou zločinnou politiku. Právě nahráváním úřadů mohou radikálové nerušeně uskutečňovat nepokoje a provokace proti lidem, “kteří nesouhlasí s režimem junty”. Proto dokud jsou u kormidla státu zločinci, hrozí Oděse další pogromy a válka na Donbasu bude pokračovat.

“Lidový odpor však nápor vydrží a tuto moc smete”, uzavírá politolog.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová