Z pokoutně zveřejněných nahrávek odposlechů na utajeném serveru Šuman je patrné, že Marek Přibil nahrával rozhovory, které vedl s Babišem systematicky a opakovaně a Babiše provokoval, aby se k jím nastoleným tématům vyjadřoval… IP adresa “Julius Šuman” je jistě policejními složkami snadno odhalitelná, včetně jejího majitele, který by měl podat vysvětlení veřejnosti!

Jiří Svoboda,komentář
10.5. 2017   zdroj První zprávy
Kdo platil Marka Přibila za nahrávky? Zná ho Chovanec?
Zejména ministr vnitra Chovanec by měl usilovat o vyšetření a informování veřejnosti v této věci. Jinak se nevyhne on a ČSSD podezření, že bezpečnostní složky jím řízené zneužívaly pravomoc veřejného činitele. Bude jinak obtížné se ubránit podezření, že tyto nahrávky byly pořízené a nyní v pravý čas zveřejněné s cílem ovlivnit parlamentní volby a politické uspořádání v zemi. Otázka “KOMU TO SLOUŽÍ” je nasnadě.

Bezpečnostní složky by to měly objasnit tím spíše, že se obdobný scénář neústavního zásahu do politického systému země, ohrožujícího demokracii v samých základech, opakuje v ČR již s jistou pravidelností.

Z pokoutně zveřejněných nahrávek odposlechů na utajeném serveru Šuman je patrné, že Marek Přibil nahrával rozhovory, které vedl s Babišem systematicky a opakovaně a Babiše provokoval, aby se k jím nastoleným tématům vyjadřoval. K tomu byl nepochybně vycvičen, pokládané návrhy a otázky mu byly předformulovány a on se je naučil a při rozhovorech velmi usiloval, aby se Babiš sám k nim vyjádřil. IP adresa “Julius Šuman” je jistě policejními složkami snadno odhalitelná, včetně jejího majitele, který by měl podat vysvětlení veřejnosti.

Na tom nic nemění skutečnost, že ministr Babiš se s Markem Přibilem neměl stýkat a debaty na uvedená témata měl kategoricky odmítnout. Situace je krajně vážná proto, že byl jako agent provokatér vyslán a úkolován vůči 1. místopředsedovi vlády. Příště to samozřejmě může být kterýkoli jiný ústavní činitel. A pokud se to dnes někomu hodí, příště se to již hodit nemusí.

Je pozoruhodné, že podobné scénáře odposlechů vedly již k pádu expremiéra Topolánka. Kubiceho zpráva, která byla flagrantním porušením zákona o volbách, které měly být na základě toho zneplatněny, vedla k pádu expremiéra Paroubka. Odposlouchané hovory vedoucí sekretariátu s premiérem Nečasem unikly z živých vyšetřovacích spisů a podlomily zcela autoritu Nečasovy vlády.

Byť jde ve všech uvedených případech o cílevědomé ovlivnění uspořádání nejvyšších pater politiky, viníci nejsou nikdy ani usvědčeni, ani stíháni. Je to jen náhodné? Je to dané neschopností policejního aparátu? Státního zastupitelství?

Je snad představitelné, že by Marek Přibil z osobního zájmu chodil provokovat 1. místopředsedu vlády ke kompromitujícím vyjádřením, bez motivace a cíle? Že by následně rozhovory “elektronicky vyčistil”, sestříhal a pro zábavu předal léta spící adrese Šuman, jejíž provozovatel dokonce v prvním kole zastíral, že jde o materiál, který by sám vlastnil a publikoval ho jako odkaz na neexistující primární materiál jiného serveru?

Zdá se, že bezpečnostní složky našeho státu postrádají jasné mantinely a boří představy o demokracii a dělbě moci. Proto by měl ministr Chovanec (a nepochybně i státní zastupitelství) nařídit urychlené vyšetřování, na čí pokyn a za čí peníze Marek Přibil nahrávky pořizoval, upravoval a následně prodával. V případě, že nahrávky sám neupravoval a předával je v hrubém stavu, kdo se na jejich úpravě, sestřihu a zveřejňování podílel!

Jistě není od věci ani podezření, že jde o to, odklidit z veřejného prostoru směrem k volbám skvělý obchod s prodejem části OKD za 4,1 mld. Kč, byť se ukazuje, že tato část měla cenu desetinásobnou a obchod bez následků připravil nejen o práci, ale i o bydlení desetitisíce havířů.

Tento skandální obchod, který proběhl v režii vlády ČSSD, se zametá pod koberec už řadu let. A to za tichého souhlasu ODS, TOP09 i KDÚ-ČSL, který má svou logiku ve financování minimálně dvou stran Bakalou, tvůrcem společnosti LÍPA, kde se scházeli opět představitelé uvedených stran, obdobně jako čestný předseda a spolupodnikatel Bakaly Schwarzenberg.