Názor experta: USA chtějí i nadále hrát geopolitickou hru, aby „brzdily“ Rusko

Ali al_Ahmed

– rozhovor  –
21.6.2017 Zvědavec

Podle Aliho Al-Ahmada, syrského poradce ministra informací, chtějí USA udržovat geopolitickou hru, aby „brzdily“ Rusko, Sýrii a každého, kdo chce opravdu bojovat proti terorismu. Prohlásil to v exkluzivním rozhovoru, který nám poskytl. 

 
Nejdůležitějším tématem na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) v Astaně bylo zajištění bezpečnosti na kontinentu. Terorismus, který prosperuje na Středním východě, pronikl do všech částí Eurasie. Nová výzva, které členové organizace čelí, vyžaduje adekvátní reakci. Podle názoru prezidenta Vladimira Putina „je třeba posílit spolupráci zvláštních služeb státních členů Šanghajské organizace pro spolupráci a také regionální protiteroristickou strukturu“.

Sýrie se stala hlavním místem boje proti mezinárodnímu terorismu, jaký představuje Islámský stát – organizace, která je zakázaná v mnoha zemích, včetně Ruska. Co se vlastně v této zemi děje? Andrej Afanasjev, moderátor televizní stanice Tsargrad TV, položil tuto otázku Alimu Al-Ahmadovi, syrskému poradci ministra informací:

Andrej Afanasjev: Pan Ruckoj, představitel vojenského úřadu v Rusku, uvedl, že podepsaná dohoda o „deeskalačních zónách“ přispěla k ukončení občanské války. Můžete to potvrdit?

Ali Al-Ahmad: Ano, můžu. Ačkoli význam slov „občanská válka“ je velmi vzdálený tomu, co se v Sýrii děje. Ale tohle je velmi důležitý moment, a já bych to rád objasnil a řekl, že tato „mikrousmíření“, kterých bylo v Sýrii dosaženo, jsou velmi důležitá. Navíc se díky tomu země vrátila k normálnímu životu.

A. A.: Co je teď nejdůležitější? Jaký je hlavní úkol pro Damašek?

A. A-A.: Myslím si, že nejdůležitější je znemožnit „zásobování“ teroristů v Sýrii. Zablokovat tyto dodávky z Turecka přes Jordánsko a Saúdskou Arábii. A také přes Katar. To je důvod, proč jsou silné hranice v Sýrii nezbytností. Avšak zjišťujeme, že kdykoliv toho dosáhneme, začnou USA zasahovat. USA chtějí pokračovat ve hře, geopolitické hře, aby „brzdily“ Rusko, Sýrii a každého, kdo chce opravdu bojovat proti terorismu. Ve skutečnosti je velmi nebezpečné ponechat někde místa, kde bují terorismus. Stejně jako bychom neměli zanechat žádnou část rakoviny, protože rakovina může postupovat. Udělejme si takové malé srovnání. Když USA chtěly dobýt Irák, použily tisíce letadel a bohužel se jim podařilo zemi dobýt. A to je ten důvod. Protože kdyby USA skutečně chtěly zničit terorismus, použily by ještě větší sílu. Avšak místo toho se zdá, že jen předstírají svou snahu zničit terorismus.

A. A.: Přejděme od mikropolitiky k makropolitice, až na geopolitickou úroveň. Je velmi důležité diskutovat o neutichajícím skandálu kolem Kataru. Podle tiskové agentury Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal zákon, který umožňuje nasadit turecké vojáky do Kataru. Navíc Erdogan schválil dohodu mezi oběma zeměmi o spolupráci při vojenském výcviku. Vypadá to, že se monarchiím v Perském zálivu, vedeným Saúdskou Arábií, podařilo zbavit Katar jeho členství. Televizní kanál „Press TV“ uvedl, že Írán vyslal první letadlo s humanitární potravinovou pomocí do Kataru. 7. června bylo oznámeno, že vláda Kataru vyjednávala s Íránem a Tureckem o dodávkách vody a potravin kvůli embargu na dovoz potravin, které na Katar uvalily státy Perského zálivu. Írán sdělil, že je připraven exportovat do Kataru všechny druhy potravin. Osm zemí přerušilo spojení s Dauhá kvůli zdrženlivějšímu postoji vůči Íránu. Vypadá to velmi zajímavě. Konflikt mezi Saúdskou Arábií a Katarem vyplouvá na povrch. A co je ještě zajímavější? Jak na to reagovaly Írán a Turecko.
A. A-A.: ​​Írán začal dodávat potraviny do Kataru, protože Katar není soběstačný, leží v poušti. Většina potravin pocházela ze Saúdské Arábie. A jakmile nastal tento problém, objevil se Írán a řekl: buďme přátelé.

A. A.: Erdogan bude dnes podepisovat dohodu, v níž se uvádí – poskytneme vám naši vojenskou ochranu. To znamená, že existuje konflikt mezi Tureckem a Saúdskou Arábií kvůli dominanci v sunnitském světě?

A. A-A.: Ano, v tom s vámi souhlasím. Podívejme se na Saúdskou Arábii, když byla vytvořena al-Kajda, aby bojovala proti Sovětskému svazu. Existovaly tam dvě skupiny – wahhábisté a Muslimské bratrstvo. Ve skutečnosti má dnes Muslimské bratrstvo větší vliv v Turecku. A wahhábisté mají větší vliv v Saúdské Arábii.

A. A.: Domnívám se, že Muslimské bratrstvo je spíše v Kataru než v Turecku.

A. A-A.: Je v Kataru i v Turecku. Protože Erdogan pochází ze stejné organizace – z Muslimského bratrstva. Proto měli Katar a Erdogan vždy blízké vztahy. Ačkoliv USA spolupracují s oběma.

A. A. Obvykle to tak bývá…

Expert’s view: the U.S. want to keep playing the geopolitical game so as to impede Russia vyšel 14. června na katehon.com. Překlad v ceně 292 Kč Zvědavec.