Bašta: Expediční sbor EU bude další polínko hozené do válečného požáru

Jaroslav Bašta
11.6.2017 PrvníZprávy 


Jen pro připomenutí – během posledního týdne se kromě závěrečných útoků na dvě „hlavní města“ Islámského státu, Mosulu v Iráku a Rakky v Sýrii, válčí také v Nigérii, teroristické vraždy zažil Londýn a Teherán. Zdá se, že výzva ke „Krvavému Ramadánu“ padla na úrodnou půdu. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.


Možná jde jen o náhodu, ale právě ve dnech, kdy předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přijel do Prahy, aby nás seznámil s projektem Evropské armády a napomenul za naší neochotu rezignovat na státní suverenitu, vzplály boje téměř na všech frontách.

Nastal čas, abychom se pokusili hodnotit právě probíhající konflikty na Blízkém Východě a Severní Africe z trochu obecnějšího pohledu. Oprostili se od svého podvědomého evropocentrismu (přesnější termín by byla přezíravost) a podívali se na současnou krizi v onom regionu z pohledu našich historických zkušeností a vzpomněli si na období evropských náboženských konfliktů. Nejbližší analogií k současné situaci je nejstrašnější náboženská válka v evropské historii, Třicetiletá válka mezi katolíky a protestanty.

Mezi podněty, které způsobily válečné šílenství, tenkrát patřila změna klimatu, nástup tzv. Malé doby ledové, která přišla po dlouhém období oteplování a způsobila úpadek zemědělství. Současné vysychání subtropů a rozšiřování pouští má stejný důsledek – válku mezi sunnity a šíity, tedy obdobu evropské Třicetileté války co do délky a zhoubnosti konfliktu. Tím ovšem historická analogie končí. Evropské válečné šílenství vedlo ve svých důsledcích ke konstituování moderního státu, náboženská válka v srdci Islámu zatím způsobuje spíše kolaps zasažených států a vznik nejhorší představitelné diktatury v dějinách, jakou nám na svém území názorně předvádí tzv. Islámský stát.

Válka mezi sunnity a šíity by nikdy nemohla dosáhnout takových nebezpečných rozměrů, kdyby do ní nezasahovaly od samého počátku velmoci. Západ se dosti jednoznačně postavil na sunnitskou stranu (poprvé v konfliktu mezi Saddámovým Irákem a Iránem), jeho hlavním spojencem je Saúdská Arábie. Sovětský svaz a později i Ruská federace podporuje šíitský tábor, tedy Irán, což nejlépe ukazuje situace v Sýrii.

Jak už to tak v historii občas bývá, evropským (západním) problémem jsou naši spojenci, především Saúdská Arábie, která exportuje nejradikálnější podobu Islámu, wahhábismus, a sponzoruje prakticky všechny teroristické organizace, včetně těch, které vraždí v Evropě i ve Spojených státech. V tomto případě je zásada, že „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem“ poněkud sebevražednou mantrou. Své by o tom mohly vyprávět oběti teroristických útoků v USA (2001), Madridu, Londýně, Paříži, Bruselu atd.

Muslimská analogie Třicetileté války způsobuje migraci ze zasažených regionů, migranti míří do bohaté a klidné Evropy, ale svůj styl života, předsudky a nenávisti neodkládají před cestou, vláčejí je s sebou. A čas od času dávají obyvatelům západoevropských měst vědět, že naše civilizace může skončit stejně jako ta jejich.

U nás v Čechách jsme zažili dvě nábožensky motivované války. Prvá v patnáctém století postihla hned dvě generace a zahynula v ní téměř třetina obyvatel. V sedmnáctém století po třiceti letech bojů, hladomoru, epidemií zůstala naživu jen třetina původního počtu osídlení. Náboženská válka se nedá vyhrát. Někdo by to měl Saúdům a jejich spojencům vysvětlit.

Nevím, zda nápad pana Junckera s unijním expedičním sborem, který bude aktivně zasahovat v krizových oblastech mimo EU, je ten nejlepší recept na udržení míru a bezpečí na našem kontinentě. Zejména, budou-li o jeho použití rozhodovat politici jako on. Spíše půjde o další polínko hozené do válečného požáru.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

Související článek:

Musíte si dát pozor při nákupu piva: Pohoršujete tím islamisty!